Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania se află pe ultima sută de metri în negocierile pentru preluarea OTP Bank

Sistemul bancar din România continuă să se consolideze, iar ultima tranzacție confirmată este preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania. Astfel, banca numărul unu din țara noastră după valoarea activelor preia banca aflată pe locul zece și își întărește poziția prin adăugarea unei cote de circa 3% din piață pentru a ajunge la aproape 23%.

Tranzacția nu a fost confirmată de cele două bănci implicate, dat fiind că nu a fost semnat un acord final, iar ambele companii sunt listate la bursă, dar a fost semnalat recent de Bloomberg, care citează surse apropiate de OTP Bank Nyrt, banca-mamă din Ungaria. Tranzacția nu vine însă ca o surpriză; pe parcursul anului trecut presa din țara noastră a publicat informații despre intenția de vânzare a sucursalei OTP, după ce s-a încercat extinderea prin achiziția altor bănci, dar nu s-a finalizat nicio tranzacție.

Mai exact, OTP a încercat să achiziționeze Banca Românească în 2018, dar tranzacția nu s-a finalizat deoarece Banca Națională a României nu și-a dat acordul. Decizia BNR a fost o surpriză pentru piață, dat fiind că a fost prima dată când BNR nu permitea o astfel de preluare. OTP achiziționase în 2014 Millenium Bank, atunci când a încercat să își majoreze cota de piață prin preluarea de alte bănci. Ulterior refuzului BNR, a încercat o creștere organică, dar a reușit până acum doar o cotă de piață de 3% din active și de 4% din volumul de credite din piață. Banca mamă OTP și-a stabilit ca strategie în Europa Centrală și de Est extinderea pe piețele în care se poate dezvolta prin achiziții și organic și părăsirea piețelor în care are o cotă prea mică de piață.

În cursa pentru achiziția OTP Bank s-a înscris și Raiffeisen Bank, bancă aflată pe locul cinci în topul activelor, dar s-a retras între timp. OTP a cerut inițial o sumă de peste 400 milioane euro, dar ofertele angajante depuse s-au situat în jurul a 300 milioane euro. Prețul pe care îl estimează acum firma de brokeraj Concorde din Budapesta este de 350 milioane euro, dar suma finală va fi decisă după finalizarea negocierilor în săptămânile ce urmează.

OTP Bank România avea, anul trecut, active bancare în valoare de aproximativ 20 miliarde lei, în timp ce Banca Transilvania avea active de 157 miliarde lei. Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România după o serie de achiziții, cum ar fi Volksbank în 2015 și Bancpost în 2018. În 2022, a achiziționat Idea Bank, dar a rămas ca unitate separată în cadrul Grupului, apoi a preluat Victoria Bank din Chișinău, Republica Moldova.

„Ne uităm cu mare interes și la tranzacțiile care se întâmplă pe lângă noi. Ne bucură că această piață a devenit mai agitată. După acest an (2023 – n.red.) și următorul (2024), va veni o perioadă de stagnare”, declara Bogdan Pleșuvescu, director general adjunct al Băncii Transilvania la sfârșitul anului trecut în cadrul Profit Financial.forum. Oficialul băncii făcea referire la tranzacțiile recente, cum ar fi preluarea Alpha Bank de către UniCredit Bank și achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank.

Ultimele date disponibile, cele aferente primelor nouă luni din 2023, arată că Grupul Financiar Banca Transilvania a obținut un profit net de 2,29 miliarde lei, dintre care 1,86 miliarde lei a fost al băncii. Activele Grupului au ajuns la 157,6 miliarde lei, în creștere cu 12% față de finalul lui 2022, iar veniturile operaționale au urcat la 5,6 miliarde lei, cu 27% mai mari față de 2022. Valoarea creditelor acordate persoanelor fizice și companiilor a crescut cu 4%, iar soldul creditelor nete și creanţelor din leasing a ajuns la 72,6 miliarde lei, însemnând o creștere de aproximativ 70% a soldului creditelor față de 2020.

„Au fost nouă luni bune pentru Banca Transilvania, în care am crescut și mai mult volumul operațiunilor procesate de BT, iar astfel ne-am consolidat leadershipul în piață. Dimensiunea și economiile de scară ne permit să fim o bancă universală, cu o abordare incluzivă și care oferă toată linia de produse și servicii – online și cu numerar – la prețuri reduse pentru clienți. Lucrăm pentru peste 4 milioane de clienți, de la persoane fizice, la IMM-uri și până la corporații”, a declarat Omer Tetik, Director General al Băncii Transilvania.

Prin preluarea OTP Bank, Banca Transilvania își majorează avansul față de banca de pe locul secund, Banca Comercială Română, care are o cotă de circa 14%, dar și față de cea de locul al treilea, BRD – Groupe Societe Generale, care are o cotă de puțin peste 10%.

Sursa foto: Banca Transilvania

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nouă echipă de conducere a Asociației Energia Inteligentă

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) Cluj va depune spre aprobare două proiecte cu finanțare europeană care vizează o serie de investiții în domeniul creșterii siguranței rutiere pe drumurile județene. 

Trecerile de pietoni ale drumurilor județene din Cluj, iluminate cu sisteme led

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share