Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grădina Urbană Transilvania are contract de finanțare

Prinde contur unul dintre cele mai apreciate proiecte “verzi” din Europa, programat lângă Băile Figa, în Bistrița-Năsăud.

“Am început anul cu dreptul. În data de 1 februarie a fost semnat contractul de finanțare pentru GUT, primul din seria de proiecte europene de dezvoltare a orașului Beclean din exercițiul financiar 2021-2027. GUT a fost prezentată la Bruxelles în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (SERO), la cererea Comisiei Europene (CE).

Aceasta se întinde pe 49 ha și cuprinde un parc botanic, pistă de biciclete panoramică, zonă educațională cu creșă-grădiniță, laboratoare, cluster de robotică, precum și investiții noi – magazine turistice, zone de cazare, hoteluri cu servicii premium (de 4 și 5 stele), fiindu-i apreciat în mod deosebit caracterul inovator. GUT este un proiect de impact regional care va genera noi oportunități de dezvoltare pentru orașul Beclean și împrejurimi”, a menționat primarul Nicolae Moldovan.

“Proiectul de la Beclean prevede o investiție “verde” de 25 milioane euro care transformă un teren viran într-un parc forestier multifuncțional, ce combină facilități recreative, comerciale, sociale și educaționale în beneficiul comunității.

 

Acesta va găzdui zone de robotică, turism și tineret și va putea fi reprodus peste tot în UE, așa cum a fost deja promovat de CE după validarea de către Premiile Noul Bauhaus European datorită angajamentului său față de sustenabilitate și gândire de viitor”, au rezumat organizatorii SERO.

Edilul Becleanului, prezentând noul proiect la Bruxelles

Va avea și centru de robotică

Primarul Becleanului ne-a dezvăluit, la Bruxelles, că prima fază a GUT, cea în parcul botanic, poate demara, având la dispoziție documentația necesară și o finanțare de 5 milioane de euro. “Investiția în parcul botanic GUT se va realiza pe o suprafață de teren de 41.321 mp, concluziile verificării în teren fiind că locația proiectului corespunde celei din cererea de finanțare”.
El a lansat un apel către investitorii interesați, fiind vizate inclusiv patru hoteluri în zona GUT. Acesta este un proiect programat pe fonduri UE, care să completeze oferta turistică a Ardealului, fiind considerat ca unul de importanță regională pentru Transilvania, dar și unul complex, care să atragă investiții private în turism.
GUT va cuprinde o seră cu plante exotice; un parc cu plante anuale sau perene; alei pietonale terestre sau suspendate care să permită accesul vizitatorilor în GUT, cu intrare directă către Băile Figa; cascade cu jocuri de apă și lac artificial (patinoar pe timp de iarnă).
Din GUT vor mai face parte zona de vegetație înaltă, prin care se va integra pârâul existent; zonă cu locuri de joacă și de relaxare; parc tematic pentru robotică; pavilion pentru prezentări pe teme educaționale; zonă de legătură cu servicii publice; amenajare acces auto și velo și pietonale propuse. Proiectul este unul conceput în mai multe etape.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primele 10 firme din Satu Mare, după cifra de afaceri, care aniversează 30 de ani

Articolul următor

EBM Papst Automotive & Drives Romania se lansează în industria Airtech

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share