Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Profit net, 16,2 mil. lei la ADP Oradea. „Perla coroanei” – Aquaparkul Nymphaea

Lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate sunt în grafic. Acesta va avea și o parcare subterană cu 161 de locuri.

În anul 2023, Administrația Domeniului Public (ADP) SA Oradea a înregistrat venituri în sumă totală de 60,1 milioane de lei (față de 56,3 milioane de lei în anul 2022), cheltuieli de 43,9 milioane de lei (40,9 milioane de lei în 2022) și un profit net de 16,2 milioane de lei, cu 5% mai mare decât în anul precedent. Investițiile se ridică la 1,96 milioane de lei, exclusiv din surse proprii.

Datele au fost făcute publice de Liviu Andrica, directorul general al ADP SA, joi, 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Jumătate din profitul înregistrat în 2023, adică circa 8,10 milioane de lei, se va vira către bugetul local al Municipiului Oradea, reprezentând participare municipiului la profitul realizat de societate în 2023”, a precizat directorul general al ADP SA Oradea.

În cursul anului trecut, ADP SA Oradea a achitat Municipiului Oradea suma de 11,8 milioane de lei, din care: 7 milioane de lei reprezintă participarea la profitul anului 2022, 3,5 milioane de lei – redevențe și 1,3 milioane de lei – impozite și taxe locale.

Mai mulți vizitatori la Aquaparkul Nymphaea

Potrivit lui Liviu Andrica, Aquaparkul Nymphaea, care aduce cele mai mari venituri la ADP SA, a fost vizitat de 347.086 de persoane, cu 2% mai multe decât în anul precedent (342.871 de persoane).

În 2023, la aquapark au fost făcute mai multe lucrări și investiții, menite a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite:

  • A fost modernizat și optimizat sistemul informatic, astfel încât, în prezent, brățările pot fi încărcate și cu cardul;
  • A fost montată o Centrală telefonică și un UPS;
  • Au fost înlocuite trapele la cupolă;
  • Au fost făcute lucrări de mentenanță la toboganele interioare și exterioare, precum și la bazinele interioare și exterioare;
  • Au fost efectuate lucrări de igienizare, dezinsecție, întreținere a spațiilor verzi, etc.

Pe parcursul anului 2023 au fost achiziționate 60 de umbrele, 400 de șezlonguri, o friteuză pe gaz cu 2 cuve, un sistem de sonorizare, etc.

În 2023 am demarat un proiect privind realizarea unui bazin exterior de înot, având o lungime de 20 m, o lățime de 10 m și adâncime de 1,6 m. Proiectul este evaluat la 4,1 milioane de lei fără TVA, studiul de fezabilitate fiind deja întocmit”, a declarat Liviu Andrica.

Șeful ADP Oradea nu renunță la ideea construirii unui hotel de 3* în incinta aquaparkului, deși, spune el, de la minister i se pun fel de fel de piedici, i se cer fel de fel de documente și avize.

 „Nu renunț la ideea construirii unui hotel în incinta Aquaparkului Nymphaea. Este cerere mare din partea celor care vin din alte județe și din străinătate. În ciuda piedicilor care ni se pun, sper să reușim în cele din urmă”, a subliniat Liviu Andrica.

În legătură cu Ștrandul Ioșia, și numărul vizitatorilor acestui ștrand a crescut față de anul precedent cu 2%, de la 162.326 la 165.203.

„Pe locul Ștrandului Ioșia va fi construită o Grădină Termală, fără adrenalină și senzații tari. Există deja studiul de fezabilitate, așteptând o linie de finanțare prin care să-l construim. Pensionarii vor avea bazinul lor și în acest ștrand”, asigură directorul general al ADP SA Oradea.

 

Mai puțini vizitatori la Zoo Oradea

Numărul vizitatorilor la Grădina Zoologică Oradea a scăzut în anul 2023 cu 9% față de 2022, de la 153.000 la 138.914. Liviu Andrica pune această scădere pe seama zvonurilor mutării Grădinii Zoologice de pe actualul amplasament într-o pădure la marginea Orașului. Până când se va decide mutarea, ADP Oradea încearcă să atragă vizitatorii prin îmbogățirea colecției de animale și prin organizarea a diferite evenimente.

DE două ori pe an la Zoo Oradea se organizează Ziua Părinților Adoptivi

Colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită, în anul 2023, cu două exemplare de Mara de Patagonia; un exemplar de Macac japonez; două exemplare de Găină de mătase japoneză.

Prin intermediul programului „Adoptă un animal”, la Grădina Zoologică din Oradea au fost întocmite 50 de adopții. Cele mai adoptate animale au fost: capibara, tigrii siberini, suricatele, lupii arctici, cămila, lemurii  etc.

În anul 2023, la Zoo Oradea, au fost organizate următoarele evenimente:

  1. Ziua Părinților Adoptivi – de două ori pe an, primăvara și toamna – părinții adoptivi beneficiază de intrare gratuită şi participă la un program interactiv – pregătirea hranei, hrănitul animalelor adoptate, socializare etc.;
  2. „Halloween la Zoo Oradea” – personaje deghizate au oferit dulciuri și au participat la ședințe foto cu publicul vizitator;
  3. „Moș Crăciun la Zoo Oradea” – este oferită hrană sub formă de cadouri animalelor și sunt pregătite mici surprize pentru copiii aflați în vizită.

Pe tot parcursul anului, au fost derulate lucrări de investiții și modernizare menite să crească calitatea serviciilor oferite. În acest sens, a fost achiziționată și o Autoutilitară modernă pentru transportul alimentelor pentru animale.

La finalul anului 2023, colecția prezentată publicului a cuprins 158 de specii și 800 exemplare.

Reconstrucția halei de la Piața Cetate, aproape de finalizare

 

Începute anul trecut în mai, lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate sunt în grafic, 85% din lucrările la primul corp de clădire fiind realizate.

Până în acest moment au fost executate o serie de lucrări constând în: săpătură generală pentru ajungere la cota radier, turnare egalizare și radier, fundație și structura metalică hală, realizare structură din beton armat a corpului C1, montaj armături și cofraje pentru pereții exterior, zidărie cărămidă, montaj profile C pe hală, executare radier, realizarea acoperișului, lucrări de organizare de șantier precum și realizarea stației de pompare pentru rezervor de apă.

Reconstrucția Halei arse de la Piața Cetate este gata în proporție de 85%

De asemenea, au fost executate forajele pentru asigurarea încălzirii clădirii cu energie geotermală, instalațiile interioare și rețelele de utilități. Stadiul fizic al lucrărilor la corpul C1 este de 85%.

În acest moment se lucrează la structura de rezistență a rampei și a pasajului care va asigura intrarea în parcarea subterană de sub Corpul C2. Totodată, se lucrează la finisajele interioare.

Proiectul este implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, fiind finanțat prin Programul Interreg V – A România – Ungaria.

Investiția se va realiza în două etape. Astfel, etapa 1 cuprinde amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați, amenajarea a 50 de locuri de parcare stradale, cu staționare de scurtă durată, construirea stației de pompare – rezervor de apă, precum și accesul dinspre bulevardul Nufărul spre Cantemir.

În etapa a doua, se va realiza o construcție nouă, care va cuprinde o parcare subterană de 161 de locuri, sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Lucrările la Centrul de antreprenoriat Piața Cetate sunt executate de Madlev Cons – lider de asociere și EUD Drumconstruct, Campeador S.R.L. și Constructorul Sălard. Contractul are o valoare de 77.010.876,77 lei, fără TVA.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni pentru etapa 1 și alte 12 luni pentru etapa 2. În prezent este în execuție etapa 1 din contractul de lucrări.

La Centrul de Afaceri Rogerius, a fost reamenajat spațiul de relaxare situat deasupra pieței, iar la Piața Decebal, au fost derulate lucrări curente de întreținere și reparații.

La Piaţa 100, au fost derulate lucrări pentru extinderea Pieței cu suprafața de 144 mp și a fost realizat un Acces auto la poarta 2.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brandul turistic al Țării Hațegului, în finala competiției europene Transform Awards

Articolul următor

Românca Julia Scavo are șansa de a fi cel mai bun sommellier al Franței

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share