Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vinuri românești de înaltă calitate la Ro Wine Cluj-Napoca 2024

Festivalul Ro Wine a adus la Cluj-Napoca, în perioada 20-21 aprilie 2024, vinuri premiate și premiabile, selecționate de organizatorii evenimentului, Marinela Ardelean, Liviu și Mihai Popescu, și prezentate cu profesionalism și entuziasm de somelieri, proprietari de podgorii și crame, de specialiști în marketing sau vânzări, cu toții întrecându-se în a oferi argumente relevante ce vor ajuta alegerilor viitoare în materie de vinuri.

Vinuri spumante, vinuri albe, rosés, roșii, orange, horincă, sucuri pentru cocktail, jamón, ulei de măsline, cafea și bunătăți Macromex, acestea au fost elementele ce au configurat aromele și gusturile de care s-au bucurat participanții ediției de primăvară a Ro Wine, organizată la Cluj-Napoca.

Recomandările Marinelei Ardelean

Am invitat-o pe inițiatoarea RO Wine, arbitrul internațional Marinela Ardelean, să recomande cititorilor Transilvania Business un vin liniștit și unul spumant. Alegerile ei au fost o Fetească Neagră, Patima după Matei, de la crama DeMatei și un prosecco brut de la Gramofon.

Crama DeMatei, un performer al viticulturii românești

L-am invitat pe Vasile Ghimpu să ne ofere câteva din caracteristicile acestui vin, de un roșu întunecat.

„Vinul Patima după Matei este obținut din Fetească Neagră, un soi de strugure tipic românesc. În momentul de față, este, în opinia mea, ambasadorul viticulturii românești, un vin fantastic, din struguri cultivați într-o singură și cea mai bună parcelă de la noi. Pe cele 90 de hectare am identificat o anumită parcelă de cca. 8 ha. cu butuci de peste 38 de ani. Acolo avem expresia maximă a acestui strugure la noi, în podgorie. Terroirul este frumusețea: noi suntem exact în curbura Subcarpaților, lângă Buzău, iar acolo avem trei dealuri: dealul Zorilor, Tegăneanu și Dumbălan. Această Fetească neagră este cultivată pe Dealul Dumbălan. Terroirul este diferit pe fiecare colină, expozițiile sunt diferite, temperaturile, pentru că avem curenți de aer diferiți. De aici vine frumusețea, din varietatea foarte mare a aceluiași strugure, care are, astfel, mai multe expresii.

Un concurs fericit de împrejurări

Noi avem o pivniță foarte lungă, cu un sistem clasic de circulație a aerului, cu guri de lup, uscată, curată, fără mucegaiuri complicate, o pivniță perfectă. Toate împreună dau un vin minunat, dar sunt importanți și oamenii care lucrează la noi în podgorie, sunt importanți enologii, și avem, în momentul de față patru, doi tați cu fiii lor, a doua generație care lucrează la noi în cramă, precum  și un alt enolog care ne ajută din când în când. Nu în ultimul rând, e directorul general Emil Lăzărescu, care, precum Ochiul lui Dumnezeu, le vede și le cunoaște pe toate.

Patima după Matei a fost desemnat cel mai bun vin românesc de anul acesta, cu mare medalie de aur la Pro Wine 2024, organizat la Düsseldorf. A fost desemnat în top 50 de vinuri mondiale în cadrul celei mai mari competiții din Canada și altele, este un vin cu multe distincții, care are o singură problemă: prea puține sticle. Avem doar 3250 de sticle pe an și nu are cum să ajungă la toți cei care și-ar dori să se bucure de vinul nostru, dar lucrurile bune sunt puține” a povestit Vasile Ghimpu la RO Wine 2024 pentru Transilvania Business.

Gramofon Wine, un nume sonor pentru vinul bun

Spumantul ales de Marinela Ardelean a fost un un Prosecco brut de la crama Gramofon Wine, situată în arealul Dealu Mare, pe aceeași paralelă cu renumitele podgorii Bordeaux-Franța și Toscana-Italia, prezentat de Sabina Stroe-Bibescu.

„Gramofon Prosecco este un spumant ales din aproximativ 30 de sortimente, obținut din struguri Glera, cu un gust foarte plăcut, fresh,  care se pliază pe multe gusturi, ideal pentru a fi un private label pentru noi. Am mers pe varianta de brut, pentru a avea și aromă, onctuozitate. Proprietarul cramei, Marcel Vulpoi, a avut ultimul cuvânt în alegerea sortimentului, în finala degustării au rămas cinci, iar bătălia finală a fost între un Prosecco extradry și acest brut, ales, până la urmă, fiind plăcut, ușor, lejer, foarte bun  pentru a începe o masă, o degustare.

Vinurile Gramofon Wine sunt gândite pentru a satisface multe gusturi, avem o diversitate mare de soiuri și sortimente și ne dorim ca o masă sau o degustare să înceapă cu un vin Gramofon, chiar dacă el nu este produs la noi, în Dealul Mare, la cramă, și este un private label, realizat cu partenerii din Italia, așa cum este Prosecco brut.

Explorare în lumea vinurilor

Piața românească este pregătită pentru sortimentul brut și, în general, pentru orice, dacă vorbim de faptul că oamenii își doresc să exploreze cât mai multe feluri de vinuri, să descopere ceea ce le place. Cei tineri trebuie încurajați să învețe să-și aleagă un vin bun, iar pentru noi este o provocare să-i scoatem din zona consumului de bere, distilate sau cocktail și să-i învățăm că vinul le poate oferi o experiență extrem de plăcută, atâta timp cât vor ști să-și aleagă sortimentul. Partea frumoasă este că în ultimii trei-patru ani, lumea se apropie cu încredere spre vinurile de calitate și le apreciază tot mai mult .

Pentru vinurile liniștite din crama Gramofon, mândria noastră este Gramofon Wine Sauvignon Blanc, unul dintre cele mai apreciate la acest moment, iar ambasadorul brandului este Gramofon Wine Fetească Neagră, vinificat în stil Amarone. La realizarea acestui vin au concurat struguri culeși la stafidirea boabelor în proporție de 60%. În mod inedit, este vinificat în demisec, dar partea de tanin e atât de puternică, încât este foarte apreciat și la mare căutare” a precizat Sabina Stroe-Bibescu, manager Gramofon Wine.

Festivalul RO Wine este destinat exclusiv consumatorilor de vinuri, cramele nu se aleg cu premii, ci cu gloria de a fi venit cu prea puține sticle din sortimentele cele mai apreciate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Varianta Ocolitoare Sibiu Sud bifează etapa despăgubirilor

Articolul următor
Regiunea Transilvaniei are doar două companii reprezentate în catalogul afacerilor antreprenoriale de succes ale României: Chic Bijoux și Apidava.

Chic Bijoux și Apidava, liderii Ardealului din BVB Arena

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share