Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul de Excelență pentru Mobilă, pus pe picioare în timp record

Asociația Cluster Mobilier Transilvan (CMT) a reușit să termine în timp record Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) Cluj.
Noul complex cuprinde o hală de tip “fabrica viitorului” și multe laboratoare de cercetare | Foto: Bianca Muntean, Felix Arion

Obiectivul de infrastructură pe fonduri europene de pe Dealul Lomb din Cluj-Napoca a fost finalizat și echipat în decurs de numai un an.

Asociația Cluster Mobilier Transilvan (CMT) a reușit să termine într-un timp foarte scurt Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) Cluj. “Proiect de infrastructură, pe fonduri europene, achiziții publice, tot tacâmul: implementare 12 luni. Eu n-am mai văzut așa ceva. După atâtea exemple negative, CEM poate fi cu siguranță un exemplu de “așa da”.

Este o realizare extraordinară. Sunt sigură este că CEM va funcționa la capacitate fiindcă CMT se pricepe foarte bine să facă lucrurile să meargă. Fapte, nu vorbe. Asta ați demonstrat unei țări întregi, iar pentru voi, nu e doar un slogan, ci e un mod de derulare a activității voastre”, a relatat Bianca Muntean, membru al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord.

      

Șase societăți cooptate

CMT a dezvoltat CEM, inițiativă unică la nivel național, care își propune să devină un pol de excelență pentru întreg lanțul de valoare și să fie un promotor al transformării industriale. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, are o durata de 14 luni și o valoare totală de 60 de milioane de lei, din care asistență financiară nerambursabilă de 29,7 milioane.

Partenerii cointeresați din această fază a proiectului sunt Antares România, E-laborator Feeria, Tesagon, Șerban & Asociații, Basic Point, Hygia Consult. CEM are ca principal scop furnizarea de servicii şi dezvoltarea de produse care să conducă la creșterea competitivităţii producătorilor din industrie.

Vor să răzbată pe piețele externe

Nevoile identificate sunt decalaje tehnologice față de ţările dezvoltate, lipsa infrastructurilor de cercetare, capacitatea redusă de adaptare a producătorilor tradiţionali la digitalizare, îmbătrânirea personalului specializat, lipsa de interes a tinerilor, carența unor programe de formare profesională de specialitate, lipsa de relaţii şi parteneriate internaţionale, care să favorizeze intrarea pe pieţe externe.

CEM, proiectul fanion al CMT, este un hub de inovație aplicativă aflat în incinta Cluj Innovation Park, pe Dealul Lomb. Investiția în CEM este realizată pe un teren de 4.019 mp, aflat în proprietatea municipalității clujene asupra căruia CMT deține dreptul de superficie.

Imobilul conține laboratoare și o hală de tip ”future factory” pentru dezvoltarea de materiale și soluții de cercetare-dezvoltare, precum și pentru prototiparea, testarea și pregătirea lansării în producție a produselor rezultate din activitățile de cercetare-dezvoltare. CEM a fost ridicat de societatea Construct Mapcom Târgu Mureș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Suntem încântați să vă anunțăm că am câștigat la Gala Tech Awards (GTA)

DotLumen câștigă “Oscarul tehnologiei” în Germania

Articolul următor

Primul apel de selecție pentru beneficiarii FIT EDIH

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share