Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hub-ul Național M100, lansat la Cluj. “Foametea e după colț, vor fi războaie pentru resurse”

Hub-ul Național M100, lansat la Cluj
Oficialii prezenți au semnat declarația comună privind sprijinirea celor trei orașe selectate | Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Mirror Mission Cities Hub România (M100) va facilita accesul la surse europene de finanțare destinate combaterii schimbărilor climatice și încălzirii globale.

“Ce se întâmplă dacă nu facem nimic ce ne-am propus în Cluj, România, Europa? Oamenii de știință au atras atenția, încă din 1970, asupra faptului că, dacă se continuă nivelul de consum al combustibililor fosili, vom avea probleme privind schimbările climatice. După 50 de ani le dăm dreptate.

Lucrurile au scăpat de sub control, deoarece am utilizat excesiv cărbunele, petrolul, gazul, am defrișat pădurile. Acest mod nu mai poate continua dacă nu are loc o schimbare și nu se utilizează combustibili nepoluanți. Viața ni se va schimba în rău din cauza încălzirii globale și a efectului de seră. Valuri de căldură, secete, uragane vor fi la ordinea zilei, cu riscuri de sănătate, temperaturile de 45 de grade vor fi obișnuite.

Vom ajunge să nu mai avem apă potabilă, purtatul măștii va deveni obligatoriu fiindcă nu vom putea respira din cauza poluării. Cei mai afectați vor fi oamenii săraci, care nu vor supraviețui. Creșterea nivelului mării datorate topirii ghețarilor va duce la la inundații costiere și migrație. Foametea este după colț, vor fi războaie pentru resurse”, a atenționat primarul Clujului, Emil Boc.

“Acțiunile împotriva schimbărilor climatice duc la creștere economică și crearea de locuri de muncă, fiind bazate pe surse alternative de energie. Bătălia pentru o viață mai bună se câștigă sau se pierde în orașe. Tehnologii mai avansate înseamnă locuri de muncă mai bine plătite.

UE este un model de a arăta utilizarea de resurse financiare alternative pentru îndeplinirea obiectivelor legate de schimbările climatice. Colaborarea la nivelurile local, național și european este fundamentală, însă proiectele trebuie să fie implementate de jos în sus. Pentru ca acest Pact Verde European să nu rămână doar un vis este nevoie de o finanțare corespunzătoare”, a spus edilul clujean.

Hub-ul Național M100, lansat la Cluj.  

Orașele selectate primesc finanțări consistente

“UE aduce laolaltă autorități de la toate nivelurile, iar aceste hub-uri de inovare, printre care și cele trei orașe din România, vor deveni exemple de bună practică în toată Europa. Clujul are șansa de a le implementa mai repede decât alte orașe din UE, însă este nevoie și programe regionale și naționale care să completeze aceste fonduri. Tocmai de aceea mă bucur să văd aici reprezentate mai multe ministere din România”, a menționat Patrick Child, director general adjunct al Direcției generale mediu a Comisiei Europene (CE).

“70% din produsul intern brut (PIB) se produce în orașe, însă și majoritatea resurselor se consumă aici, la fel și marea poluare cu carbon. Totuși, România are cea mai mare recuperare din Europa la PIB pe cap de locuitor. Însă de multe ori fondurile de la nivel local sau național merg în direcția opusă celor europene.

Prin Hub M100 vrem să accelerăm tranziția spre neutralitatea climatică în orașe, să finanțăm proiectele aferente cu 1 miliard € până în 2030. Sunt cele trei orașe din țară, Cluj-Napoca, Suceava, București – Sectorul 2, incluse în Hub-ul M100, să le aducem în aceeași direcție și pe altele. Acum România are șansa de a deveni “front runner” (lider, n. red.) într-un domeniu.

Să nu mai fim nevoiți să recuperăm față de Europa”, a subliniat coordonatorul Hub-ului M100, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

România poate face jocurile în energie

Ambasadorul României în Norvegia, Cristian Bădescu, s-a arătat convins că schimbările climatice vor avea, pe viitor, o influență majoră în politicile europene. “Trebuie să facem pași concreți în privința reducerii dependenței de combustibilul fosil, dar să construim rețele, parteneriate. Vedem că aceste două țări dispun de capacități energetice considerabile, Norvegia devenind principal furnizor de gaze al Europei după declanșarea războiului din Ucraina”.

“Este o inițiativă în care trebuie să îi avem pe toți “la bord”, nu numai administrația publică, ci și companii, universități, societate civilă. Pentru aceasta trebuie să spunem societății cât de important e să schimbăm lucruri pe care acum obișnuiam să le facem, să le explicăm cetățenilor acțiunea climatică, altfel vor respinge aceste inițiative Green Deal”, consideră Mihai Ghigiu, șef al Cancelariei Prim-Ministrului.

La dezbateri au participat Ramona Moldovan – Ministerul Energiei, Eduard Mititelu – Ministerul Cercetării, Liviu Băileșteanu – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Curaj – Ministerul Educației Naționale, Laura Hetel – Comisia Europeană. Moderator al evenimentului a fost Marzia Mazzonetto – fondator al organizației de cercetare și inovare Stickydot.

Cu această ocazie a fost semnată declarația comună privind cooperarea în scopul sprijinirii celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București – Sector 2, în implementarea planurilor de acțiune climatică aprobate de CE și lansării unei Misiuni în Oglindă, pentru a sprijini alte 10 orașe.

Alte 10 localități din țară, “pe țeavă”

Hub-ul național M100 a fost lansat în cadrul unui eveniment dedicat neutralității climatice în care reprezentanți ai CE, autorități publice, mediul academic, organizații nonguvernamentale și comunități urbane din Europa se întâlnesc, la Cluj, pentru a dezbate progresele înregistrate în implementarea la nivel național a Misiunii UE “100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

În perioada 18-19 decembrie, participanții discută despre provocările tranziției către neutralitate climatică și cum platformele naționale pot ajuta în implementarea Misiunii UE. Hub-ul Național M100 are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii UE de a facilita accesul la surse de finanțare din fonduri europene destinate combaterii schimbărilor climatice și limitării încălzirii globale.

Printre entitățile reprezentate la dezbateri se numără Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, EDIH in Transilvania, Urbanize Hub, Universitățile Babeș-Bolyai și Tehnică, Primăriile Cluj-Napoca, Alba Iulia, Suceava, București – Sectoarele 2 și 6,

Din străinătate participă instituții și organizații ca Swedish Energy Agency (Suedia), France Villes et Territoires Durable (Franța), AI-Green (Albania), CitiES 2023 (Spania), DOGA / Design and Architecture (Norvegia), Salzburg Institute for Spatial Planning and Housing (Austria).

M100 are ca țel sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde și identificarea surselor de finanțare pentru acestea. Alt scop este lansarea unei Misiuni în Oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din țară în drumul către neutralitate climatică.

Hub-ul va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în Oglindă și să atingă neutralitatea climatică până în 2035. M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050. Expertiza sa va sprijini orașele selectate pe baza parteneriatului, transparenței și guvernării participative.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noile modificări fiscale se discută la TaxEU Forum 2024

Articolul următor

Undă verde pentru 90.000 de beneficiari în programul Casa Verde Fotovoltaice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share