Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turnul Primăriei, Casa Darvas, Sinagoga Sion – cele mai vizitate obiective din Oradea

Topul a rezultat în urma bilanțului pe anul 2023 prezentat de reprezentanții Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor – Oradea Heritage.

 

Oradea Heritage oferă experiențe în toate obiectivele turistice, mai mult decât un bilet

Afirmația îi aparține Angelei Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor – Oradea Heritage, care a prezentat, luni – 12 februarie 2024, alături de președintele Fundației – Grigore Morar, bilanțul pe anul 2023.

„Și în anul 2023 am acționat pentru implementarea strategiei și direcțiilor de acțiune pe care le-a stabilit, în cadrul ședinței de constituire, noul Consiliu Director în luna ianuarie 2021, în care am fost ales președintele Fundației”, a precizat Grigore Morar.

Președintele Fundației a trecut în revistă câteva dintre aceste direcții: continuarea implementării Programului de reabilitare a clădirilor istaorice din centrul Oradiei, reabilitarea și întreținerea monumentelor, organizarea unor evenimente culturale, promovarea obiectivelor de Art Nouveau, organizarea de activități cu caracter patriotic, etc.

Grigore Morar a vorbit și despre lucrările executate de Fundație în 2023:

  • Restaurarea statuii lui Szigligeti Ede, conform proiectului avizat, valoarea lucrărilor fiind de circa 91.681 lei;
  • Realizarea soclului pentru amplasarea statuii ecvestre a Regelui Sf. Ladislau, în curtea interioară a Cetății Oradea – 413.799 de lei;
  • Realizarea expertizei în vederea stabilirii lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea statuii ecvestre a voievodului Mihai Viteazul, realizarea proiectului tehnic și începerea demersurilor necesare pentru amplasarea acesteia în actuală Piață Gojdu, până la sfârșitul lunii mai 2024. De anul viitor, Piața Gojdu va deveni Piața Mihai Viteazul.

Experiențe, mai mult decât un bilet

„Povestea Oradea Heritage pornește de la dorința de a oferi o experiență mai mult decât un bilet de vizitare. Vrem să realizăm acest lucru prin proiecte care să surprindă publicul și vrem să fim promotori în redescoperirea monumentelor orașului”, a subliniat directorul executiv al Oradea Heritage.

Acesta a punctat cheltuielile și veniturile pe anul trecut, bugetul total aprobat de Consiliul Local fiind de 5,2 milioane de lei, iar execuția bugetară de 5,073 milioane de lei.

Topul obiectivelor turistice din Oradea

Angela Lupșea a trecut în revistă categoriile de activități și evenimente desfășurate pe parcursul anului 2023, dar și numărul de vizitatori atras de obiectivele turistice din subordinea Fundației: Casa Darvas – La roche, Turnul Primăriei Oradea, Templus Francmasoneriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein.

Cel mai mare număr de vizitatori l-a avut Turnul Primăriei – 36.554, încasările obținute fiind de 286.540 de lei. Pe locul II ca număr de vizitatori s-a clasat Casa Darvas – La Roche, cu 28.749 de vizitatori în 2023, dar pe locul întâi la încasări: 281.211 lei din bilete plus 176.635 de lei din taxe de evenimente. Pe locul III se plasează Sinagoga Neologă Sion – 15.390 de vizitatori și încasări în valoare de 114.682 de lei. Locul IV îi aparține Templului Francmasoneriei – 8.232 de vizitatori și venituri de 62.5686 de lei din bilete și 1.785 din taxe de evenimente. Sinagoga Aachvas Rein se clasează pe locul V – 3.943 de vizitatori și încasări în valoare de 29.028 de lei. De anul acesta, Oradea Heritage mai are un obiectiv – Pasajul Madach Imre.

„Numărul total de vizitatori în 2023 a fost de 92.869 (77.876 în 2022). Încasările din bilete s-au cifrat la 774.048 de lei (622.345 de lei în 2022), iar încasările din evenimente – 112.058 de lei 958.905 lei în 2022)”, a punctat Angela Lupșea.

Pentru acest an, Oradea Heritage își propune să continue seria de activități și evenimente, în special, cu mare priză la public.

Povestea Oradea Heritage

https://www.oradeaheritage.ro/povestea-noastra/

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Rezultatele financiare ale grupului TeraPlast în anul 2023 poartă amprenta unui mediu macroeconomic plin de provocări, conform raportului companiei de la Bursa de Valori București.

Afaceri mai mici pentru Teraplast în 2023. Speranțe în noile achiziții din Austria și Moldova

Articolul următor
CCI Business Suport este un concept nou propus de către Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud (CCIBN) în parteneriat cu Sorin Cordovan, consultant de business.

Programul CCI Business Suport, lansat cu fostul director de retail al BCR Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share