Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul anului pentru Arhiepiscopia Clujului: reabilitarea Catedralei Mitropolitane

La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă, sub preşedinţia arhiepiscopului și mitropolitului Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a AVFC.
Mitropolitul Andrei a trecut în revistă bilanțul economic al instituției pe anul trecut | Foto: Arhiepiscopia

Fondurile acordate pentru filantropie în 2023 s-au ridicat la 5,6 milioane €, conform bilanțului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (AVFC).

La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă, sub preşedinţia arhiepiscopului și mitropolitului Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a AVFC. Cu acest prilej, a fost prezentat bilanţul activităţilor AVFC sub aspect economic, spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social.

Arhiepiscopia are derulare 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative bolnavilor, educaţie copiilor şi tinerilor. Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Cluj și protopopiatele Cluj I, Gherla și Huedin au inițiat 9 campanii de donare de sânge, cu 388 de participanți.

Asociația Filatropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud a licențiat, în 2023, patru noi servicii socio-medicale de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu, în Bistriţa, Maieru, Târlişua, Fizeşu Gherlii. Parohia Ortodoxă Sfânta Treime Cluj-Napoca a licențiat serviciul de îngrijiri socio-medicale la domiciliu Dreptul Simeon.

Au fost acordate ajutoare financiare de 990.968 lei: din Fondul Filantropia 114.280 lei; din proiectul Cutia Milei pentru Săraci 334.764 lei, din colecta Postului Crăciunului 541.924 lei. Se adaugă sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de Întrajutorare Pastorală, 867.166 lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile fără posibilităţi materiale.

55 de biserici aflate în construcție

La nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 28 de milioane de lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane. În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 55 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură. Au fost sfinţite sau resfinţite 41 de biserici.

La finalul anului trecut a fost prezentat proiectul de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj. Acesta se derulează în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și AVFC, beneficiar al finanțării.

În anul școlar 2023-2024 a avut loc la Cluj-Napoca inaugurarea sediului ciclului gimnazial al Colegiului Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan, iar la Bistrița, a Centrului Social-Educativ Grigore Pletosu, ce găzduiește activitatea Școlii Primare Sf. Stelian. La nivelul eparhiei a continuat cursul de formare pentru clericii responsabili cu activitățile de tineret, „Formator pentru formatori”.

Au fost continuate lucrările la Centrul de Tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu a oferit 34 de burse, de 103.200 de lei. Se adaugă premiile acordate de AVFC elevilor care au obținut media 10,00 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.

Se deschide un magazin de cărți bisericești la Bistrița

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru 2024 se numără implementarea proiectului de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane (inclusiv ucrările de mozaic), continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social Sf. Apostol Andrei din Cluj-Napoca și Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice Sf. Hristofor.

Alte proiecte se referă la deschiderea unui centru de îngrijiri paliative la Bistrița, finalizarea Centrului de Servicii Sociale Sf. Ana Dej, Așezământului pentru Copii Sf. Siluan Athonitul Dorolea și a două case de tip familial la Așezământul Sf. Onufrie Florești, finalizarea lucrărilor la Centrul de Tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița.

Conform Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului (o treime) şi credincioşilor (două treimi), aleşi pe patru ani. Numărul total al membrilor este de 30.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CCIM se adaptează la situația socio-economică, iar prin rolul și activitățile sale asigură în permanență suport mediului de afaceri prin dezvoltarea de servicii, oferirea unei game largi de cursuri de formare profesională și o consultare permanentă a comunității de business.

Florentin Tuș: “Reducerea deficitului bugetar și fondurile din PNRR vor fi esențiale”

Articolul următor
Lucrările de la SCUC au început în primăvara lui 2022, partenerii de proiect ai ACI fiind Concrete & Design Solutions și Soil Testing. Principalele funcțiuni și servicii medicale vor fi de spitalizare de zi, primire-internare, spațiu ambulator, spitalizare permanentă. Aici vor funcționa secții de activități recreaționale, învățământ, ergoterapie, kinetoterapie. În valoare de 24 de milioane de lei, proiectul european câștigat de forul administrativ județean a fost depus spre finanțare pe Programul Operațional Regional 2014-2020.

Master în Health Economics la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share