Administratorii lor vor direcționa banii investitorilor mai ales către sectoarele energetic și financiar-bancar, dar și spre transportul maritim, industria ospitalității sau imobiliare.
Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au organizat dezbaterea „Evoluția fondurilor de investiții în contextul celei mai mari oferte publice (IPO) din România”. Au participat administratorii de fonduri cu expunere pe piața de capital locală cu cele mai bune cinci randamente în acest an, până în trimestrul III.
Adrian Dudu, director de investiții – SAI Certinvest:
- Performanța indicelui BET al BVB a fost una extraordinară, rezultată mai ales din subevaluarea activelor românești la început de an, urmată însă de realizarea unor profituri consistente. Până la urmă, listarea Hidroelectrica a fost ceva secundar, însă unii investitori au fost atrași să vină la BVB. După listarea Hidroelectrica, au apărut investitori noi, care au considerat că au pierdut “trenul” și s-au grăbit să investească pe cât de repede pot.
- Anul trecut am văzut retrageri mari din fonduri, în 2023 vedem adeziuni destul de mari în fondurile de acțiuni, în ton cu performanța pieței. Cumulativ piața bursieră din România crește, deja avem 10 ani buni, randamente reale pozitive în perioade mai lungi. Piața are însă un potențial mult mai mare, recuperează decalajul față de Europa, economia românească având o creștere mai mare decât cea europeană.
- La început, noi am favorizat companiile de utilități, având poziții mai reduse pe bănci, am avut investiții în companiile subevaluate cu perspective bune, acum avem așteptări mari de la Transelectrica, Romgaz. Am ieșit și pe piața din afară, începând simbolic cu Ferrari, cu expuneri agresive pe Iberdrola, pe companii de utilități, mai puțin pe sectorul real estate global.
- Vedem că au crescut valorile investite și că investitorii au devenit treptat mai relaxați pentru că nu au mai văzut acele riscuri inițiale pe piață. Acum Europa este „bolnavul lumii” din punct de vedere economic. România este o excepție, recuperează față de media europeană în multe domenii, are oportunități. Anul viitor vom miza pe companii de utilități ca Electrica, Transelectrica, Transgaz care pot trece printr-o perioadă mai bună.
Rareș Trif, director de investiții – BT Asset Management Cluj:
- A fost o perioadă de scăderi în 2022, când acțiunile erau subevaluate, cu așteptări de scăderi economice, recesiune, șomaj în creștere. Apoi, investitorii și-au dat seama că situația nu era atât de neagră în România pe cât se așteptau. Am avut un context cu dobânzi ridicate. Companiile de la BVB au un grad de îndatorare relativ redus față de alte bursele europene, jumătate față de cele de la Bursa din Viena.
- Dobânzile ridicate nu au avut un impact atât de puternic negativ în contabilitatea companiilor, iar asta s-a văzut în profiturile realizate în 2023, de aici interesul pentru firmele locale spre mijlocul anului, odată cu listarea Hidroelectrica, însoțită de o promovare fără precedent pentru piața locală de capital. Listarea Hidroelectrica a contribuit și la creșterea altor acțiuni de la BVB, ca efect pozitiv.
- 2024 este un an electoral în România, SUA, Germania, adică vom avea volatilitate. Nevoia de finanțare a statului român va fi în creștere, deci putem asista la măsuri legislative care să impacteze negativ piața. Noi ne vom focusa pe sectorul energetic, asta și datorită lichidității. Vom căuta companii cu un balans financiar stabil, fără grad mare de îndatorare, cu politici de dividende generoase pentru acționari.
- 2023 a fost un an foarte bun, mulți investitori îndreptându-se către cu fondurile cu componentă majoritară de acțiuni. Asta pentru că în România am avut un context de inflație ridicată, de 10-15% în ultimii doi ani, iar atunci au căutat soluții de investiții care să bată inflația. Și-au dat seama și investitorii mai vechi că investind într-un depozit bancar sau un fond defensiv este puțin probabil să depășești rata inflației astfel ca sumele investite să nu îți fie erodate. Mulți dintre investitori au intrat după promovarea Hidroelectrica.
- Investitori tineri își formează un fel fond de privat de pensii pe care și-l creează ei, mizând pe fondurile de investiții. Vin constant cu bani, aproape lunar, au un focus pe termen lung, în loc de o investiție pe 2-3 ani în acțiuni cu un randament de 30%. Nu se ating de acești bani investiți timp de 7-10 ani, au o educație și o disciplină financiară ridicate. Ideea lor este că, pe termen lung, aceste investiții au șanse să le aducă randamente bune.
- Noi am încercat să ne menținem pozițiile pe jucătorii principali de la BVB, să ne creștem deținerile pe sectorul energetic datorită potențialului de dividende, pe firme cu datorii mici, care să nu fie afectate major de ratele dobânzilor, iar în sectorul bancar, pe cele care beneficiază de aceste dobânzi. Companii bune la BVB au fost Transport Trade Services, Aquila, Sphera Franchise Group, One United Properties, Purcari Wineries, însă puteai să obții randamente bune la BVB datorită performanței generale.
- Dacă acum 2-3 ani exista percepția că pentru a investi în acțiuni, fonduri trebuie să ai o sumă consistentă de bani, după promovarea serviciilor de investiții recurente care funcționează ca un fond de pensii, am văzut o schimbare a comportamentului. Acum investitorii se focusează pe sume mici la intervale mai dese. E mai ușor decât să stai toată ziua cu ochii în grafice ca să încerci să cumperi ieftin și să vinzi scump.
- La finalul anului trecut ne aflam într-o plină perioadă de scăderi, mai toată lumea se aștepta la recesiune, șomaj, dar iată că piețele au avut cele mai bune performanțe din ultimii 10 ani. Investițiile la bursă nu sunt un sport pe termen scurt, ci se întind pe 15-30 de ani, iar dacă îți schimbi perspectiva investițională și riscurile pot fi mai mici.
Robert Burlan, Head of Investment Management – Raiffeisen Asset Management
- IPO Hidroelectrica a atras sume considerabile de bani în România. Au fost 6 miliarde de euro care au revenit în piață față de 2 miliarde prin listarea Hidroelectrica. Am văzut interes în creștere din partea fondurilor din pensii.
- Corecțiile de la BVB au fost mai mici decât cele de pe piețele externe. Investitorii nu se mai tem de volatilitate. Noi avem unii care investesc regulat, lună de lună, chiar dacă nu în număr atât de mare.
- Fondul nostru a încercat să mențină o expunere cât mai ridicată pe acțiuni din perspectiva lichidității. Am mizat pe sectorul energetic – cu prețuri în creștere, bancar – cu dobânzi majorate, dar și pe transportul maritim. A fost o creștere generalizată, cam fiecare companie din portofoliul nostru a crescut cu cel puțin 20%.
- Acum investitorii vin mult mai informați, dar și mai rezilienți la variațiile din piață. În România, corecțiile la acțiuni sunt de mai mică amploare și mai repede recuperabile, lucru care a încurajat investitorii.
- Perspectivele dividendelor acordate în România sunt bune, avem o bază de investitori mai solidă, însă și oferta în piață devine mai restrânsă. Nu prea mai are cine să vândă pentru că investitorii investiționali cumpără, fiind semnalată o prezență mai consistentă din partea investitorilor străini.
- 2023 a fost un an bun ca randamente, toată lumea a putut să facă bani frumoși. O listare de 2 miliarde a Hidroelectrica părea imposibilă pe piața locală de capital, însă iată că asistăm la maturizarea pieței românești.
Răzvan Pașol, director general – SAI Patria Asset Management:
- Există un interes mai mare pentru investițiile administrate de fonduri. Economia românească a performat rezonabil de bine, am avut premise pentru o evoluție bună la BVB față de temerile de recesiune de la început de an. Totuși, ne dorim ca în România numărul de investitori să fie mai mare.
- Vedem un număr în creștere de investitori pe termen lung care apreciază astfel performanțele BVB, când indicele principal a avut o creștere de 26% într-un context deloc favorabil, de pandemie și război.
- Sunt riscuri macroeconomice pentru 2024, însă există un context favorabil, de reducere a dobânzilor și a inflației, cu mai puține modificări fiscale în România, fiind un an electoral.
Dragoș Manolescu, director general adjunct – OTP Asset Management:
- Companiile românești păreau ieftine la început de an, acum nu mai este așa. Dividendele au fost spectaculoase în energie – profitând de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la utilități – iar profiturile, excepționale, începând cu OMV Petrom, care vor fi greu repetabile în următorii ani.
- Listarea Hidroelectrica a pus România prima dată pe harta unor mari investitori instituționali din străinătate care s-au îndreptat apoi și spre alte companii din țară. Dividendele speciale distribuite de Fondul Proprietatea s-au reîntors, într-un fel, în piața locală. Practic era mult cash “parcat” pentru această listare a Hidroelectrica care a determinat decizia de investiție a multora.
- Investitorii locali au devenit mai sofisticați, dispuși să să se implice pe termen lung, în contrast cu perioada pandemiei sau a începutului războiului în care mulți și-au răscumpărat deținerile. Acum, o corecție de 10% a acțiunilor unor companii te poate determina să cumperi mai ieftin.
- Fondul nostru s-a poziționat pe energie, transport, maritim, hoteluri-restaurante (HoReCa). Între 70 și 90% din bani îi investim la acțiuni de la BVB, iar restul pe piețe globale, mai ales SUA, în domeniul IT, în companii precum Google, Microsoft. Ne plac și companii din Europa din sectorul real estate.
- M-am întâlnit cu investitori care au venit prima dată la bursă pentru că au fost îndemnați de persoane specializate în educația financiară să vină să investească regulat și diversificat. Mulți dintre noii investitori alocă între 100 și 1.000 de lei în acele investițiile recurente în “Pilonul 4”, acel fond al tău compus din bani de care poți să te lipsești și să îi investești în viitorul tău.
- Deoarece se prevăd dobânzi bancare mai mici, este posibil ca anul viitor și profiturile companiilor să fie mai reduse decât în 2023. Ca prețuri vor exista oportunități, sunt multe companii de la BVB cu bilanțuri solide și cu perspective profitabile.
- Fondul nostru își va crește expunerea pe sectoarele energetic și financiar-bancar, cel mai bine reprezentate la BVB. Și sectorul HoReCa va performa pentru că lumea mănâncă tot mai mult junk food, ceea ce nu e neapărat bine. Ne uităm la transportul maritim și chiar real estate – deși segmentele de birouri, comercial au fost afectate. Prețurile apartamentelor vor urca pentru că se fac puține proiecte; cererea va rămâne, iar fondul locativ nou nu se dezvoltă.
Radu Hanga, director general BVB:
„Am încheiat trei trimestre foarte bune, de fapt 11 luni, cu indicele BET crescând cu 26% față de începutul anului. Am văzut o încetinire a numărului de listări, fiind într-un context dificil, cu volatilitate, dobânzi, inflație ridicate. Am bifat cea mai mare listare la nivel european și în top trei global în 2023, la acea vreme, cea a Hidroelectrica. A fost un an foarte bun ca evoluție a numărului de investitori, cu 170.000 la nivelul trimestrului III”.
Horia Gustă, președinte AAF:
„Rezultatele de anul acesta sunt demne de luat în seamă. Chiar dacă n-au fost multe listări, am avut-o pe cea mai mare din istoria BVB. Din perspectiva fondurilor de investiții, am avut câte 10.000 de investitori noi în fiecare lună, ajungând la 560.000 la final de octombrie. Numărul investitorilor în fondurile de acțiuni a crescut cu 13.000. Investitorii au încredere în administratorii de fonduri, primele cinci din top au randamente de 31-35% în acest an, în condiții de diversificare maximă. Activele au crescut cu 1,7 miliarde de lei de la începutul anului, deținerea medie fiind de 18.000 de lei, sunt semne încurajatoare”.
Ana Maria Neațu, specialist business development BVB:
„BVB a fost singura din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global în 2023, astfel că oferta Hidroelectrica a propulsat bursa locală pe locul patru în lume ca valoare a unei oferte înregistrate în primele trei trimestre ale anului. La finalul primelor nouă luni, numărul investitorilor prezenți de pe piața românească era de 168.000, cu 40.000 în plus față de septembrie 2022. Acțiunea BVB a înregistrat o creștere de 100% de la începutul anului, incluzând dividendele”.
Jan Pricop, director executiv AAF:
„La finalul trimestrului III aveam active totale de 36 miliarde de lei, dintre care 18 miliarde ale fondurilor deschise de investiții (FDI), restul fiind fonduri de investiții alternative (FIA). La FDI avem o creștere de active nete de 5,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, precum și de 20% la investitori. Cea mai importantă creștere a fost la nivelul fondurilor de acțiuni, de 30%, adică de 760 milioane de lei. Subscrierile nete ale FDI au devenit pozitive în trimestrele 2 și 3. Fonduri diversificate au avut și ele o creștere. Subscrierile nete au devenit pozitive față de trimestrul I din 2023”.