Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele mai mari bănci din România și-au consolidat profiturile în 2023

Sursa foto: pixabay.com

Băncile din România au înregistrat și anul trecut un nivel record de profit, cu un total de peste 12 miliarde lei pentru întreg sistemul bancar, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Dar nu toate băncile au ieșit pe plus; unele bănci, în principal cele mici ca dimensiune a activelor, au consemnat pierderi. Aproximativ 20% din totalul băncilor din România au consemnat pierderi, dar, din fericire, nu sunt bănci de risc sistemic.

Băncile mari, cele care se află între primele zece din sistem, au înregistrat profit. Banca Transilvania, cea mai mare din sistem și pe cale să devină și mai mare după integrarea OTP Bank, a înregistrat un profit net consolidat la nivel de Grup de 2,98 miliarde lei, cu 20% mai mare decât în 2022, din care profitul net al băncii a fost de 2,49 miliarde lei, în creștere cu 14%. Profitul operațional al băncii a crescut la 3.501,7 milioane lei, 29,8% mai mare față de 2022. Eficienţa operaţională BT, reflectată de raportul cost/venit, s-a îmbunătățit, ajungând la 45,6% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării activității prin digitalizarea proceselor.

„Am accelerat creșterea Grupului Banca Transilvania în 2023, mizând, ca și până acum, pe volume mari. Finanțarea companiilor și a populației, creșterea activității operaționale și atragerea de noi clienți au fost motoarele băncii anul trecut, ceea ce generează economii de scară și eficiență crescută și ne permite să oferim clienților condiții din ce în ce mai bune, din toate punctele de vedere”, a declarat Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.Profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem, să urmărim creșterea Grupului BT pe toate segmentele pe care suntem activi, dar și să ne dezvoltăm pe altele noi”, a adăugat Horia Ciorcilă. 

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 169,2 miliarde lei, cu o valoare a creditelor în sold de 75,6 miliarde lei, în timp ce depozitele clienților au ajuns la 138,1 miliarde lei. Numărul de clienți activi a ajuns la 4,2 milioane, după ce banca a atras 623.000 de clienți noi în 2023, dintre care 93.000 sunt companii, iar 530.000 sunt persoane fizice. Impozitul pe profit plătit de BT către stat în 2023 a fost de aproape 2% din tot impozitul pe profit primit de stat de la companiile din România. Impozitele și taxele totale plătite de Banca Transilvania în anul 2023 depășesc 1,2 miliarde lei.

În ultimii cinci ani, de la sfârșitul anului 2018 și până la finele anului 2023, BT și-a dublat activele, creditele și depozitele, iar baza de clienți activi a crescut cu aproape 50%. Rata expunerilor neperformante, adică nivelul de NPL, a fost de 1,98% la 31 decembrie 2023, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 203%. În decembrie 2023, ROE (rentabilitatea capitalului) a depășit media sistemului bancar de 20,4%, ajungând la 24,4% la nivel individual. Solvabilitatea BT cu profit inclus este de 23,58%, iar fără profitul aferent semestrului II din 2023, este de 21,61%.

BCR, investiții strategice

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 2,32 miliarde lei în 2023, în creștere cu 33% față de 1,74 miliarde lei în 2022, datorită unei performanțe operaționale îmbunătățite, susținută de un volum mai mare de afaceri cu clienții. Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 17,2% până la 3,2 miliarde lei în 2023, de la 2,73 miliarde lei în 2022, pe fondul unor venituri operaționale mai mari, parțial compensate de cheltuieli operaționale mai ridicate. Venitul net din dobânzi a crescut cu 24% până la 3,65 miliarde lei, de la 2,95 miliarde lei în 2022, determinat de un volum mai mare de business împreună cu dobânzi mai mari pe piața monetară. Venitul net din comisioane s-a îmbunătățit cu 7,2% până la 1,01 miliarde lei, de la 944 milioane lei în 2022, determinat de venituri din comisioane mai mari din creditarea corporate cât și din operațiuni cu titluri de valoare și asigurări.

„Pentru BCR, prosperitatea se construiește și prin educație financiară, mai departe de tot ce înseamnă o colaborare reală cu toți clienții și acces la o experiență bancară completă. Iar, astăzi, celebrăm 1 milion de români care au fost deschiși să poarte discuții sincere despre bani alături de noi. 650.000 de oameni și-au pus încrederea și au făcut pasul spre bazele educației financiare alături de Școala de Bani, în timp ce peste 400.000 de oameni au beneficiat de un plan financiar personalizat în ultimul an și jumătate, prin serviciul de coaching financiar BCR”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

BCR a debutat pe piața internațională de capital cu o emisiune de euroobligațiuni verzi în valoare de 700 de milioane de euro, care a marcat o premieră pe piața financiar-bancară din România: cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din țară și una dintre cele mai diversificate tranzacții din punct de vedere al distribuției de investitori la nivel european. Fondurile obținute au fost direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi și clădiri verzi.

Totodată, banca a investit aproximativ 2 miliarde de lei în finanțări verzi pentru clienții retail și corporate, și mai mult de 600 milioane lei în finanțări pentru achiziția de locuințe cu certificat de performanță energetică clasa A. Produsul ipotecar Casa Mea Natura a reprezentat 51% din creditele ipotecare noi, acordate în 2023. Mai mult, toate cardurile emise de BCR începând din luna ianuarie 2023, pentru clienții persoane fizice și companii, sunt pe suport fizic prietenos cu mediul, din plastic reciclat sau material biodegradabil. BCR a început emiterea cardurilor prietenoase cu mediul încă din 2021, iar până în acest moment aproximativ 70% din portofoliu este emis pe material sustenabil.

BRD, mai multe credite verzi

BRD Groupe Société Générale a obținut un profit net în creștere cu 24% față de anul precedent, ajungând la 1,65 miliarde lei. Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,83 miliarde lei, față de 3,46 miliarde lei în 2022, în creștere cu 10,8%, volumele mai mari și ratele ridicate ale dobânzilor de piață fiind principalele motoare de creștere. Veniturile nete din dobânzi au marcat o dinamică solidă de 15% la nivel anual, temperată de cheltuieli mai mari, asociate în principal depozitelor la termen în creștere.

Veniturile operaționale brute au atins 1,94 miliarde lei, în urcare cu 13,1% față de 2022, iar raportul cost/venit s-a îmbunătățit pe fondul efectului favorabil al veniturilor, fiind de (49,4% în 2023 față de 50,4% în 2022. Pe parcursul anului trecut, calitatea activelor a continuat să se îmbunătățească, rata NPL scăzând la 1,9% la sfârșitul lui 2023 față de 2,6% în 2022, în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas confortabilă, de 75,9%. Costul riscului a înregistrat o eliberare netă de 57,4 milioane lei pe parcursul lui 2023, comparativ cu o cheltuilă netă de 95,1 milioane lei în 2022, având în vedere recuperările continue ale expunerilor neperformante și formarea limitată de credite neperformante.

„Portofoliul nostru de credite a crescut cu aproape 13% față de sfârșitul anului 2022. Am atins un volum record de 7,7 miliarde lei de credite noi acordate persoanelor fizice, 1 din 7 credite în sold la nivelul pieței la sfârșitul anului 2023 fiind acordat de BRD”, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale. „În același timp, am sprijinit activ companiile în demersurile lor, oferindu-le finanțarea necesară pentru a se dezvolta, crea locuri de muncă sau inova, contribuind la performanța economică generală. Catalizator remarcabil al creșterii, împrumuturile acordate companiilor au avansat cu 23%, evoluție bazată atât pe contribuția puternică a segmentului IMM, cât și pe cea a clienților companii mari. În plus, am continuat să progresăm în direcția obiectivului strategic de finanțare sustenabilă de 1 miliard de euro până la sfârșitul anului 2025, adăugând în 2023 volume de 2,3 miliarde lei. Cu o sumă cumulată de 800 milioane euro finanțări sustenabile, ne așteptăm să atingem în avans acest obiectiv”, a adăugat Maria Rousseva.

Profit record pentru Grupul UniCredit

UniCredit Bank România a adunat, anul trecut, un  profit net de 296 milioane euro (aproximativ 1,45 miliarde lei), în creștere cu 44% față de 2022. Veniturile totale ale UniCredit Bank în România au crescut cu 21,5%, până la 632 milioane euro (3,13 miliarde lei), evoluţia fiind influenţată în principal de câştigurile din dobânzi. La nivel de grup global, UniCredit a înregistrat un profit net de 8,6 miliarde euro. „Pentru întregul an, UniCredit a produs un profit net record de 8,6 miliarde de euro, o creștere de peste 50% față de anul precedent. Trimestrul al patrulea din 2023 a fost al doisprezecelea trimestru consecutiv de creștere profitabilă de calitate, dovadă incontestabilă a strategiei noastre unice și câștigătoare. Ea ilustrează ceea ce putem realiza atunci când punem clienții în centrul a ceea ce facem și ne concentrăm pe realizarea transformării noastre pe scară largă, toate cele treisprezece țări ale francizei noastre paneuropene contribuind la succesul nostru”, a declarat Andreea Orcel, CEO UniCredit.

„Sunt extrem de mândru de angajații noștri pentru angajamentul și entuziasmul lor. Am construit o bază puternică și, pe măsură ce intrăm în următoarea etapă a creșterii UniCredit, știu că vom continua să evoluăm și să oferim excelență tuturor părților interesate”, a adăugat Orcel. Anul trecut banca și-a păstrat numărul de sucursale prezente în România la 141, dar numărul salariaților a scăzut până la 3.296, de la 3.371 în 2022.

Euroobligațiuni „verzi”

Raiffeisen Bank România a anunțat, pentru 2023, o valoare a activelor care a depășit pragul de 70 miliarde lei, cu 13% mai mare comparativ cu 2022. Veniturile totale ale băncii au crescut cu 16%, până la 3,7 miliarde lei, iar profitul net înregistrat a fost de 1,7 miliarde lei, cu 39% mai mare decât în 2022. „Încheiem primul an de BANKING 1:1 cu rezultate remarcabile care ne consolidează statutul de instituție financiară a viitorului. Am continuat să creștem bidimensional, atât în sfera serviciilor noastre bancare, cât și în capacitatea de a oferi cea mai bună planificare financiară. Performanțele anului 2023 se datorează noii perspective cu care venim asupra industriei bancare, dar mai ales echipelor noastre care, zi de zi, au dialogat 1:1 cu clienții noștri”, a declarat Zdenek Romanek, Președinte și CEO, Raiffeisen Bank România.

Depozitele clienților au depășit 54 miliarde lei, cu 10% mai mari det în 2022 și cu un impact pozitiv în toate segmentele de activitate. Pe parcursul anului 2023, ratele de dobândă oferite clienților pentru produsele de economisire, atât în lei, cât și în valută, au fost majorate treptat. Soldul de credite nete a fost de 40,7 miliarde lei, în creștere cu 3%, în principal ca urmare a majorării împrumuturilor din segmentele de clienți persoane juridice. În medie, pe parcursul anului 2023, peste 40% dintre creditele ipotecare acordate persoanelor fizice au fost credite ”verzi”.

Împrumuturile acordate corporațiilor au crescut cu 8%, atât prin implicarea în finanțarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficiență energetică), cât și a proiectelor sociale. Un trend ascendent l-au avut și creditele pentru IMM-uri, de 7%. Prin emisiunea inaugurală de euroobligațiuni eligibile în valoare de 300 milioane euro, Raiffeisen Bank România și-a consolidat baza de fonduri proprii și datorii eligibile la aproximativ 36%, peste cerințele regulatorii aplicabile de la 1 ianuarie 2024 (32,48%). „Raiffeisen Bank este prima bancă din România care a emis obligațiuni verzi și  sustenabile pe piața de capital locală. În ultimii trei ani, am avut 7 emisiuni de obligațiuni, cu o valoare nominală cumulată de aproape 1 miliard euro, iar stocul de credite verzi și sociale se ridică la aproximativ 700 milioane euro, cu progrese constante de la an la an, dovada unui angajament pe termen lung care ne întărește rolul de facilitator în tranziția către economia verde”, a adăugat Zdenek Romanek.

Câștig dublu în 2023

ING Bank România a obținut venituri totale de 622 milioane euro (3,1 miliarde lei) în 2023, în condițiile în care creditarea a ajuns la 7,7 miliarde euro (38,1 miliarde lei), dintre care credite ipotecare de 2,6 miliarde euro (13 miliarde lei). Valoarea depozitelor au atins 12,5 miliarde euro (61,8 miliarde lei), în creștere de la 10,9 miliarde euro în 2022.

La nivel de grup, ING au realizat un profit net, în ultimul trimestru din 2023, de 1,56 miliarde euro, iar pentru anul 2023 compania anunță rezultate în creștere, de 7,3 miliarde euro, comparativ cu 3,67 miliarde euro în 2022. „Rezultatele noastre sunt puternice, profitul net aproape dublându-se la 7,3 miliarde euro, cu un RoE anual de 14,8%. Acest lucru a fost determinat de venitul net din dobânzi mai mare și de costurile noastre de risc scăzute, reflectând calitatea puternică a activelor ING. Am adăugat 750.000 de clienți noi in retail si am ajuns la un total de 15,3 milioane. Pe o piață imobiliară provocatoare în multe țări, am reușit să ne creștem portofoliul de credite ipotecare cu 8 miliarde euro în 2023”, a declarat Steven van Rijswijk, CEO ING Group.

Aurel DRĂGAN

Sursa foto: pixabay.com

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 127 a revistei Transilvania Business (22 martie-16 aprilie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lacul Ursu - comoara județului Mureș

Articolul următor

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” deschide FITS 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share