Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Steaguri cu suflet confecționate de artiști orădeni

Cred că puțini sunt orădenii care să nu fi auzit de familia Chelu: Florian, Iuliana și fiica lor, Alexandrina. Bineînțeles, ca artiști. Nu mulți sunt însă cei care știu despre mica afacere a Iulianei și Alexandrinei Chelu. O afacere care nu le aduce prea mari câștiguri, dar care le oferă multă satisfacție sufletească. Este vorba despre confecționarea de steaguri.

Steagurile, cocardele, emblemele și stemele confecționate de Iuliana Chelu au depășit demult granițele județului și chiar ale țării. În 2023, Steaguri Oradea a aniversat 30 de ani.

 

Începuturi

Deși firma a fost înființată în urmă cu 30 de ani, prin profilul de confecționare a steagurilor s-a făcut cunoscută mai târziu, peste circa 10 ani.

Iuliana Chelu a învățat croitoria de la mama și bunica sa. La ocazii speciale, serbări și carnavaluri, confecționa pentru fiica sa, Dina cum o alintă, rochițe și costume deosebite, Alexandrina fiind invidiată de copii.

Iulianei i-a venit ideea de a confecționa astfel de rochițe și costume și pentru alți copii și a înființat o firmă. Dar, cum serbările sunt puține într-un an, afacerea nu prea era rentabilă. Chiria era mare. A trebuit să ia credite de la mai multe bănci pentru a-și achiziționa utilaje. Nu a fost deloc ușor.

Iuliana Chelu

Primul steag l-a confecționat prin 1995. Venise o delegație din Italia la Spitalul Județean Oradea și era nevoie de un steag al Italiei. Cineva, care o cunoștea pe Iuliana și știa că este artist și o croitoreasă pricepută, a rugat-o să facă un astfel de steag.

„Știam culorile Italiei, m-am dus să caut material, am luat dimensiunile de pe un steag de la Primărie și astfel am făcut primul steag”, își amintește Iuliana Chelu.

Ulterior, a primit comenzi și pentru alte steaguri. La intrarea României în Uniunea Europeană a început să confecționeze steagurile UE, pe care stelele erau brodate.

Cine a fost vreodată la un meci oficial al lui FC Bihor, pe stadionul Iuliu Bodola, a observat steagul imens care acoperă tribuna nefolosită a stadionului. Tot Iuliana Chelu și echipa sa a confecționat și acel steag.

„A fost un steag de 75 m pe 15 m. Nu a fost ușor să-l confecționăm în atelierul nostru mic, dar am avut o mare satisfacție când a fost terminat”, ne-a spus Iuliana.

Au mai avut comenzi de la alte primării, iar când a început să se sărbătorească Toamna Orădeană, au confecționat mai multe stegulețe alb-albastre în culorile orașului. Ideea care s-a dovedit a nu fi prea inspirată, stegulețele în culorile Oradiei neavând prea mare trecere. Chiar și azi mai sunt în Magazinul de Steaguri din Oradea astfel de stegulețe.

 

Brandul Steaguri Oradea

Dacă Iuliana Chelu este administratorul firmei, Alexandrina se ocupă de birocrație și de tot ce ține de documente și promovare pe social media.

„În momentul în care s-a făcut primul steag și am început să lucrăm la steaguri, wow, ne-am dat seama că ăsta asta e un brand nou, ceva ce nu se găsea aici pe piață. Încet, încet, am început de la un steag, după aia de la un fanion de mașină, un fanion de birou, un steag de perete și tot așa. De la an la an, ne-am tot diversificat, ajungând în prezent să facem absolut orice. Facem embleme, facem broderii, facem imprimeuri. Ne-am achiziționat mașini de broderie. Putem să imprimăm steme, cocarde, putem face costume populare”, a precizat Alexandrina Chelu, Schorr, după căsătorie.

Datorită mașinilor de mii de euro achiziționate, pot îmbina broderia cu croitoria, pot broda și imprima costume populare.

Atelierul are angajați dedicați

„Am făcut peste 600 de costume nemțești, italienești. Fiind artiști, pe italieni tot pe partea artistică i-am cunoscut, la un festival interetnic unde eu reprezentam cu o trupă de dans, evreii, eu colaborând și fiind căsătorită cu un evreu”, spune tânăra.

Firma are angajați de calitate, care pun dragoste în ceea ce fac: o femeie se ocupă de vânzare, două croitorese, o graficiană care se ocupă și de broderie și de imprimerie, respectiv Alexandrina, care face partea de acte și preluări comenzi de pe internet.

 

Clienți deosebiți

Printre clienții firmei se regăsesc primării, școli, partide politice, echipe sportive. În ultima perioadă a avut un contract pentru confecționarea de fanioane pentru UTA Arad, iar în prezent pentru FC Bihor.

Steagurile din fața Primăriei Capitalei sunt confecționate tot de către Iuliana și Alexandrina Chelu-Schorr la Oradea.

În urmă cu câțiva ani firma a primit o comandă pentru cel mai mare steag al Bucovinei, 7 m pe 4 m, pentru Suceava.

Florian, Alexandrina și Iuliana Chelu cu tabloul oferit Casei Regale de la Săvârșin

Un steag regal confecționat la Oradea a ajuns și la Regele Mihai I. Un tablou cu stema regală a fost oferit Casei Regale de la Săvârșin.

„Punctul culminant al afacerii a fost Centenarul, în anul 2018. Am avut așa de multe comenzi că a trebuit să dăm și la alte două firme să facă steaguri”, își amintește Iuliana Chelu.

Steaguri Oradea a confecționat inclusive bannere masonice.

Firma nu se axează neapărat pe produse de serie. Are pe stoc steaguri și produse standard, care se comandă mai des, dar nu refuză nici o comandă care nu este în afara legii.

În ultima vreme, și-a diversificat producția foarte mult începând să facă articole pentru biserică, de la prapori, cocarde de lumânări, paterițe, veșminte pentru altar, etc.

„De multe ori suntem și designeri. Vine clientul cu ideea și noi o punem în practică. De ce? Pentru că avem curaj și nu ne este frică să ieșim din zona de confort și asta e foarte important și din punctul ăsta de vedere mă bucur sufletește. Clienții sunt mulțumiți de noi. Zilnic apare câte o comandă mai ciudată, mai specială, mai ceva ce n-am făcut niciodată. Da, nu ne temem”, susține tânăra.

Alexandrina Chelu – Schorr și Iuliana Chelu

Alexandrina spune că în meseria asta au învățat și noțiuni noi, termeni noi. Astfel a aflat că, cocarda care se pune la înviere pe lumânarea de la biserică se numește pateriță.

Măști în loc de steaguri

În 2020 a venit și perioada care a afectat pe toată lumea – pandemia. În această perioadă firma s-a reprofilat pe măști textile, când, spune Iuliana, au făcut zeci de mii de măști textile. La început simple, apoi colorate, cu diferite desene animate pentru copii.

Înainte de pandemie, un colaborator de-al firmei a adus niște material din bumbac pe care nu a vrut să ia nici un ban.

Începând pandemia, toate licitațiile, inclusiv cele cu steaguri au căzut, toată atenția îndreptându-se spre sănătate.

Alexandrina povestește că au venit la atelier două asistente de la Centrul Vascular Venus cu două halate din care au cerut să li se confecționeze măști textile, pentru că la vremea aceea nu se găseau. Când au vrut să plătească, Iuliana Chelu nu le-a luat nici un ban, spunând că și atelierul a primit un material gratuit.

„Din momentul acela am făcut mii de măști și așa am supraviețuit pe timpul pandemiei”, spune Alexandrina.

Iuliana Chelu subliniază că succesul firmei ține și de calitatea angajaților pe care îi are și care sunt dispuși să iasă din zona de confort, de la vânzătoarea din magazin, la croitorese și la graficiană, care sunt printre cele mai bune din Oradea.

Iuliana mai spune că prin meseria sa face și educație cu clienții.

„Astfel am făcut cu expunerea culorilor pe cocardă, cu albastrul în centru și roșu pe margini. Nu toată lumea le face corect”, explică femeia.

Expoziția de steaguri de la Primăria Oradea

De Steaguri Oradea se leagă și expoziția organizată la Primăria Oradea cu steagurile tuturor țărilor lumii. De fapt stegulețe ale tuturor țărilor lumii se găsesc și la Magazinul de Steaguri.

Iuliana povestește o întâmplare inedită cu un copil 10 – 11 ani care cunoștea toate țările lumii și venea periodic să-și cumpere câte un steguleț sau două, până a cumpărat stegulețe cu toate țările.

„I-am făcut cadou un puzzle cu toate țările lumii și am organizat pentru el aici la magazin o mică sărbătoare”, povestește Iuliana.

Un vis mai are femeia, să organizeze în Cetatea Oradea un Muzeul al steagurilor, unde să fie expuse steagurile tuturor țărilor lumii cu informații despre fiecare țară.

Artiștii – Alexandrina Chelu – Schorr și Florian Chelu

Până să iasă la pensie, Iuliana a fost sufleur și actriță la Teatrul Regina Maria. Periodic, mai susține concerte alături de soțul său Florian Chelu și fiica lor Alexandrina Chelu-Schorr la diferite evenimente culturale.

 

DAN BIRTA

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Corteva Agriscience, liderul detașat pe segmentul de erbicide la cereale păioase, deține în portofoliu cea mai eficace soluție pentru combaterea turiței (Galium aparine) și a mușețelului (Matricaria spp.) din culturile de cereale păioase și porumb, respectiv erbicidul Mustang.

Mustang, erbicidul de referință în combaterea buruienilor dicotiledonate

Articolul următor

Zona adiacentă Aeroportului Oradea va deveni un centru de afaceri și tranzit

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share