Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea de Vest Timișoara va pregăti specialiști în domeniul schimbărilor climatice

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a vizitat miercuri, 7 februarie 2024, Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM, din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), și a semnat, alături de rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, două acorduri pentru practică studențească și cooperare interinstituțională.

 

Primul dintre acestea, „Acordul-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practică în cadrul programelor de studii universitare de licență și masterat”, prevede soluții de organizare în parteneriat a stagiilor de practică prin care studenții UVT vor fi inițiați în aplicarea practică a cunoștințelor teoretice de specialitate. Scopul declarat al acestor stagii este de a consolida și a valorifica cunoștințele teoretice primite de practicanți în cadrul procesului de instruire, dar și formarea competențelor necesare pentru a aplica în aplicații practice ceea ce au acumulat în perioada de instruire teoretică, în concordanță cu specificul specializării pentru care se pregătesc.

„Protocol de colaborare” 

Al doilea document convenit este un „Protocol de colaborare” prin care s-a stabilit o manieră coerentă de cooperare interinstituțională dintre Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Universitatea de Vest din Timișoara, în ceea ce privește activități desfășurate în vederea formării profesionale în administraţia publică pe domeniul schimbărilor climatice, dar și pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi științifice în domeniul mediului, respectiv colaborarea în domeniile de cercetare ce reies din nevoile MMAP.

 

„Protocolul instituțional pe care îl stabilim astăzi pentru cooperarea cu Universitatea de Vest din Timișoara face parte din setul de instrumentele pe care Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se bazează, pentru dezvoltarea cercetării avansate de mediu. În cadrul practicilor decizionale ale Uniunii Europene, documentațiile care însoțesc actele legislative sunt puse la dispoziția instituțiilor de decizie prin proiecte de cercetare, prin rezultate ale studiilor științifice de mii de pagini. Colaborarea noastră cu universitățile și institutele de cercetări de mediu vor conduce la o concurență binevenită între institutele și echipele de cercetători, pentru competitivitate și eficiență. Felicitări echipei ICAM, mă bucur că mă aflu astăzi aici, la UVT, și sper că, dincolo de semnarea acordurilor, colaborarea noastră va aduce rezultate concrete pentru mediu și pentru România. Vă mulțumesc pentru că reușiți să puneți nu doar Timișoara, ci și România, pe harta selectă a locurilor unde se face cu adevărat cercetare”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„ICAM – UVT își propune să devină un reper semnificativ pe harta Spațiului European al Educației și Cercetării. Îi mulțumim domnului ministru Mircea Fechet și echipei sale pentru că ne acordă toată încrederea pentru a deschide căile practice de colaborare instituțională, atât pentru stagiile de practică ale studenților, cât și pentru cooperarea în cadrul studiilor de mediu. Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) UVT, recent inaugurat, și-a format deja primul nucleu de treizeci de cercetători, și-a dotat laboratoarele cu echipamente de generație nouă și a demarat prospectarea direcțiilor de studii în care își va investi energiile, printre care și studiile de protecția mediului. Parteneriatul stabilit astăzi cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne ambiționează și ne motivează, într-un proiect global de structurare a proiectelor de cercetare sincronizat cu oportunitățile deschise prin inițiativele Uniunii Europene”, a precizat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cercetări arheologice pe traseul Centurii Biharia. Lucrările vor fi reluate în martie

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) a aprobat proiectul de hotărâre care vizează programele de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene aflate în administrare.

Clujul are la dispoziție 61 milioane € să își modernizeze drumurile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share