Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețeaua Unicarm a primit 79 de amenzi, de 1 milion de lei

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a desfășurat o acțiune  de control la operatorul economic Unicarm Supermarket.

Verificările din partea organelor de control de la Unicarm au venit ca urmare a informațiilor apărute în mediul online.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a desfășurat o acțiune  de control la operatorul economic Unicarm Supermarket.

Acesta are puncte de lucru în regiune (11 în Bihor, 4 în Satu Mare, 4 în Sălaj, 3 în Maramures, 1 în Bistrița-Năsăud, 3 în Cluj). Pentru neregulile constatate, la 24 dintre punctele de lucru, precum și la depozitul logistic aparținând acestuia, echipele de control au aplicat mai multe sancțiuni.

Ele au constat în 79 amenzi contravenționale, de 1 milion lei, șapte avertismente, decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte sau înșelătoare. CRPC-RNV a decis oprirea definitivă de la comercializare de produselor alimentare neconforme de 450.000 lei și de utilizare de materiilor prime cu data durabilității minimale depășită de 1 tonă.

Instituția a hotărât oprirea temporară de la comercializare de produselor de circa 3 milioane de lei, a prestării serviciilor și a comercializării produselor până la remedierea deficiențelor la 3 unități și la depozit, dar și a prestării serviciilor în zonele vitrinelor frigorifice neigienizate sau raionul de legume-fructe (12 vitrine).

Abaterile de la legislație constatate au fost utilizarea de practici comerciale incorecte, prin neconcordanța dintre elementele de identificare și caracterizare ale produselor specificate pe eticheta aplicată de producător și cele prezentate pe eticheta de la raft , nerespectarea ofertelor promoționale, diferențe între gramajele aferente cantității declarate și celei cântărite.

Printre abaterile consemnate s-au numărat prezența în incintă a insectelor (gândaci); comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, puncte de mucegai, care nu corespund categoriei de calitate declarate; comercializarea unor produse scoase din ambalajele originale, fără elemente de identificare și posibilitatea stabilirii încadrării în data durabilității minimale stabilită de producător; comercializarea de produse cu data durabilității minimale stabilită de producător depășită.

Inspectorii au mai constatat folosirea unor materii prime cu data durabilității minimale stabilite de producător depășită pentru prepararea produselor de patiserie; produse din carne cu prezenţă masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanțului frigorific; folosirea unor spații frigorifice insalubre de păstrare / expunere a produselor, cu resturi alimentare, praf, impurități, rugină, mucegai.

Alte abateri au fost comercializarea unor produse alimentare cu ambalajul devidat, deteriorate, improprii a fi comercializate deoarece există suspiciunea contaminării conținutului; nerespectarea regimului de temperatură de expunere a produselor alimentare recomandată de producător sau lipsa monitorizării temperaturii de păstrare pentru a se asigura că sunt respectate indicațiile producătorului în perioada transportului sau expunerii la comercializare a produselor.

CRPC-RNV a constatat depozitarea de produse alimentare direct pe paviment; utilizarea unor rafturi, cărucioare de manipulare marfă sau navete neigienizate; utilizarea balanțelor (cântar) fără verificare metrologică; comercializarea de produse fără elemente de identificare şi caracterizare complete şi corecte, fără instrucțiuni, avertismente, atenționări specifice sau traducerea acestora în română; comercializarea unor produse alimentare însoțite de sintagma 100% românesc, în timp ce pe etichetă era menționat ca provenind din UE și Non-UE.

“Acțiunile de control se află încă în desfășurare, comisarii CRPC-RNV Cluj continuând acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor. Așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, a transmis instituția.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitorul tehnologiei aerospațiale, la Conferința FAST Forum

Articolul următor

Peste 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea liniei CF Reșița - Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share