Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Celestica, exemplu de sustenabilitate

Din aprilie 2023, Celestica Oradea utilizează 100% energie verde, rezultată din panouri fotovoltaice și apă geotermală.

Celestica România este un exemplu de bune practici în ceea ce privește sustenabilitatea, eficiența energetică și tranziția spre energia verde.

„Echipa din top managementul companiei participă și sprijină activ promovarea eficienței și tranziției energetice, astfel că majoritatea proiectelor noastre au fost finanțate prin fonduri proprii. În acest sens, ne concentrăm pe optimizarea proceselor noastre, utilizarea de echipamente cu eficiență energetică ridicată și aplicarea unui sistem de management al calității integrat, care include și standardul ISO 50001 pentru eficiență energetică”, spune Aurel Nicodin, Manager Servicii Facility și Manager Energetic la Celestica.

Compania și-a aliniat obiectivele și programele de sustenabilitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG – Sustainable Development Goals) ale ONU și s-a alăturat Pactului Global al ONU.
„La Celestica, suntem mândri să fim un lider în domeniul tehnologiei, dar suntem, de asemenea, conștienți de responsabilitatea noastră față de mediu și comunitatea în care activăm. De aceea, am luat măsuri concrete pentru a ne asigura că avem un impact pozitiv în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea”, explică Aurel Nicodin.

Trebuie mentionat faptul că din aprilie 2023 Celestica Oradea utilizează 100% energie verde.

Principalele resurse utilizate sunt energia electrică, care o parte este energia verde produsă prin parcul fotovoltaic, iar o parte este contractată de la furnizori prin Serviciul ECO – energie verde certificată 100% – serviciu de garantare a achiziției de energie electrică produsă din surse regenerabile în procent de 100%.

Energia termică este asigurată prin energia apei geotermale, energie de asemenea 100% green.

„Unul dintre marile noastre proiecte a fost instalarea unui parc fotovoltaic de 1,6 MWp, în funcțiune începând din ianuarie 2022. Acesta ne permite să generăm energie verde, asigurând o producție anuală de cca. 2.000 MWh, reprezentând 15% din consumul nostru anual. Suntem încântați de performanța parcului nostru fotovoltaic și suntem hotărâți să continuăm să investim în energia solară. În acest sens, avem în plan extinderea cu o capacitate suplimentară de 400 kW, care va fi amplasată peste parcarea noastră”, precizează Aurel Nicodin.

De asemenea, începând din ianuarie 2023, în cadrul Celestica a fost implementat un sistem de alimentare cu apă geotermală de la o sursă aflată în apropiere, pentru înlocuirea încălzirii pe bază de gaz natural din fabrică. Acest pas important va duce la reducerea amprentei de carbon.

„În prezent, avem în curs de implementare sau studiu unele măsuri de creștere a eficienței energetice. Astfel, suntem în curs de instalare a unui sistem de umidificare adiabat care consumă mult mai puțină energie decât cel izoterm existent. Studiem și posibilitatea de a crește eficiența utilizării apei calde geotermale prin producerea apei răcite, utilizând tehnologii inovative de chilere cu adsorbție. Această inițiativă va ajuta la reducerea consumului energetic semnificativ și va consolida angajamentul nostru pentru eficiență și inovație”, subliniază specialistul de la Celestica.

Oportunități pentru viitor

 În ceea ce privește soluțiile de viitor, hidrogenul, transportul electric și stocarea energiei reprezintă domenii promițătoare pentru tranziția energetică.

„La Celestica, suntem deschiși la explorarea și implementarea acestor soluții, pentru a contribui la o lume mai curată și mai durabilă. Ne dorim să fim în avangarda inovației și să ne adaptăm nevoilor și cerințelor viitorului energetic. Totuși, în gestionarea soluțiilor actuale și în implementarea celor viitoare, trebuie să fim conștienți de riscuri și probleme potențiale”, precizează Aurel Nicodin

Unul dintre riscuri este legat de dependența de tehnologii noi și în dezvoltare continuă.

Primul aspect care trebuie abordat este fiabilitatea acestor tehnologii. Managerul Energetic de la Celestica este de părere că noile tehnologii pot fi mai puțin mature și pot prezenta deficiențe sau probleme neașteptate în funcționare. Prin urmare, este esențial să se evalueze cu atenție calitatea, siguranța și performanța acestor tehnologii înainte de a le implementa pe scară largă.
Un alt aspect important este costul asociat cu implementarea soluțiilor inovatoare. În stadiile incipiente ale dezvoltării, tehnologiile energetice inovatoare pot fi mai costisitoare decât alternativele convenționale. Pentru a facilita tranziția către aceste tehnologii, trebuie avute în vedere investițiile și suportul financiar adecvat, precum și politici guvernamentale și reglementări care să stimuleze adopția acestor soluții.

„De asemenea, este important să ne asigurăm că infrastructura și rețelele existente pot susține noile soluții energetice. De exemplu, în cazul transportului electric, este necesară dezvoltarea și extinderea infrastructurii de încărcare, pentru a facilita adoptarea vehiculelor electrice. De asemenea, în cazul stocării energiei, trebuie să ne asigurăm că rețelele pot gestiona cererea și oferta fluctuantă și să dezvoltăm sisteme eficiente de stocare și distribuție a energiei”, susține Aurel Nicodin.

Reciclarea și eliminarea adecvată a echipamentelor este o altă provocare de care trebuie ținut seama.

Nu în ultimul rând, trebuie luate în considerare aspectele legate de securitatea cibernetică într-o lume tot mai digitalizată. Odată cu creșterea interconectivității și dependența de tehnologiile inteligente, există riscul expunerii la atacuri cibernetice și manipularea infrastructurii energetice critice. Sunt imperative investițiile în securitatea cibernetică și implementarea unor măsuri solide de protecție a sistemelor și datelor.

„În concluzie, pe măsură ce avansăm către tranziția energetică, trebuie să fim conștienți de riscuri și provocări. Tranziția energetică către o lume mai eficientă și mai sustenabilă este o provocare, dar și o oportunitate imensă. La Celestica, suntem mândri să fim în prima linie a acestei tranziții și suntem hotărâți să fim lideri în adoptarea soluțiilor energetice inovatoare”, concluzionează Aurel Nicodin.

Despre Celestica

Celestica este o companie canadiană cu sediul în Toronto, specializată în fabricarea de produse electronice și servicii de lanț de aprovizionare. Fondată în 1994, compania operează global și oferă servicii de proiectare, inginerie, fabricație și servicii post-producție în diverse industrii, cum ar fi telecomunicații, aerospace, tehnologia informației, sănătate și echipamente energetice inteligente.

Centrul de Excelență Celestica din Oradea, una dintre cele trei locații din Europa, deschis în 2004, este un loc în care sustenabilitatea reprezintă o prioritate de top, fiind specializat în producția de tip -HMLV/HMMV (High-Mix Low-Volume), pentru aplicații de înaltă complexitate. Cu 28.000 de metri pătrați și peste 1.900 de angajați, Celestica Oradea dispune de 11 linii de producție SMT (Surface Mount Technology) și 18 linii de asamblare și testare. Piețele deservite sunt din segmentele: Industrial, Smart Energy, Health Tech, Cloud & Communications, After Market.

Eficiența energetică și tranziția energetică sunt două aspecte deosebit de importante în contextul global actual, având multiple beneficii și implicând o serie de provocări și oportunități.

Eficiența energetică se referă la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice, astfel încât să se obțină rezultate maxime cu consumuri minime de energie.

Tranziția energetică reprezintă trecerea de la sistemele tradiționale de producere a energiei, bazate în mare parte pe combustibili fosili, către surse de energie regenerabilă și sustenabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, hidroenergia, hidrogenul sau energia geotermală. Tranziția energetică stimulează inovația tehnologică, crește competitivitatea economică și contribuie la crearea de locuri de muncă verzi.

 

Dan BIRTA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TeraPlast își ridică o centrală fotovoltaică de 4,5 milioane de euro

Articolul următor
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul României a decis alocarea a 218 milioane lei pentru 68 de teatre, opere și filarmonici din 45 de localități.

Gură de oxigen pentru instituțiile de cultură: vin banii de la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share