Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fotograful Revoluției de la Timișoara, Constantin Duma expune la ICR Londra

Sursa fot: Paul Buciuța

Freedom/Libertate e titlul unei expoziții tulburătoare, semnată de Constantin Duma, (Agerpres), Vadim Ghirdă (Associated Press) și Andreea Alexandru (Associated Press), așezată pe simezele Institutului Cultural Român Londra. Ea conține fotografii decupate în zilele Revoluției din 1989, alături de care și-au găsit locul secvențe ale războiului din Ucraina. Cei trei fotoreporteri au surprins în fotograme iconice trei versiuni ale luptei pentru libertate, așa cum au văzut-o prin obiectivul pus în slujba adevărului.

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Vernisată în 14 decembrie 2023, expoziția va fi deschisă până în 15 ianuarie 2024.

Sursa foto: Paul Buciuța

Constantin Duma, de la formare profesională spre excelență

Fotograful Revoluției de la Timișoara, Constantin Duma, a acordat un interviu lui Alice Năstase Buciuță pentru revistei Tango, mărturisind „am făcut școală cu unul dintre cei mai mari fotografi pe care i-a avut România, este vorba de profesorul Iacob Cornea, alături de care am coordonat activitatea cercului foto al Centrului Universitar Timișoara. Dacă ai o formație profesională, atunci ești conștient de valoarea documentară a unui lucru, a unei imagini față de subiectul care a generat fotografia.

Revoluția de la Timișoara, prin ochii fotografului

Întrebat despre morții de la Timișoara, Constantin Duma a relatat ceea ce fotografiase cu 34 de ani în urmă, coroborând fapta la care a fost martor cu mărturiile altor participanți.

 În Timișoara, în 17 decembrie 1989, au fost împușcate foarte multe persoane. În noaptea de 18 decembrie, 43 de persoane decedate au fost extrase de un grup coordonat de securitate și, cu o mașină frigorifică, au fost transportați la București și incinerați la crematoriul Cenușa. Pe fundalul așteptării din partea familiilor cărora nu le-au venit acasă rudele și nu am mai aflat nimic despre cei care, de fapt, fuseseră împușcați, în Timișoara au fost foarte multe presiuni pentru a-i găsi.

Acest aspect se suprapune peste următorul lucru întâmplat real la morga din Timișoara, unde numărul de cadavre depășise capacitatea de cuprindere a instituției medico-legale. Cei de la morgă nu mai puteau să-i gestioneze și, pentru nouă persoane, comisia de la spitalul județean, care ținea legătura cu procuratura, a făcut toate documentele de identificare, prin procedurile medico-legale, vârsta aproximativă, semnalmente, cauza morții, prin împușcare, și aceste nouă persoane s-au înmormântat în data de 28 decembrie 1989, fără să fi fost identificate cu nume. Dar, la presiunea căutărilor aparținătorilor, în 14 ianuarie 1990 procuratura militară a autorizat exhumarea acestor nouă cadavre care erau înmormântate în Cimitirul Eroilor din Timișoara și reidentificarea, în prezența celor care solicitau să-și găsească morții” a relatat Constantin Duma.

Eroi cunoscuți, eroi necunoscuți

„Și, într-adevăr, în acel grup au fost identificate mai multe persoane, dintre care două îmi vin și acum în minte. Un tânăr care venise în Timișoara și, dacă o să mergeți vreodată la Catedrala din Timișoara, în partea dreaptă o să vedeți pe o plăcuță numele lui, Sorin Leia. El a fost împușcat în ceafă, în data de 18 decembrie 1989, seara. În seara aceea s-a tras în fața Catedralei, oamenii au fugit înăuntru ca să se adăpostească și, chiar când ajunsese în ușă, a fost împușcat în ceafă… Asta știu ca o relatare din partea unei cunoștințe care a fost acolo, și în brațele căreia a murit acest copil, fiindcă era aproape copil, avea doar 20 de ani. A murit acolo, în brațele unei femei străine, în Catedrală. Și o altă persoană identificată în acel grup, dintre cei nouă, era o fetiță de 14 ani, Luminița Boțoc, îi țin minte numele și acum…” a povestit Constantin Duma în cadrul interviului acordat revistei Tango.

Evenimentele dramatice și sângeroase de atunci așteaptă și acum dezvăluirea numeroaselor aspecte rămase necunoscute. Dreptatea umblă mai mereu cu capul spart.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Printre parteneriatele majore încheiate de DTIC în acest an se numără cele cu UiPath și Microsoft. DTIC a participat la elaborarea strategiei de transformare digitală a UBB. 

Parteneriatele cu Microsoft și UiPath, printre realizările anului la UBB

Articolul următor
Conducerea Camerei de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) a efectuat o vizită la al doilea exportator al județului, Eaton Electro Producție (EEP).

Eaton Electro Producție, premiată de Camera de Comerț Maramureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share