Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte de peste 65 milioane de euro derulate de Compania Aquaserv

Sistemul de alimentare cu apă din Târgu Mureș are mai bine de 100 de ani vechime și a reprezentat o sursă de civilizație și dezvoltare pentru întreaga comunitate. Compania AQUASERV S.A. este continuatorul acestei activităţi vechi, iar întreaga experienţă oferită de această tradiţie seculară este pusă, ca şi acum mai bine de un secol, în slujba comunităţii din întreg județul Mureș și nu numai.

Prezentare generală

Compania AQUASERV S.A. Târgu-Mureş deţine din anul 2006 licenţa clasa I pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fiind în prezent unul dintre cei mai importanţi Operatori Regionali în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din România şi singurul operator regional licenţiat în domeniu din judeţul Mureş. Serviciile furnizate zilnic populaţiei din aria de operare, sunt indispensabile pentru desfăşurarea activităţilor zilnice: producerea şi distribuţia apei potabile, colectarea şi epurarea apelor uzate și colectarea şi managementul apelor pluviale.

ARIA DE OPERARE: 123 de localități din județele Mureș, Harghita și Bistrița Năsăud – România.
SUCURSALE: Târgu Mureș – sediul central; Reghin; Sighișoara; Târnăveni; Luduș; Cristuru Secuiesc;
CIFRE CHEIE:
Număr de angajați – 690
Proiecte de investiții în valoare de: aprox. 300 milioane euro
Uzine de apă potabilă – 10
Stații de epurare ape uzate – 10
Lungimea sistemelor de alimentare cu apă potabilă – 1.503 km
Lungimea sistemelor de canalizare – 947 km
Populație deservită – peste 320.000
Agenți economici și instituții publice – peste 5.100
Cifra de afaceri (2023) – 173 milioane lei
Cantitatea de apă potabilă furnizată anual (2023) – 18,14 milioane mc
Cantitatea de apă uzată epurată anual (2023) – 18,16 milioane mc

Proiecte cu cofinanțare europeană recent finalizate. Valoare totală: 7 milioane de euro

La sfârșitul anului trecut s-au încheiat activitățile de implementarea a proiectului „Creșterea eficienței energetice la amplasamentele operate de Compania AQUASERV S.A. prin utilizarea surselor regenerabile de energie solară”, cu o valoare totală de 24.709.000 de lei. Sistemele fotovoltaice au fost montate în 16 stații de pompare, uzine de apă și stații de epurare operate de Compania AQUASERV S.A. Cele aproape 14.000 de panouri fotovoltaice au o putere instalată totală de 6,37 MW și vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu peste 42 de mii de tone, în 20 de ani. Cu ajutorul acestei investiții, Compania AQUASERV își reduce consumul de energie electrică din sistemul național cu 15%.

În luna decembrie 2023 s-au încheiat activitățile de implementarea a proiectului „Extinderea digitalizării activității Compania AQUASERV S.A. prin achiziția de echipamente și software în vederea dezvoltării sistemului de management al pierderilor de apă”. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.779.377,44 de lei.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Continuarea măsurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investițiilor, reactualizarea, modernizarea și extinderea sistemelor SCADA implementate în cadrul programelor ISPA și POS MEDIU, în vederea îmbunătățirii urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere și distribuție apă potabilă, colectare și epurare apă uzată;
  • Extinderea sistemului GIS și interconectarea cu sistemul SCADA;
  • Extinderea urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere și distribuție apă potabilă, colectare și epurare apă uzată;
  • Extindere și upgradare SCADA, extinderea și actualizarea sistemului GIS, interconectarea cu sistemul SCADA și achiziția și montarea de echipamente de achiziții date din teren pe zonele neacoperite din SZAA Târgu Mureș, în vederea diminuării pierderilor de apă.

Proiecte cofinanțate din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiecte cu cofinanțare europeană aflate în implementare. Valoare totală: 58,8 milioane de euro

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș derulat în perioada octombrie 2022-iunie 2024 în zona Valea Nirajului, UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani. Valoarea proiectului este de 130.301.244,93 de lei. Stadiul fizic al proiectului este de 80%. Principalele lucrări cuprinse în proiect sunt: gospodărie de apă (rezervor+clorinare) Bereni și Crăciunești, rețele de distribuție, șapte stații de pompare, peste 8.000 de locuitori deserviți.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș derulat în perioada august 2019- iunie 2024 în zona Luduș-Grebenișu de Câmpie, UAT Luduș, UAT Sânger, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Grebenișu de Câmpie, UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie, cu o valoare de 158.141.719,62 de lei. Stadiul fizic al proiectului: conducta de aducțiune – 100%, rețele distribuție Grebenișu de Câmpie – 50%, interconectarea aducțiune UAT: Sânger, Tăureni, Zau, Miheșu, Șăulia – 60%.

Principalele lucrări cuprinse în proiect: trei rezervoare, conductă de aducțiune de 32 km, rețele distribuție Grebenișu de Câmpie și parțial Miheșu de Câmpie.

Proiecte aflate în pregătire

Compania Aquaserv va derula un proiect major de alimentare cu apă și canalizare în 26 UAT-uri, în valoare de 260 milioane de euro, în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă. Zone vizate pentru investiții sunt: Reghin (Lunca), Ernei, Pănet, Valea Nirajului (Gheorghe Doja, Acățari, Păsăreni, Gălești, Vărgata), Luduș (Cuci), Târnăveni (Adămuș, Gănești, Mica, Bahnea, Coroisânmartin, Bălăușeri, Sângeorgiu de Pădure), Sighișoara (Daneș), toate din județul Mureș, și orașul Cristuru Secuiesc din județul Harghita.

Prin intermediul site-ului www.aquaserv.ro clienții noștri își pot crea un cont AquaOnline, pentru a beneficia de servicii precum: plata facturii, transmiterea autocitirii, vizualizarea facturilor, transmiterea sesizărilor și altele, toate acestea la un click distanță!

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 128 a revistei Transilvania Business (11 aprilie-8 mai 2024), în capitolul special dedicat investițiilor în infrastructura de apă și canalizare, proiect ocazionat de Ziua Mondială a Apei

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” deschide FITS 2024

Articolul următor

Subvenții de peste 30 de milioane de lei plătite de AJOFM Bihor angajatorilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share