Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Undă verde pentru 90.000 de beneficiari în programul Casa Verde Fotovoltaice

Firma care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor de către Agenția Fondului de Mediu a renunțat la demersul juridic. Discuțiile intermediate de Ministerul Mediului între cele două părți a dus la reluarea programului Casa Verde Fotovoltaice.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât să ia act de renunțarea la judecată a societății DHELECTRIC SYSTEM SRL.

După o întârziere de peste două luni, programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi reluat. Pierderile suferite de beneficiarii programului se ridică la 12 milioane euro, potrivit Economica.net.

Pierderile sunt calculate în baza facturilor de curent electric aferente celor 2 luni, pe care beneficiarii trebuie să le plătească până ce le vor fi instalate panourile fotovoltaice.

Piederile au fost generate de decizia de respingere luată de Agenția Fondului de Mediu în cazul companiei DHELECTRIC SYSTEM SRL. Ulterior, compania a replicat printr-o acțiune în instanță, blocând programul în luna septembrie.

Discuțiile intermediate de Ministerul Mediului (AFM) au rezultat într-o convenție între părțile implicate în sensul că firma va renunța la proces, dacă AFM va organiza o nouă sesiune de înscriere a instalatorilor. Fapt care s-a și întâmplat.

Odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către Înalta Curte de Casație și Justiție și respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunțare la procesul intentat AFM.

„Le mulțumesc magistraților că au înțeles să trateze cu celeritate cauza și au adus celor 90.000 de beneficiari, chiar înainte de Crăciun, o veste bună și foarte așteptată. După cum știți, pentru a debloca programul, am decis să nu așteptăm soluția instanței, care ar fi putut menține blocajul până la jumătatea anului viitor, sau chiar mai mult,” explică ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Cum oprește Ministerul Mediului și celelalte procese

Același demers de blocare a programului Casa Verde Fotovoltaice a fost urmat de mai multe companii respinse de AFM. În acest sens, Ministerul Mediului speră că odată lansată o nouă sesiune de înscriere a instalatorilor, cei respinși să renunțe la proces și să se înscrie din nou, în speranța că nu vor fi respinși din nou.

„Am lansat o nouă sesiune de validare a instalatorilor, care a permis atât firmei care a deschis procesul, cât și altor potențiali instalatori, să se înscrie din nou în program. Această decizie a dus la deblocare. AFM se află în ultimele faze de evaluare a celor 93 de noi instalatori care au depus dosarele. Îmi doresc să văd primele panouri instalate până la sfârșitul anului. Astfel, prin instalarea celor 90.000 de sisteme din ediția curentă, plus cel puțin încă pe atât din ediția de anul viitor, 2024 are toate șansele să devină anul unei adevărate revoluții a energiei verzi pentru casele românilor”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Hub-ul Național M100, lansat la Cluj

Hub-ul Național M100, lansat la Cluj. “Foametea e după colț, vor fi războaie pentru resurse”

Articolul următor
Aplicațiile Băncii Transilvania (BT) nu vor fi disponibile în perioada 30 decembrie, ora 16:00 – 2 ianuarie, ora 12:00, însă cardurile vor funcționa pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar.

Revelion fără aplicațiile Băncii Transilvania. Restricții de patru zile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share