Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Energie regenerabilă: Municipiul Alba Iulia, model de bune practici

Gabriel Pleșa (primul din stânga), primarul Municipiului Alba Iulia, prezent la evenimentul „Managers” Sofia

Proiectele de dezvoltare energetică durabilă derulate de Municipiul Alba Iulia au fost prezentate ca un exemplu de succes în cadrul proiectului european „Managers”, organizat în Sofia, Bulgaria. Municipalitatea anunță noi proiecte în energie regenerabilă.

Evenimentul din cadrul proiectului „Managers” a reunit printre alții și reprezentanți ai Ministerului Energiei din România, ai municipiilor Zalău și Sfântu Gheorghe.

Dezbaterea a avut ca temă centrală activitatea de management energetic la nivel local și mecanismul de gestionare desfășurat de municipalitățile din România și Bulgaria.

Municipiul Alba Iulia a fost prezentat ca un caz de succes în România, având rezultate concrete în privința implementării unui sistem de management energetic performant, care conduce la reducerea consumurilor energetice la nivel municipal: implementarea unor proiecte concrete de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice și private (blocuri de locuințe), iluminatul public modernizat, proiecte de producere a energiei necesare din surse regenerabile, se arată în informarea Primăriei Alba Iulia.

De altfel, alte două proiecte în domeniul energiei regenerabile se află în curs de finalizare. Este vorba despre lucrările de producere a energiei pentru încălzire cu pompe de căldură de la Căminul pentru persoane vârstnice, precum și de lucrările de eficientizare eneregetică, management energetic integrat și de producere de energie verde la Bazinul Olimpic (unul dintre cei mai mari consumatori de energie dintre clădirile municipale).

Parc fotovoltaic aprobat în Consiliul Local

În aceeași linie se înscrie și propunerea Primarului Gabriel Pleșa, care a devenit hotărâre de Consiliu Local, prin acceptul aleșilor, de a construi un parc fotovoltaic de 3 MW. Acest demers ar urma să primească în proporție de 100% finanțare din fonduri europene.

Scopul proiectului constă în asigurarea într-o măsură semnificativă a necesarului de consum energetic la nivel municipal. Astfel, se va ajunge la reducerea emisiilor de CO2 echivalente, totodată, deblocând sume importante cu energia economisită și utilizate pentru finanțarea altor domenii de interes pentru Municipalitate.

„Recunoașterea publică a succeselor obținute de Municipiul Alba Iulia în domeniul sustenabilității energetice a venit și prin acordarea, în anul 2021, a premiului pentru cea mai sustenabilă energetic comunitate din România, distincție oferită de EEA – European Energy Award. A fost, în acest fel, apreciată în cel mai înalt grad decizia luată de Primăria Alba Iulia de a fi consecventă în acțiunea pentru o dezvoltare durabilă a municipiului nostru, care asigură și o creștere a calității vieții cetățenilor”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.

Sursă foto – Primăria Alba Iulia

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Christine Thurmer, cea mai mare călătoare a lumii, și-a lansat, la NTT Tower din Cluj, best seller-ul său de drumeții cu încasări direcționate către noul traseu turistic Via Transilvanica (VT).

Globetrottera nr. 1 a lumii a ajuns la Cluj. Din corporație, pe Via Transilvanica

Articolul următor

E.ON a finalizat trei centrale fotovoltaice pentru grupul AgranoLand, un proiect de peste 1 milion de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share