Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Digitalizare, bază de date GIS pusă la punct și hărți interactive la Direcția Arhitectului Șef Oradea

Acestea sunt atu-urile Direcției Arhitectului Șef Oradea, care a luat fața multor administrații locale care doar visează la astfel de proiecte.

 

Numărul autorizațiilor emise de Direcția Arhitect Șef din Primăria Oradea a fost mai mic în 2023 decât în anul precedent. Cel puțin așa reiese din cifrele pe anul 2023 prezentate de Radu Fortiș, arhitectul șef al Oradiei în cadrul Raportului de activitate al instituției.

La prima vedere asta ar însemna că se construiește mai puțin la Oradea. Părerea arhitectului șef, Radu Fortiș, și a viceprimarului Marcel Dragoș, în coordonarea căruia se află direcția, este că intensitatea cu care se construiește a rămas aceeași ca și în anii precedenți.

Astfel, numărul certificatelor de urbanism a scăzut de la 5.500 în 2023, iar al autorizațiilor de construire de la 1.980 la 1.818.

„Într-o analiză a cererilor prelucrate pe acte specifice, față de anul trecut, se constată o scădere ușoară a tuturor cererilor pentru emiterea actelor specifice: certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare”, a precizat  Radu Fortiș.

Acesta a prezentat și dinamica pe acte emise pe ultimii 5 ani.

Pe toate categoriile de acte emise, în comparație cu anul 2023 și anii anteriori (ultimii 4 ani) situația se prezintă, astfel:

– numărul certificatelor de urbanism a scăzut față de anul 2022 cu 5,6%, iar față de media anilor anteriori cu 15,2%;

– numărul autorizațiilor de construire a scăzut cu 8,8% față de anul 2022 și cu 24,2% față de media anilor anteriori;

– numărul autorizațiilor de desființare este cu 6% mai mic față de anul 2022 și cu 9,4% mai mic față de media anilor anteriori.

Există și o creștere, pe segmentul cereri/ sesizări/ reclamații, cu aproape 10% față de anul 2022.

„Eu, personal, am observat că nu este neapărat o scădere a debitului pentru a construi. Este, de fapt, un pas înapoi pe care l-au făcut investitorii din considerente de calcul bugetar, imprevizibilitatea pieței fiind principalul element care a dus la asta. Dialogând cu persoane fizice sau cu mari investitori mi-am dat seama că există o perioadă de tatonare. De altfel, în dinamica documentațiilor care intră în Comisia de Urbanism se observă că există un trend la fel de intens ca și în anii trecuți”, a observat Radu Fortiș.

Acte în regim de urgență

Direcția Arhitect Șef a continuat și în anul 2023 sa emită actele specifice în regim de urgență, activitate  introdusă în cursul anului 2014.

Astfel că, perioada în care se emit actele de autoritate, se reduce considerabil, prin introducerea sistemului de taxe de urgență la emiterea certificatelor de urbanism (CU), a autorizațiilor de construire/desființare (AC) și a adeverințelor de luare în folosință a construcțiilor (ALF), aprobat prin hotărâre a Consiliului Local. În acest sens, la solicitarea beneficiarilor, acestea se emit în 2 zile lucrătoare –CU-, în 5 zile lucrătoare –AC și ALF.

Taxele percepute în anul 2023, au fost modice în comparație cu alte municipii, 200 lei pentru prima categorie de acte, iar pentru cea de a doua, 500 lei, respectiv 200 lei.

Arhitectul șef al Oradiei a trecut în revistă și activitatea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului și a documentelor prelucrate de aceasta.

„Așa cum se vede, Direcția Arhitect Șef are un volum de muncă complex. Pe lângă proiectele pe care le derulăm noi ca primărie, sunt cele ale cetățenilor, ale persoanelor juridice și ale instituțiilor. Ne bucurăm că o parte din servicii au devenit mai utile pentru cetățeni, respectiv eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire. Totodată, a fost eficientizată activitatea Comisiei de Urbanism și Amenajare a teritoriului”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.

Digitalizare

Un capitol important în activitatea Direcției Urbanism este digitalizarea instituției. Astfel, Direcția Arhitect Șef din Primăria Oradea eliberează online mai multe documente: certificat de urbanism, prelungire certificat de urbanism, anunț începere lucrări de construire, anunț finalizare lucrări de construire, certificate de nomenclatură stradală și autorizații de construire.

„Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea capacității instituționale și eficientizarea activității la nivelul Municipiului Oradea prin simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, implementând măsuri din perspectiva back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivelor) și front-office pentru serviciile publice furnizate”, a explicat arhitectul șef.

Direcția mai are în derulare continua un proiect GIS – de întreținere și actualizarea a bazei de date urbane geospațiale a Primăriei Municipiului Oradea.

Proiectul are ca obiectiv principal stabilirea standardelor unice în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului în vederea utilizării sistemelor informatice geografice la nivelul municipiului Oradea.

„Început în urmă cu 5 ani, proiectul are ca principal obiectiv organizarea informațiilor specifice într-un concept global integrat, denumit Banca de Date Geospațiale (BDG) ca suport pentru fundamentarea deciziilor complexe din sfera gestiunii și planificării urbane, metropolitane și regionale. Un alt obiectiv este actualizarea continuă a suportului grafic în contextul realizării unei baze de date urbane la cerințele și standardele europene. Proiectul are derulare continuă”, a informat Radu Fortiș.

Acest proiect permite preluarea documentațiilor de urbanism online –  într-un format digital vectorizat care să conțină fișiere de tip dwg sau dxf standardizate (de către PMO – Instituția Arhitectului Șef) pe straturi cu atribute specificate concret, inclusiv culorile pentru fiecare strat grafic.

 

Hărți interactive

Tot prin acest proiect este posibilă realizarea hărților interactive pentru cetățeni. Hărțile interactive oferă primăriei posibilitatea să se transforme într-un centru de informare pentru fiecare cetățean, accesibil de pe orice dispozitiv smartphone, tabletă sau PC.
Datele și informațiile vor fi organizate într-o interfață prietenoasă, în hărți tematice prin care, într-un mod interactiv, utilizatorul poate găsi punctele de interes cu ajutorul instrumentelor de căutare și poate utiliza instrumentele de bază pentru un mediu spațial.     

„Eu cred că sunt foarte multe administrații în România care chiar visează la astfel de sisteme, iar nouă ni se par naturale. Aceste hărți gestionate de Compartimentul GIS din cadrul Direcției Arhitectului Șef sunt foarte utile. Astfel, eliminăm și scăpăm de foarte multe greșeli. În momentul în care vii și soliciți ceva, consulți baza de date a GIS-ului și vezi toate rețelele din subteran. Astfel, faci pași foarte importanți, în sensul că tu ai obținut deja informații despre existența rețelelor din zonă, dacă ai o lucrare de reabilitare a unei străzi. Nu te duci și sapi și dai peste cabluri și te întrebi ce se întâmplă cu ele”, a exemplificat Marcel Dragoș.

 

La ora actuala sunt oferite publicului larg informații cu privire la:

  • Localizare adrese;
  • Turism și Cultură;
  • Registrul spațiilor verzi;
  • Hartă de zgomot;
  • Piste de biciclete;
  • Zonificare funcțională PUG.

În curând, prin hărțile interactive pentru cetățeni, în funcție de disponibilitatea informațiilor geospațiale din Direcția Arhitectului Șef, vor putea fi oferite informații cu privire la:

  • Obiective de Utilitate Publică;
  • Transport public;
  • Asociații de locatari;
  • Zonare fiscală – informare adresă;
  • Zone cu iluminat public.

Hărțile interactive realizate până în prezent pot fi vizualizate accesând link-urile următoare:

https://oradea.ro/harta-orasului/

Raportul de activitate a Direcției Arhitect Șef Oradea: RAPORT DE ACTIVITATE 2023 (1)

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Delgaz Grid și DEER fac investiții de 430 milioane € din Fondul de Modernizare

Articolul următor

Finanțări de până la 8 milioane de euro prin Programul Tranziție Justă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share