Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Domeniul Banffy din Răscruci, accesibil doar în spațiul virtual

Obiectivul turistic a fost inaugurat oficial, dar încă nu este deschis publicului | Foto: TB

Forul județean din Cluj încă nu a precizat data deschiderii obiectivului pentru publicul larg.

Castelul Banffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, reabilitat de Consiliul Județean (CJ) Cluj cu ajutorul fondurilor europene, poate fi vizitat virtual, pe website-ul instituției și pe o pagină de internet dedicată proiectului.

“Obiectivul turistic din județul Cluj și-a recăpătat strălucirea în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare derulate atât la nivelul clădirii castelului, a parcului, cât și al altor trei imobile care au destinația de clădiri conexe.

Castelul oferă vizitatorilor o incursiune în timp, putând fi remarcată o largă paletă de componente artistice – tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile care fac din acesta un important punct de reper pe harta turismului transilvănean.

O atracție aparte este reprezentată și de parcul castelului, care cuprinde lacul cu ponton din lemn, fântâna arteziană, dar și un generos spațiu verde. Vom reveni cu informații legate de momentul începând de când Castelul Banffy din Răscruci va putea fi vizitat și în format fizic”, a informat conducerea instituției.

Printre impedimente se numără lipsa unei parcări (neprinsă în proiectul inițial) care să poată găzdui evenimente cu 150-200 de invitați pentru care forul județean se află în negocieri pentru două parcele de teren învecinate. “Castelul va fi putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale de către asociații, fundații, la tarife modice, pentru a putea fi închiriat de către toată lumea”, spunea șeful CJ Cluj.

El a precizat că domeniul a fost deja rezervat pentru ceremonia de absolvire de anul viitor a Universității de Artă și Design, alte cereri fiind pentru închirierea sa pentru producția unui film. CJ Cluj anunța, în 23 noiembrie, finalizarea lucrărilor de restaurare. Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene de 4 milioane de euro, plus 7,5 milioane din bugetul județului.

Deoarece la licitațiile din 2018 și 2019 nu s-a prezentat nimeni, devizul a fost suplimentat de la 13 la 22 de milioane, apoi la 29 de milioane, fără taxa pe valoarea adăugată. Antreprenor general a fost desemnat Tomoroga Construct, din localitatea Tureac (Bistrița-Năsăud) care a realizat lucrarea pe baza proiectului elaborat de asocierea Ektra Studio – K & K Studio de Proiectare – ARH. Service Guttmann & Comp.

Suprafața terenului este de 56.128 mp, din care 644 mp ocupați de castel, iar 691 mp, de clădirile adiacente. Castelul din Răscruci a fost proprietate a familiei Banffy, precum cel din Bonțida. Edificiul construit în stil neoclasic eclectic folosea ca reşedință de vară a familiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Românii alocă anual, în medie, 1.000 lei pentru tratarea problemelor dentare, în special pentru gingivită, carii, implantologie, dar și estetică sau igienă orală, arată datele Life Group.

Life Group: bugetul românilor pentru stomatolog a scăzut cu 20%

Articolul următor
Centrul european de transformare digitală pentru întreprinderile mici și mijlocii din Regiunea Nord-Vest - The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) a reușit să obțină finanțarea printr-o competiție națională.

TEDIHT primește 2,5 milioane € să digitalizeze IMM-urile din Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share