Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața imobiliară a intrat la apă în Ardeal și Banat

În ianuarie, piața imobiliară din țară a înregistrat o scădere semnificativă în privința tranzacțiilor comparativ cu luna precedentă, conform unui raport al agenției Blitz România
Tranzacțiile cu imobile în “capitala” Banatului au scăzut, în ianuarie, cu 36% | Foto: Primăria Timișoara

Numărul tranzacțiilor din prima lună a anului s-a diminuat cu procente între 36 și 46% în Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.

În ianuarie, piața imobiliară din țară a înregistrat o scădere semnificativă în privința tranzacțiilor comparativ cu luna precedentă, conform unui raport al agenției Blitz România. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că în România au fost vândute, în prima lună a anului curent, 37.241 de imobile, reprezentând o diminuare de 38% față de luna decembrie.

Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în București – 6.625, Ilfov – 2.797 și Brașov – 2.030. Județele cu cele mai puține imobile vândute, în aceeași perioadă, sunt Teleorman – 115, Ialomița – 203 și Alba – 237.

TVA în creștere lovește în tranzacții

“Analizând situația pe regiuni, putem constata că scăderea a fost resimțită în mod similar în toate orașele și județele. În Cluj, numărul tranzacțiilor a înregistrat o reducere drastică, de 40%, în București – de 57%, în Timișoara – de 36%, în Brașov – de 46%, în Dolj – de 20%. Tendința de scădere poate fi atribuită mai multor factori.

Unul dintre aceștia îl reprezintă modificările din legislația fiscală, care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, și care au impus o cotă majorată de taxă pe valoarea adăugată pentru tranzacțiile imobiliare, de la 5 la 9%. Această schimbare ar fi putut determina o amânare a tranzacțiilor de către cei care aveau nevoie de timp în plus ca să își ajusteze strategiile și bugetele”, susțin specialiștii de la Blitz.

Legislația și sezonalitatea, principalele cauze

“Sezonalitatea și luna calendaristică pot juca, de asemenea, un rol semnificativ în evoluția pieței imobiliare. Ianuarie este tradițional o lună în care volumul tranzacțiilor scade semnificativ, în parte din cauza sărbătorilor de iarnă și a nivelului mai redus a activităților economice la început de an.

Această scădere a numărului de tranzacții în ianuarie nu ar trebui să fie interpretată ca o prăbușire a pieței, ci mai degrabă ca o caracteristică a sezonalității acesteia, recurentă an de an. Scăderea înregistrată în ianuarie 2024 nu ar trebui să fie alarmantă, ci mai degrabă plasată corect în contextul schimbărilor legislative și a sezonalității pieței imobiliare.

Este important să fim conștienți de aceste aspecte și să analizăm la rece evoluția pieței pe termen lung, luând în considerare multiplele variabile care influențează acest domeniu”, potrivit brokerilor de la Blitz.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Da, România face vinuri! la Pro Wine 2024

Articolul următor

Anul acesta, România are stand la Salonul Mondial de Turism de la Paris. MEAT a invitat județul Caraș-Severin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share