Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Interes tot mai mare pentru finanțările prin Planul Național Strategic 2024

european soybean board

Profilul fermierului eligibil pentru finanțare de la stat prin Planul Național Strategic: studii superioare, fonduri disponibile pentru realizarea investiției, apetență pentru asociere în cooperative agricole. Una dintre provocările în noua sesiune constă în mărimea cofinanțării din partea beneficiarului. „Interesul este foarte mare pentru toate măsurile finanțate prin AFIR”, declară Sonia Bandrea, director de vânzări Fabrica de Consultanță.

Obiectivele Planului Național Strategic vizează dezvoltarea sectorului agricol și susținerea fermierilor, antreprenorilor sau cooperativelor agricole.

Actorii din industria agricolă așteaptă cu interes ghidurile și lansarea măsurilor în vederea obținerii de finanțări pentru dezvoltarea fermelor, achiziția de echipamente ori modernizarea sau extinderea capacităților de producție.

„Interesul este foarte mare pentru toate măsurile care vor fi finanțate prin AFIR, și cele vegetale, dar mai ales cele pentru activități neagricole. Interesul a fost mare și în sesiunea trecută, în 2021, când s-au publicat. Acum sigur va fi și mai mare. Primim deja multe întrebări”, declară pentru Transilvania Business Sonia Bandrea, director de vânzări Fabrica de Consultanță.
„Pe partea de agricultură, chiar sunt așteptate toate măsurile. Fermierii s-au învățat. Sunt mulți care au mai beneficiat de fonduri pe tinerii fermieri, care au fost niște măsuri mai mici, pentru fermierii debutanți, iar acum urmăresc să se dezvolte, să treacă la următorul pas, cu finanțări mai mari. Fără finanțări, e greu. Chiar am ținut legătura cu un fermier care ne-a spus că și-a cumpărat în leasing echipamente și s-a cam săturat, nu prea se mai descurcă, și chiar ar avea nevoie de finanțare. În decembrie s-au deschis finanțări pe partea de zootehnie și pentru procesare produse alimentare. În 2021 nu a fost interes așa de mare, nici pe zootehnie, nici pe procesare. Chiar ne-au surprins și pe noi că s-au închis foarte repede măsurile. Pe AFIR, dacă se depun proiecte în valoare mai mare de 150% din valoarea bugetului total, se închide măsura și nu se mai pot depune proiecte. Atât pe partea de zootehnie, cât și pe procesare s-au închis foarte repede. Interesul a fost foarte ridicat și sigur va fi și pe vegetal în continuare. Avem foarte multe măsuri pe cartofi, pe cultură și pe ferme mici”, explică Sonia Bandrea, director vânzări FdC.
Sonia Bandrea, director vânzări Fabrica de Consultanță

Sunt încurajate investițiile digitale în agricultură

Din perspectiva achizițiilor de echipamente, fermierii manifestă un interes diversificat pentru echipamente și utilaje în funcție de cultura pe care o cultivă fiecare fermier.

„Clar vorbim despre tractoare pentru că au nevoie și sunt foarte scumpe. Ele vor fi dimensionate în funcție de suprafața cultivată. Prin ghid sunt încurajate și investițiile digitale în agricultură, precum softuri sau GPS pe tractoare. Mai sunt finanțate stații meteo. Instalarea de panouri fotovoltaice sunt finanțate ca și componentă secundară la orice program din agricultură, pentru susținerea consumului fermei. Nevoile sunt diverse, în funcție de ce au reușit fermierii să achiziționeze până acum”, arată Sonia Bandrea, FdC.

Provocările la care trebuie să se aștepte beneficiarii

„Cred că cea mai mare provocare în sesiunea aceasta va fi cofinanțarea destul de mare de 35%, inclusiv la activitățile neagricole, unde în trecut a fost 10% cofinanțarea. Toată lumea se așteaptă ca cofinanțarea să fie cât mai mică. Beneficiarii trebuie să facă dovada cofinanțării la momentul semnării contractului de finanțare și chiar trebuie să o aibă, plus fonduri disponibile pentru investiții. Plățile în cadrul programelor cu finanțare nerambursabilă se fac ramburs. Încercăm să stabilim de la început cât mai clar cu toți clienții aceste aspecte privind disponibilitatea de fonduri pentru proiect. Nu trebuie realizată investiția în totalitate în prima fază, poate fi realizată parțial, dar trebuie să aibă niște bani pe care să-i ruleze, să achiziționeze, apoi să solicităm cerere de rambursare. Aceasta este problema cea mai mare, nu doar la fermieri, ci și în cazul societăților”, explică Sonia Bandrea, FdC.

Punctajul acordat proiectelor: producția beneficiază de punctaj mare

Pe investițiile în echipamente vegetale, primesc punctaj mai mare nu fermierii ci cooperativele agricole. Totodată, se încurajează asocierea fermierilor.

„În trecut avea și o intensitate mai mare ajutorul pentru cooperative față de fermieri. Acum intensitatea este la fel, însă sunt punctate în plus cooperativele. Sunt punctate în plus studiile superioare și în cadrul fermelor, adică managerul de exploatație ar trebui să aibă studii superioare în domeniul în care solicită finanțare. Dacă nu aplică cooperative, ci aplică un fermier, primește punctaj suplimentar dacă face parte dintr-o cooperativă. Și aici sunt cam reticenți oamenii pentru că potrivit statutului cooperativei un fermier trebuie să vândă cel puțin 50% din producția lui prin cooperativă. Asta înseamnă mai puțini bani pentru el și nu sunt toți dispuși să se asocieze. Am avut proiecte depuse pe cooperative în sesiunea 2021, dar mai puțin. Cooperativele se mișcă mai greu pentru că e nevoie de acordul tuturor fermierilor, trebuie să adune terenurile de la toți beneficiarii. Vom afla punctajul la momentul publicării Ghidului. Dar producția, ca în orice alt program dedicat IMM-urilor, e pe primul loc și este finanțată și în acest caz. Va avea punctajul cel mai mare”, susține Sonia Bandrea, director de vânzări FdC.

Finanțarea pe SO – coeficientul de producție standard

Pe baza SO-urilor se calculează dimensiunea exploatației în agricol și zootehnie. Fiecare hectar de cultură are un anumit număr de SO-uri.

„Sunt finanțate în majoritatea programelor exploatațiile care au mai mult de 12.000 de SO-uri. Între 12.000 și 250.000 SO-uri sunt fermele medii. Cam acestea sunt finanțate în cadrul programelor. Ce e peste 250.000 se încadrează la ferme mari și nu sunt prioritizate în cadrul programelor. Avem anumite programe care finanțează fermele mici, de la 8.000 SO-uri. Exploatațiile care au culturi de struguri de masă sau hamei se finanțează de la 4.000 de SO-uri. Sunt foarte importante SO-urile. Se obțin pe baza declarației fermierilor depusă la APIA, fie că e vegetal, fie zootehnic. În funcție de numărul de SO-uri vedem unde se încadrează clientul. Dacă ne încadrăm în ferma medie, acolo va fi punctată firma. Dacă sunt mai multe SO-uri, este eligibilă, dar nu-i punctată. Dacă este mai puțin, n-ar fi eligibilă exploatația în cadrul programelor”, explică Sonia Bandrea FdC.

Măsura DR-16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi

Data estimativă pentru lansarea sesiunii – Aprilie 2024

Această intervenție vizează investițiile corporale și necorporale necesare obținerii producției primare de legume și/sau cartofi în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 12.000 € SO.

Finanțare nerambursabilă maximă este de 2 milioane euro, iar cofinanțarea beneficiarului de 35%.

Măsura DR-23 – Investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare și produse transformate

Data estimativă pentru lansarea sesiunii – Mai 2024

Sprijinul va fi acordat investițiilor realizate de IMM-uri sau firme mari în sectorul agro-alimentar pentru obținerea de produse diversificate și sănătoase, cu accent pe produsele ecologice, prin aplicarea practicilor inovative în procesarea produselor agricole.

Valoarea finanțării nerambursabile va fi de maximum 10 milioane euro pe proiect pentru investiții de înființare în sectorul panificație și maximum 3 milioane euro pe proiect pentru celelalte tipuri de investiții.

Intensitatea ajutorului variază în funcție de mărimea întreprinderii și județul în care se realizează investiția.

„Măsura DR-23 este un ajutor de stat pentru partea de procesare, pentru firmele de panificație, care vor dori să facă unități noi, să se extindă sau să diversifice unitățile. Aici sunt și cofinanțările mari. În funcție de județul unde se implementează, cofinanțarea ar ajunge undeva între 40% și 70%. Nu știu dacă va fi atât de mare interesul”, subliniază Sonia Bandrea.
„A fost stabilită o hartă a intensității ajutoarelor de stat aprobată de UE, ultima variantă folosită a fost aprobată la începutul anului 2022. În funcție de gradul de dezvoltare al fiecărui județ, are intensitate mai mare sau mai mică la finanțare. Spre exemplu, județul Timiș, care este dezvoltat, primește finanțare 40%, iar cofinanțarea este de 60%. Pentru Bacău, fiind un județ mai puțin dezvoltat, nivelul de confinanțare este stabilit la 40%. Bucureștiul este exclus de la finanțare. În schimb, sunt localități din jurul Bucureștiului, în județul Ilfov, unde intensitatea ajutorului este de 35%, implicit 65% cofinanțare. În principiu, la ajutoarele de stat aplică societățile care oricum ar fi vrut să realizeze investiția din bani proprii, iar atunci chiar un sprijin financiar de 50% este un mare ajutor pentru ele”, – Sonia Bandrea, director vânzări FdC.

Măsura DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole

Data estimativă pentru lansarea sesiunii – Iunie 2024

În cadrul intervenției vor fi prioritizate proiecte care contribuie la încurajarea diversificării activității agricole către activități neagricole de producție, dezvoltarea activităților de digitalizare, activitățile turistice cu tematică agricolă sau meșteșugărească și activitățile de agrement și punctele gastronomice locale realizate de către microîntreprinderi în mediul rural.

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile pe proiect este 200.000 euro, iar cofinanțarea beneficiarului de 35%. În cadrul programului nu se finanțează construcția, extinderea, modernizarea sau dotarea pensiunilor.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022 – Investiții în exploatații agricole – pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje Agricole

Data estimativă pentru lansarea sesiunii – Martie 2024

Investiții finanțate:

  • Extinderea și/sau modernizarea fermelor vegetale prin achiziția de utilaje agricole;
  • Modernizarea instalaţiilor pentru irigaţii, drenaj, desecare, la nivel de fermă.
  • Investiții necorporale: achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci ca și componentă secundară a proiectului.

Valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil este de 400.000 euro, cofinanțarea beneficiarului variabilă în funcție de mărimea exploatației.

„Aici sunt niște bani rămași din sesiunea de tranziție pentru care am depus și în 2021 proiecte. Deci o să fie similar cu DR-13, tot investiții în sectorul vegetal. DR-13 față de PNDR 4.1.1 va fi total diferit din ce pare din PNS. Cumva stăm în dubii chiar dacă avem un ghid pe care s-au depus pe aceeași măsură”, declară Sonia Bandrea, director vânzări Fabrica de Consultanță.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Pas important pentru construirea nodului rutier de la Românași: am transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice documentația de atribuire necesară lansării licitației pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv.

Autostrada Transilvania va avea ieșire la Românași

Articolul următor

Aplicații cu funcția de video chat: conversații cu oameni din toată lumea, întâlniri palpitante și căutarea sufletului pereche

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share