Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asocierea Precon Transilvania – Restitutor Proiect reface Bastionul Crăișor din Cetatea Oradea

Valoarea proiectului de investiții este de 10,8 milioane de lei, din fonduri europene, durata lucrărilor fiind de 24 de luni.

Procesul de reabilitare și restaurare a Cetății Oradea continuă cu consolidarea si restaurarea zidurilor Bastionului Crăișorul și amenajarea platformei acestuia.

Astfel, au demarat descărcările arheologice aferente restaurării Bastionului Crăișorul, acesta fiind reabilitat în cadrul unui contract de finanțare pe fonduri europene. Totodată, a început montarea schelelor în vederea cămășuirii zidurilor exterioare ale bastionului.

Descărcările, constând în decopertări și desfaceri ale terenului pentru a putea ajunge la cota de călcare inițială a bastionului, vor continua pe toată perioada contractului de execuție.

„Practic, prin aceste decopertări se vor pune în valoare elementele structurale, zidurile, cazematele și drumul de rond, care la final va fi evidențiat în forma sa inițială. Drumul de rond se sprijină pe niște arcade, așezate pe contraforți, Bastionul Crăișorul fiind singurul din Cetatea Oradea la care această structură va fi vizibilă”, a precizat Mihaela Neag, directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

 

Ce presupune reabilitarea

În prezent, bastionul este încărcat cu pământ. După înlăturarea acestuia, vor fi recondiționate și puse în valoare zidurile, arcadele, cele două cazemate și posturile de tragere, acum acestea nefiind vizibile.

Proiectul de consolidare și restaurare cuprinde consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, a vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII. De asemenea, sunt prevăzute amenajarea unui drum de rond și a platformei bastionului cu alei și scări, respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent și realizarea unei rețele de utilități – o instalație electrică de iluminat ambiental.

Platforma spațioasă, acoperind cca. 1500 mp din interiorul bastionului dintre cazemate și cele două laturi, va fi astfel amenajată, pavată și finisată, încât să permită organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mare de vizitatori – grupuri de turiști, elevi, studenți, grupuri organizate, fie ele legate de demonstrații, proiecții de film, târguri, prezentări, concerte, piese de teatru – cu posibilitatea montării unei scene; mese rotunde și conferințe, vizite de tip info-trip în aer liber sau sub un semi-acoperiș provizoriu metalic.

Spațiul reabilitat din interiorul bastionului, împreună cu curțile cazematelor, va crea un anturaj deosebit de specific, purtând amprenta arhitecturii militare defensive medievale târzii și premoderne, cu zidării aparente, netencuite, goluri de tragere, arcade, pile de zidării și contraforți, metereze, drumuri de rond, posturi de tunuri și alte piese de artilerie.

Drumul de rond perimetral reabilitat va permite accesul permanent al vizitatorilor, inclusiv în timpul desfășurării evenimentelor în curtea/curțile bastionului, de-a lungul perimetrului curții și vizibilitatea din zonele periferice ale acțiunilor, aidoma unor loje, galerii sau gradene perimetrale ale unui amfiteatru.

Lucrările fac parte din etapa a IV-a a proiectului de refuncționalizare a Cetății Oradea – Centru multicultural și multiconfesional european.

Contractul a fost atribuit asocierii formate din Precon Transilvania SA – lider de asociere și Restituror Proiect – asociat, valoarea acestuia fiind de 10, 8 milioane lei (fără TVA).

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Societatea Aro Palace a semnat documentul de intenție pentru a intra într-un acord de franciză cu Hyatt Hotel Corporation, în urma căruia Aro Palace Brașov va face parte din familia internațională de hoteluri a renumitei mărcii Hyatt.

Hotelul Aro Palace din Brașov devine Hyatt Regency

Articolul următor

Interviu TB: Proiecte pentru creșterea calității vieții în zona de graniță

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share