Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Fabrici” de primari și antreprenori pentru satele României

Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP), care cuprinde 14 localități, majoritatea din Munții Apuseni de pe teritoriul Clujului, a finalizat proiectul Parlamentul Rural al Tinerilor (PRT) ce își propune să concretizeze inițiative inovatoare în zona rurală.
Tinerii din mediul rural au fost școliți în parlamentele din București sau Chișinău, dar și în cel european | Foto: GAL-NP

O organizație din județul Cluj activează tinerii de la țară ca să dezvolte administrativ aceste zone sau să devină întreprinzători rurali.

Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP), care cuprinde 14 localități de pe teritoriul Clujului, majoritatea din Munții Apuseni, a finalizat proiectul Parlamentul Rural al Tinerilor (PRT) ce își propune să concretizeze inițiative inovatoare în zona rurală.

“GAL-NP este un parteneriat public-privat alcătuit din 13 comune și orașul Huedin, alături de reprezentanți ai societății economice și civile, persoane fizice implicate în dezvoltarea integrată a teritoriului, unul de poveste.

În această zonă se găsesc multe frumuseți naturale și create de om; în consecință, turismul este ocupația de bază deoarece la noi se găsesc o grămadă de pensiuni și agropensiuni în care turistul poate să se cazeze, să guste din bunătățile gastronomiei locale, una de bună calitate, tradiții și obiceiuri.

Locuitorii de aici se ocupă de creșterea animalelor, vaci de lapte și oi, pajiștile pe care trăiesc aceste animale au o calitate naturală deosebită (High Nature Value Areas), iar produsele lactate sunt foarte bune”, a rezumat președintele GAL-NP, Adina Pășcoiu.

Lavanda, albinele și poamele – atuurile zonei

“GAL-NP funcționează după programul LEADER care oferă posibilitatea de a implica populația activă, actorii locali în recunoașterea nevoilor teritoriale pentru ca apoi, împreună cu primăriile, să poată demara măsurile de rezolvare.

Noi vom depune strategia de dezvoltare locală până în 22 ianuarie. Suntem deja la al treilea program LEADER, din 2011 încoace. Am accesat o mulțime de proiecte finanțate prin mai multe programe. Pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) am avut două proiecte.

Primul proiect, Mirela C, presupune un sistem semiautonom de colectare a lavandei și adaptarea speciei lavandula sălbatică la câmpurile de lavandă existente. Prin proiectul Bee Smart, Bee Healthy se vor realiza procedee și intervenții de a stopa bolile de care sunt atacate albinele. Alte proiecte au vizat promovarea produselor locale agricole și pomicole prin lanțurile scurte”.

     

Buget de 100.000 de euro

GAL-NP a prezentat rezultatele proiectului Erasmus+ Rural Youth Parliament (PRT), recent încheiat. “În cadrul proiectului PRT au fost accesate fonduri europene de 100.000 de euro, repartizate în mod egal celor patru parteneri.

Acestea au fost utilizate pentru managementul proiectului, atingerea rezultatelor stabilite, întâlniri transnaționale, multiplicarea rezultatelor, deplasări internaționale, activități de implicare, predare și training, suport lingvistic, schimburi de experiență”, a menționat Marius Dumitrescu, director financiar.

Denisa Suciu a activat ca lucrător cu tinerii în proiect. “Principalele două rezultate avute împreună cu partenerii noștri din Franța, Finlanda, Lituania și România (GAL-uri, asociații, primării) sunt un ghid de bune practici pentru cooperarea transnațională și implicarea tinerilor din mediul rural, respectiv metodologia de organizare a PRT. Pe baza acestora am făcut simulări ale PRT.

Proiectul se adresează tinerilor din mediul rural care își doresc să aibă abilități civice, să se implice pentru ca să își exprime punctul de vedere, să ajute la dezvoltarea comunității. În România și Republica Moldova am făcut 10 simulări în mediul rural. Invitații noștri le-au vorbit despre vorbitul în public, creșterea încrederii în sine, metode de implicare activă.

În fiecare loc au fost prezenți primari și consilieri locali. Fiecare tânăr a venit cu o idee de proiect european și a trebuit să se gândească la etapele acestuia, să îl poată implementa. Au fost invitați inclusiv să participe la ședințele de consiliu local, să învețe și să propună proiecte reale pe care să le implementeze în comunitate”, a spus aceasta.

În Franța au acces la primării

“Misiunea noastră este să pregătim tinerii din mediile rurale să fie mai activi fizic, atât în viața locală, să meargă la primării să vadă ce drepturi au, să propună proiecte care se pot realiza în cadrul comunității, dar și să lucreze împreună cu alții din țară sau din Europa, să meargă în Parlamentul României sau Parlamentul European.

În Franța tinerii au parlamente rurale care funcționează în cadrul primăriilor, au întâlniri cu primăria și consiliul local și propun proiecte de implementat în comunitate, cu buget. Acest lucru vrem să îl facem și noi în teritoriul nostru ca să fie implementate în primării. Să se dezvolte și să poată deveni primari sau ce vor ei în comunitatea locală”, a spus voluntara clujeană.

Un alt lucrător în proiect este Claudiu Iancu. “Am constatat că este esențial să investim în tineri și să le oferim instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni activi și responsabili. Prin intermediul proiectului am creat o rețea de tineri instruiți, capabili să se organizeze și să colaboreze pentru dezvoltarea țării.

Am format o rețea solidă de tineri foarte bine motivați, iar pentru a-i aduce aproape și a le capta interesul pentru implicare comunitară, i-am lăsat pe ei să vină și cu problema, dar și cu soluția. Un moment cheie a fost posibilitatea de a face schimb de experiență cu tineri din alte țări implicați în proiect. Concluzia este că zonele rurale au șansa de a prinde viață cu acești tineri”.

Finanțează antreprenorii cu idei

“Noi, ca elevi, învățăm foarte mult pentru a ajunge precum cei din mediu urban sau pentru a atinge un anumit scop. Prin aceste tipuri de evenimente putem apropia copiii care sunt în mediul urban de cei din mediul rural deoarece și ei învață despre mediul nostru, dar și să aducem cumva mediul nostru mai aproape de cel urban”, a spus una dintre cursante, Mihaela Moroiu.

“Ne dorim ca tinerii din teritoriul nostru să se implice în continuare în activități și după finalizarea proiectului. Vrem să îi încurajăm să participe activ la viața democratică, iar noi să le oferim resursele de care au nevoie. În cadrul strategiei locale 2023-2027, am creat o intervenție specială pentru tineri prin care le vom acorda finanțări de tip umbrelă, de 20-30.000 de euro.

Acestea vor fi destinate pentru dezvoltarea de afaceri precum platformă online de vânzare a produselor confecționate manual, crearea de cursuri de dezvoltare personală, bibliotecă online, servicii pentru comunitate.

Dorim să îi implicăm și într-un proiect de cooperare cu GAL-uri din România și Europa, workshop-uri de public speaking, leadership, negociere, să îi sprijinim să își implementeze ideile în funcție de nevoile comunității. Am fost invitați de două ori de Guvernul Spaniei ca să prezentăm proiectul ca unul de bună practică europeană”, a subliniat Iulia Fătu, manager de proiect.

În ce localități s-au realizat simulările

  • Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud
  • Slănic-Moldova, Bacău
  • Potoceni, Buzău
  • Căpușu Mare, Cluj
  • Băbeni, Vâlcea
  • Tulucești, Galați
  • Bilbor, Harghita
  • Vorniceni – Strășeni, Rep. Moldova

Parteneriat din 49 de entități

Printre rezultatele proiectului se mai numără implementarea a două PRT în două țări; 20 de lucrători de tineret bine pregătiți care să lucreze cu tinerii din zonele rurale; 20 de tineri din zonele rurale cu atitudini îmbunătățite față de democrație; un site și canale media dedicate; o rețea de lucru; colaborări între organizațiile partenere din cele patru țări.

Simularea PRT s-a făcut prin activități practice, atractive și interactive, dezvoltarea abilităților și atitudinilor pozitive față de valorile democratice și cetățenia activă. Prin aceste obiective, partenerii au avut în vedere dezvoltarea unei comunități active de tineri implicați, capabili să propună și să implementeze proiecte locale, să susțină valorile democratice și să devină cetățeni activi.

Pe lângă simulări, au fost organizate întâlniri cu tinerii și două participări la Parlamentul României. Prima a adunat reprezentanți tineri din toate regiunile țării. A doua întâlnire a implicat un grup de tineri din Beliș, oferindu-le instruiri pentru a deveni lideri activi în comunitatea locală.

Anul trecut GAL-NP a realizat 17 proiecte și 31 de evenimente. Cele mai multe au vizat măsuri pentru un mediu rural patrimonial, modern, atractiv, sănătos, incluziv și informatizat, dar și de cooperare, integrare economică sau diversificare. Cele 14 întâlniri au urmărit animarea teritoriului, consultarea publică, colaborarea la nivel teritorial, identificarea de puncte tari și slabe, elaborarea strategiei de dezvoltare locală.

Programele prin care organizația a obținut finanțări sunt LEADER, POCU, PNDR, Erasmus +, AFCN, SGG. Organizația clujeană, cel mai activ GAL din România, a reușit să își creeze pagini de reprezentare pe rețelele sociale Facebook, Instagram. X-Twitter, YouTube și LinkedIn, alături de website-ul propriu.

GAL-NP este un parteneriat din 49 entități, majoritatea din sectorul privat și societatea civilă. Teritoriul său cuprinde comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu, orașul Huedin. Ele sunt situate în partea vestică a județului, cu preponderență pe teritoriul Apusenilor (Munții Gilău, Vlădeasa, Muntele Mare).

Obiectivul fundamental al GAL-NP este dezvoltarea mediului rural. Comisia Europeană nu lucrează pe proiecte pentru comunităţi decât prin GAL-uri, organisme alcătuite asemenea unor ONG-uri, dar cu personalitate juridică. Programul LEADER a fost lansat cu scopul de a sprijini potenţialul de dezvoltare a zonelor rurale, prin exploatarea iniţiativelor şi competenţelor locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grădina Botanică Alexandru Borza a Universității Babeș-Bolyai (GBAB-UBB) s-a dovedit a fi, în 2023, una dintre principalele atracții ale Clujului, cu un număr record de vizitatori.

Record anual de vizitatori la grădina botanică din Cluj

Articolul următor

Cei mai căutați candidați la un job în 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share