Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Peste 19 milioane de euro au fost investiți în 2023 în sistemul de sănătate bihorean

Primarul Florin Birta împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean Bihor, Gheorghe Carp au prezentat luni, 22 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă comune, cele mai importante investițiile făcute în 2023 în sănătatea bihoreană.

„Pe lângă infrastructura rutieră care este importantă pentru oraș, administrația locală pune un foarte mare accent și pe infrastructura de sănătate. Peste 19 milioane de euro au fost investiți în 2023 în sistemul de sănătate, din care 12,5 milioane euro din fonduri europene, cu cofinanțare de la bugetul local, 3,6 milioane de euro din bugetul spitalului și 3 milioane de euro veniți de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură. Mulțumesc pe această cale Ministerului Sănătății pentru că a înțeles că conducerea spitalului din Oradea face o treabă bună. Îi mulțumesc managerului Gheorghe Carp pentru toată activitatea pe care o desfășoară aici, astfel încât pacienții să beneficieze atât din punct de vedere medical, dar și al cazării în spital de cele mai bune tratamente și condiții”, a spus primarul Florin Birta.

Infrastructura spitalicească

În perioada 2020 – 2024, peste 55 milioane de euro au fost dedicați infrastructurii spitalicești, de către municipalitate, cărora li se adaugă achiziții de aparate medicale în valoare de 3 milioane de euro, prin fonduri provenite de la Ministerul Sănătății.

 

Proiecte demarate sau implementate în 2023

Primarul Florin Birta a prezentat apoi cele mai importante proiecte pe sănătate  demarate sau implementate anul trecut, pe diferite surse de finanțare, realizate în colaborare cu Spitalul Județean, pe fonduri europene sau cu fonduri de la Ministerul Sănătății:

  • reabilitarea Staționar 1 – Spitalului Județean – cu 2,4 milioane de euro plăți în 2023, cu o valoare totală a proiectului de 8,7 milioane de euro, proiect finanțat pe fonduri europene;
  • reabilitarea Spitalului Staționar II, str. Coposu (în curs de realizare) – 4,8 milioane euro în 2023, valoare totală proiect 9,6 milioane euro, tot pe fonduri UE;
  • proiect strategic pe sănătate RO-HU – 3,3 milioane euro în 2023, total 7,3 milioane euro;
  • ambulatoriul integrat Spital Gh. Doja – 1,3 milioane euro în 2023, total 13 milioane euro, proiect pe fonduri UE, diferența va fi plătită de la bugetul local; Se dorește ca acesta să fie finalizat până la finalul acestui an, cu anticipație față de termenul de finalizare, stabilit prin contract.
  • reabilitarea Staționarului I – interioare: 2,5 milioane euro plătiți în 2023, valoare totală 6,6 milioane de euro – din bugetul spitalului;
  • realizarea scării de incendiu – 1,1 milioane de euro în 2023 – din bugetul spitalului;
  • parcare supraetajată Spital Județean (516 locuri), 700.000 euro plătiți în 2023, valoare totală 9 milioane de euro – din bugetul local;
  • achiziția a patru aparate medicale performante: 3 milioane de euro în 2023, fonduri de la Ministerul Sănătății.
    Aparatură medicală performantă

Edilul a punctat și buna gestionare a veniturilor de către spital: „Felicit conducerea Spitalului Județean. De menționat că acesta are venituri proprii, astfel încât să poată să își desfășoare activitatea fără să fie afectat de alte probleme. Așa cum ați văzut, în țară au fost situații în care medicii nu și-au luat salariile pe lunile trecute. Să știți că, cel puțin o lună, salariile medicilor din Oradea au fost plătite din veniturile proprii ale spitalului până s-au recuperat banii de la stat. Astfel activitatea spitalicească în Oradea și județul Bihor nu a fost conturbată”.

La investiții viitoare intră construcția noului Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, unde este în curs de desemnare câștigătorul lucrărilor. Acesta este un proiect de peste 135 milioane de euro.

 

Venituri proprii și fonduri europene

Managerul Gheorghe Carp a vorbit apoi despre proiectele de investiții ale spitalului.

„Aproape 9 milioane de euro s-au investit anul trecut pentru dotări și amenajări în spital. Pentru noi este o mare bucurie și faptul că firmele de succes din Bihor sponsorizează activitatea și achizițiile de aparatură pentru Spitalul Județean. Din veniturile proprii, aici incluzând și veniturile din activitatea remunerată de către CAS, spitalul a contribuit cu peste 4,5 milioane de euro. Pe lângă aceste proiecte, avem încă un proiect important care vizează Maternitatea, un proiect pe PNRR, în valoare de circa 5 milioane de euro. Acesta are patru componente importante: Creșterea capacității secțiilor de Terapie Intensivă Nou Născuți, Reabilitarea paturilor existente pe Terapie Intensivă, Centrul de Training în neonatologie și Screening-ul, prevenția și tratamentul bolilor nou-născuților. Acest proiect a fost adjudecat, urmează ca săptămâna viitoare să fie semnat contractul”, a precizat Gheorghe Carp.

Sponsorizări

Numeroase firme au sponsorizat anul trecut achiziția de diferite aparaturi de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, sponsorizările făcute de către acestea depășind 1 milioane de lei. Astfel, cea mai mare sponsorizare a fost făcută de către Holcim România – 335.000 de lei pentru achiziția unui ecograf.  Tot Holcim a mai sponsorizat cu 125.000 de lei achiziția unui pat de terapie intensivă cu sistem anti escara. Termoficare SA Oradea a sponsorizat cu 200.000 de lei achiziția unui aparat de anestezie cu monitor de funcții vitale și vaporizor de Sevoflurane, iar Hidroelectrica SA a contribuit cu o sponsorizare de 134.946.000 de lei pentru achiziția unui aparat cooling pentru asfixiere. Alte sponsorizări au fost făcute de către Allegria Park – 75.000 de lei pentru achiziția de injectomate, Lotus Center – 75.000 de lei pentru achiziția unui monitor funcții vitale, Vandana Com – 40.000 de lei pentru achiziția unui defibrilator extern și Pfizer România – 20.000 de lei pentru achiziția unui analizor pentru determinarea fibrozei chistice din sudoare.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Previziuni Colliers pentru piața imobiliară din România în 2024

Articolul următor
În noiembrie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 54.367.

Turiștii străini, în creștere cu 32% la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share