Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Florentin Tuș: “Reducerea deficitului bugetar și fondurile din PNRR vor fi esențiale”

CCIM se adaptează la situația socio-economică, iar prin rolul și activitățile sale asigură în permanență suport mediului de afaceri prin dezvoltarea de servicii, oferirea unei game largi de cursuri de formare profesională și o consultare permanentă a comunității de business.
Șeful organizației de afaceri susține că prognozele economice pe 2024 sunt favorabile României | Foto: Florentin Tuș

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș avertizează că pierderea banilor din acest program poate duce la degradarea ratingului de țară.

CCIM reprezintă interesele comunității de afaceri maramureșene în raport cu autoritățile publice și diverse organisme. În 2020, membrii CCIM contribuiau la economia județului cu 29% din cifra de afaceri, 17% din profitul brut și 27% din salariați. Principalele domenii reprezentate erau industrie (37%), comerț (20%) și servicii (15%). 

“Comisia Europeană estima în prognoza de primăvară (mai 2023) că economia României ar urma să crească (produsul intern brut) cu 3,3% de la un an la altul în 2023 și cu 3,5% în 2024. Conform noilor prognoze ale Fondului Monetar Internațional (octombrie 2023), aceasta va încetini de la un avans de 4,7% în 2022, până la 2,2% în 2023, pentru ca 2024 să urce până la 3,8%.

Așa cum indica și Banca Națională, riscurile la adresa stabilității financiare din România rămân cele de la nivel global (criza energetică, războaiele) și interne: deteriorarea echilibrelor macroeconomice, întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nerambursarea creditelor contractate de sectorul neguvernamental”.

La orizont: un acord de urgență cu FMI

“Este evident că reducerea deficitului bugetar rămâne o prioritate. Ultima serie de modificări legislative care vizează fiscalitatea din România (septembrie 2023) încearcă să îl diminueze. Eficiența acestor măsuri rămâne să fie verificată.

Dacă țintele de deficit nu vor fi atinse, în lipsa altor măsuri, pericolul cel mai mare îl constituie scăderea ratingului de țară. Pierderea fondurilor din PNRR ar duce la o degradare de la BBB-, cât avem acum (cel mai slab din categoria investment grade).

Pentru a acoperi necesarul de finanțare ar putea urma un acord de urgență cu FMI, care ar veni la pachet cu creșteri masive de taxe și cu scăderi masive de cheltuieli bugetare. Toate acestea în contextul anului electoral 2024”.

Propunerile Maramureșului, transmise la București

“CCIM se adaptează la situația socio-economică, iar prin rolul și activitățile sale asigură în permanență suport mediului de afaceri prin dezvoltarea de servicii, oferirea unei game largi de cursuri de formare profesională și o consultare permanentă a comunității de business.

De asemenea, transmitem către Camera de Comerț și Industrie a României punctele de vedere ori propunerile care ar putea îmbunătăți cadrul legislativ, înregistrate în urma consultărilor cu reprezentanții mediul de afaceri”, a spus oficialul CCIM.

Transilvania Business a îndemnat antreprenorii locali să anticipeze cele mai mari provocări ale unui nou an cu patru runde de alegeri, dar și să împărtășească măsurile pe care le au în vedere pentru a le surmonta și a se dezvolta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Am urat bun venit în orașul nostru noului proprietar al fabricii de sârmă, Ioan Teslaru, de la Intertranscom Impex Bacău.

Proprietarul Intertranscom, văzut ca salvator al industriei din Beclean

Articolul următor
La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă, sub preşedinţia arhiepiscopului și mitropolitului Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a AVFC.

Proiectul anului pentru Arhiepiscopia Clujului: reabilitarea Catedralei Mitropolitane

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share