Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hartă agroalimentară interactivă a producătorilor și procesatorilor bihoreni

Miercuri, 8 mai, la inițiativa Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor, la Primăria Oradea s-a desfășurat o ședință de lucru care a vizat trei direcții:

-piețele volante, mărirea numărului acestora și extinderea lor și în alte localități din mediul urban din Bihor;

-constituirea registrului electronic al fermelor din județ;

-constituirea unei hărți interactive a producătorilor și procesatorilor bihoreni.

 

La întâlnire au participat zeci de fermieri și procesatori bihoreni, dar și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, reprezentantul APIA Bihor, Ciprian Novac, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Szalo Mureșan Dumitru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, precum și președintele Asociației Ospitalității Bihor, Mircea Popa și profesorul Dorin Coita din cadul Universității Oradea.

„TÂRGUL PRODUCATORILOR BIHORENI” va fi organizat în cadrul parteneriatelor propuse între Primăria Oradea, Primăria Salonta, Primăria Marghita, Primăria Beiuș, Primăria Aleșd, Consiliul Județean Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Asociația agricultorilor din Valea Ierului, având ca și colaboratori instituțiile deconcentrate din sectorul agro-alimentar din Bihor – AFIR, APIA, OSPA, DSV, DSP, Direcția Agricolă Bihor, Oficiul Fito – Sanitar.

Târgul, în acest moment, este organizat la Oradea în fiecare zi de marți, joi și sâmbătă, urmând ca în celelalte orașe să fie stabilite zilele de organizare a piețelor. Despre principiile de funcționare a piețelor volante le-a vorbit celor prezenți Csomortanyi Istvan, reprezentantul Asociației agricultorilor Valea Ierului.

Registrul electronic al fermierilor

Constituirea registrului electronic al fermelor din județul Bihor, împărțit pe sectoare de activitate, va avea drept interfață o hartă interactivă. Această hartă interactivă va permite identificarea mai facilă a producătorilor.

„Harta animată va permite consumatorilor cu un singur click să identifice fermierii din anumite zone și chiar să facă un tur virtual în fermă deoarece aici vor fi încărcate fotografii și filmulețe din fermă care să îi convingă asupra faptului că produsele sunt autentice”, a declarat directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea. 

În viitor platforma va permite și introducerea punctelor gastronomice locale.

Și nevoia sectorului HORECA de a achiziționa produse direct de la producători va putea fi satisfăcută cu ajutorul acestei platforme. „Produse locale, proaspete, din surse cunoscute și de încredere, adică direct de la fermele bihorene vor putea ajunge mult mai ușor la masa consumatorului”, a precizat președintele Asociației Ospitalității Bihor, Mircea Popa.

Piețe volante în tot județul

 

 „Importanța sectorului agricol local în dezvoltarea economiei județene este una crucială. Din acest motiv, Primăria Oradea își propune să crească numărul piețelor volante deja existente în oraș. Această inițiativă are scopul de a aduce producătorii și consumatorii mai aproape ca niciodată, consolidând astfel legăturile dintre cele două părți. Suntem încrezători că aceste măsuri vor contribui în mod semnificativ la creșterea calității vieții orădenilor, prin accesul la produse agricole de calitate și va duce totodată la susținerea agriculturii în județul nostru”, a spus primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Subvenții de peste 30 de milioane de lei plătite de AJOFM Bihor angajatorilor

Articolul următor

BERD, finanțări de peste 1 mld. euro pentru infrastructura municipală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share