Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centurile Ardealului, mize majore pentru CML.RO

Societatea de construcții din Beclean a edificat varianta ocolitoare a orașului, iar acum aspiră să o realizeze și pe cea a municipiului Reghin, din județul vecin.  

Centura Reghin pare unul dintre obiectivele principale ale anului pentru CML.RO, însă asocierea câștigătoare a licitației din care face parte este condusă Dimex-2000 Company, o altă companie din Bistrița-Năsăud. În consorțiu au mai fost cooptate societățile OPR Asfalt, Obras Publicas y Regadios și Explan.

La licitație au participat alte cinci asocieri sau companii independente: Automagistral-Pivden (ofertant unic); Strabag (lider), Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj; Geiger Transilvania (lider), Todini Costruzioni Generali, Bog’Art; Frasinul (lider), Perfect Consult Europe; Far Foundation (lider), Rostdorstroy. De remarcat este că două dintre asocierile concurente pentru Centura Reghin sunt conduse tot de companii bistrițene: Frasinul și Far Foundation.

Centura de 12 km trebuie să devină funcțională în patru ani (12 luni proiectarea și 36 de luni execuția), suma estimată fiind de aproape 100 de milioane de euro. Varianta ocolitoare pornește de la sensul giratoriu dinspre Breaza și ajunge până la DN 15 – la ieșirea din Reghin, spre Suseni. Sunt prevăzute două poduri peste râul Mureș și unul peste Gurghiu, o trecere peste calea ferată, sensuri giratorii și benzi de coborâre pe DN 15, la ieșirea din Reghin spre Petelea. Proiectul trenează de 15 ani, fiind aprobat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii încă din 2004.

Debut cu dreptul în noul an

În acest început de an CML.RO a acontat și lucrările de modernizare a 4,8 km de drumuri în comuna Ciceu Mihăiești (care cuprinde și localitățile Lelești și Ciceu Corabia), din județul Bistrița- Năsăud. Contractul se ridică la 7,1 milioane de lei.

În decembrie CML.RO a dat în folosință Centura Beclean, în consorțiu cu Dacia Faber, Îndemânarea Prodcom, Test Prima și DP Proiect. Șoseaua de 1,2 km cuprinde un pod peste Someș. Drumul ocolitor permite decongestionarea traficului pe DN 17, o legătură importantă între Transilvania şi Moldova. Până acum șoferii erau nevoiți să tranziteze oraşul, iar în apropierea trecerilor pentru pietoni nesemaforizate se formau ambuteiaje. Contractul pentru realizarea centurii s-a ridicat la 17,5 milioane de euro, din fonduri europene şi din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Acest obiectiv e deosebit de important pentru oraș, fiind unul de infrastructură rutieră mare. Becleanul se transformă dintr-un oraș aglomerat de mașini, într-un oraș decongestionat pentru locuitori”, a declarat primarul Nicolae Moldovan.

„2023 a fost un an plin de provocări și mergem înainte cu încredere. Proiectul nostru principal a fost Centura Beclean”, spunea Narcis Bucur, manager de achiziții al CML.RO, la Gala The Voices of Business Awards, organizată de Transilvania Business.

Investiții într-un parc fotovoltaic

În același oraș, constructorul bistrițean a dus la capăt în vara anului trecut edificarea Centrului Social de Zi de la Băile Figa, investiție pe fonduri europene de 5 milioane de euro. Centrul oferă servicii socio-medicale complexe, este dotat cu cabinete, zonă de relazare, spațiu de joacă și amfiteatru în aer liber.

În prezent, societatea bistrițeană are șantiere deschise în Cluj, Bihor și Bistrița-Năsăud, însă efectuează lucrări de reabilitare a rețelelor de irigații și pentru Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Printre șantierele bistrițene s-au numărat cele de la Târlișua, Chiuza și Petru Rareș, unde a efectuat modernizare de drumuri.

 În județul Cluj, societatea de construcții a refăcut obiective calamitate care presupuneau construirea unui pod în localitatea Călățele Pădure. Tot în domeniul hidro, CML.RO a amenajat afluenții râului Bistrița din municipiul Bacău, în urma unui contract semnat cu Administrația Bazinală de Apă Siret.

Una dintre investițiile derulate anul trecut de CML.RO, de 1,1 milioane de euro, a fost parcul fotovoltaic de lângă Braniște. Acolo societatea a instalat o centrală de 0,997 MWp și 1.534 de panouri fotovoltaice, pe un teren de 1,4 ha, ca să asigure energia pentru stația sa de sortare, spălare și concasare de agregate de balastieră.

CML.RO activează de 26 de ani pe piaţa de construcţii civile, drumuri şi platforme, amenajări cu dale. Compania are în portofoliul de activităţi și închirierea de utilaje pentru construcţii și servicii de transport materiale.

Societatea deținută în proporții egale de Vasile și Mihaela Roș a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 159 de milioane de lei (față de 116 milioane în anul precedent) și un profit net de 2,3 milioane de lei (1,6 milioane în 2021), având 229 de angajați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Strategii inovatoare de securitate cibernetică, prezentate la Cluj Connecting Day

Articolul următor
Ceremonia ATA a avut loc cu ocazia evenimentului 2024 Air Transport Symposium, desfășurat în perioada 17-19 martie, în Grecia, la care au participat personalități din industria transportului aerian.

Directorul Aeroportului Cluj, liderul anului în transport aerian

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share