Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast își ridică o centrală fotovoltaică de 4,5 milioane de euro

Producătorul bistrițean a semnat contractul de finanțare pentru sprijinul financiar de 5,5 milioane lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru o centrală fotovoltaică nouă în Parcul Industrial Sărățel.

Finanțarea nerambursabilă, aprobată conform solicitării, va acoperi un sfert din investiția companiei în proiect, al cărui buget ajunge la 22 de milioane de lei. Noua centrală este proiectată la o putere de 4,5 MWp (cea produsă din invertoare – 3,8 MW) și face parte din strategia sa de dezvoltare durabilă, ce include creșterea independenței energetice din surse regenerabile.

Primul pas, în urma semnării contractului de finanțare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare. Obiectivul unic este instalarea unei capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului.

Obiectivul specific este instalarea unei capacități noi de 3,8 MW (putere instalată a panourilor de 4.561 kWp, cea invertoarelor, de 3.806 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului.

Sistemul presupune instalația integrată de stocare de capacitate de 920 kW. Centrala va fi amplasată în satul bistrițean Sărăţel, din comuna Șieu-Măgheruș.

Gazele de seră scad cu 3.200 de tone

 

“Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, respectiv la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activității noastre avem un consum apreciabil de energie electrică.

Asigurarea unei părți substanțiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susținut de decarbonizare și aplicare a unor soluții durabile, prietenoase cu mediul înconjurător.

Astfel de capacități contribuie și la reducerea costurilor de producție, cu un efect benefic asupra competitivității în ansamblu a grupului”, a declarat Nicolae Roșu, director operațional al TeraPlast.

Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică și pentru grupul TeraPlast, care a implementat diferite soluții prietenoase cu mediul (reciclare și folosirea materialului reciclat în produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie).

Proiectul de înființare a noii capacități de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast, are o valoare de 22,5 milioane de lei, din care finanțare prin PNRR de 5,4 milioane.

Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structură on-grid, fără injecție în rețea, și integrarea unei instalații de stocare a energiei electrice. Termenul de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024.

Noua centrală fotovoltaică va fi compusă din 8.000 de panouri. Grupul va da prioritate achizițiilor externe de energie provenite din surse regenerabile. În ultimii cinci ani, grupul a investit 400 milioane lei în proiecte de extindere a capacităților de producție, diversificarea afacerilor și dezvoltare durabilă.

Grupul va finanța proiecte ce accelerează componenta de durabilitate, cresc competitivitatea și oferă plusvaloare socio-economică. TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Centrul și Sud-Estul Europei. Grupul este compus din TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Somplast.

Mari proiecte de energie depuse pe PNRR

 (Transilvania și Banat)

Cluj: Agressione, DEER, Terapia, Termoficare Napoca, Logistic E van Wijk, Arc Parc, Cemacon, De’Longhi, Sonaca, Ecolor, Rondocarton, Saint-Gobain

Maramureș: ATP Motors, Universal Alloy, Aramis

Timiș: Smithfield, Rus-Savitar

Mureș: DAW Bența, Hirschmann Automotive TM

Alba: Kronospan, Jidvei

Arad: Maschio-Gaspardo

Sălaj: Tenaris Silcotub

Bistrița-Năsăud: Rombat

Covasna: Autoliv

Hunedoara: Romstal

Sibiu: Autoklass

 

Călin POENARU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Prima zi de Crăciun și 1 ianuarie 2024 sunt dedicate celor dragi, însă în Ajunul Crăciunului până la ora 18:00 încă mai poți să cumperi cadouri și delicatese pentru masa cu familia de la IMC.

Cum va funcționa Iulius Mall Cluj de sărbători

Articolul următor

Celestica, exemplu de sustenabilitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share