Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Subvenții de peste 30 de milioane de lei plătite de AJOFM Bihor angajatorilor

Bihorul se clasează pe locul trei la nivel național în ceea ce privește numărul de subvenții acordate. Suma plătită angajatorilor bihoreni pentru subvenții depășește 30 de milioane de lei.

Subvenționarea locurilor de muncă pentru angajatorii care încadrează în muncă diferite categorii de persoane este una dintre principalele activități ale AJOFM Bihor.

„Cu toate că în ultimii 11 ani, de când sunt eu la conducerea agenției, am depus eforturi să scăpăm de denumirea de «șomaj», foarte mulți folosesc încă această denumire. Deși măsurile active sunt foarte multe și foarte diversificate și mult mai importante ca și sume, decât ceea ce facem noi ca ajutor de șomaj”, a observat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Beneficiari

Beneficiază de măsuri active angajatorii care încadrează în muncă tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, denumiți generic NEETs, acei tineri care nu se regăsesc pe piața muncii și nici în vreo formă de învățământ, absolvenții care au absolvit studiile de orice nivel din sistemul educațional românesc, persoanele de peste 45 de ani, persoanele unici întreținători de familie, respectiv persoanele cu handicap și, nu în ultimul rând, persoanele care mai au cel mult 5 ani până la vârsta legală de pensionare.

„Angajatorii care oferă un loc de muncă cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată acelor persoane care fac parte din categoriile menționate, înregistrate în evidențele noastre în căutarea unui loc de muncă, au posibilitatea ca în limita bugetului aprobat să solicite și să primească o subvenție de 2.250 lei pe lună timp de 12 luni, cu condiția menținerii raportului de muncă 18 luni de la data angajării”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.

Acest program de măsuri active este foarte iubit de angajatorii bihoreni. Potrivit lui Békési Csaba, județul Bihor este printre primele trei județe la nivel național ca și număr de convenții create. Și asta în cazul în care concurează cu București, cu Prahova și Iași, județe mult mai mari ca și număr de angajatori față de județul Bihor.

Angajatorii au depus pe parcursul anului 2023, și sigur continuă și în 2024 foarte multe cereri în acest sens.

„Anul 2023, din păcate, a fost un an foarte greu din punct de vedere financiar, în sensul că nu am avut la nivel de agenție națională resurse financiare disponibile pentru a subvenționa aceste cereri, adică pentru a aproba aceste cereri. Bugetul anului 2024, în schimb, a adus resurse financiare îndestulătoare în acest sens și a făcut ca începând cu 9 ianuarie să începem să subvenționăm fiecare solicitare care a îndeplinit condițiile, până să ajungem la această dată să reușim să finanțăm tot ce s-a depus în 2023. Mai mult de atât, să începem să finanțăm și anul 2024 deja. Asta a fost o provocare foarte mare pentru noi, în sensul că am reușit să subvenționăm până la această dată, când discutăm, aproape 1.200 de CNP-uri, adică 1.200 de locuri de muncă. 1.200 de persoane angajate de pe urma cărora angajatorii primesc 2.250 lei pe lună. Asta înseamnă peste 30 de milioane de lei care vin către firme din județul Bihor, către angajatori din județul Bihor, sprijinindu-i în procesul de angajare și în procesul de asigurare a resurselor financiare necesare plăților de salariu”, a punctat Békési Csaba.

Dintre aceste aproape 1.200 de CNP-uri, 1.100 au fost pentru persoane de peste 45 de ani, respectiv tinerii NEETs, și aproape 100 de CNP-uri au fost pentru absolvenții care sau încadrat în această reglementare legală.

„Ne mândrim cu această cifră. Este o muncă destul de migăloasă. Gândiți-vă că 1.200 de solicitări, 1.200 de CNP-uri, de persoane, de contracte de muncă, de acte de identitate, de acte doveditoare și de suport au fost analizate de colegii mei astfel încât să putem intra pe făgașul normal al plății lunare a subvențiilor către angajatori. Sigur, la un salariu minim de de 3.300 lei, unde aproximativ 1.380 de lei aproximativ, înseamnă contribuțiile către bugetul public, 2250 înseamnă un ajutor destul de important. Asta înseamnă că nu numai obligațiile contributive a salariului sunt acoperite, dar și o parte din salariul angajaților”, a concluzionat directorul executiv al AJOFM Bihor.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte de peste 65 milioane de euro derulate de Compania Aquaserv

Articolul următor

Hartă agroalimentară interactivă a producătorilor și procesatorilor bihoreni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share