Evenimentul național al produselor locale a debutat la Sala Sporturilor Horia Demian și va dura până la 12 mai.
“Târgul Produs de România (TPR) este unicul festival desfășurat între Nistru, Dunăre și Someș care reunește artizani, producători și procesatori de preparate alimentare realizate după datina străbună, artiști și ansambluri folclorice din întreaga țară”, susțin organizatorii de la Asociația Produs de Cluj (APC – entitate sub autoritatea Consiliului Județean), Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
La TPR sunt prezenți 100 de expozanți din România și Republica Moldova. Ei oferă publicului vizitator produse tradiționale din carne și lapte, de la slănină, cârnați și jumări, la caș proaspăt sau maturat, telemea și brânză de burduf.
Produse din lavandă și trandafiri de Damasc
Apicultorii sunt prezenți cu miere, polen, lăptișor de matcă, faguri sau ceară. Amatorii de dulciuri au la dispoziție cozonac domnesc, turtă dulce, ciocolată și prăjituri de casă. Vizitatorii pot cumpăra vinuri și țuică, produse din pește, uleiuri presate la rece, pâine de casă, zacuscă, gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri naturale.
Sunt puse la vânzare produse pe bază de lavandă, trandafiri de Damasc, cosmetice naturale. Pe standurile artizanilor sunt prezente costume populare tradiționale, lucrate de mână, podoabe, obiecte de marochinărie, obiecte din lemn, dar și plante suculente, legume și fructe de sezon.
Cei care doresc să descopere tainele meșteșugurilor de odinioară o pot face în cadrul atelierelor de sculptură în lemn, olărit, pictură pe ceramică, confecționat opinci sau lână împâslită. În cadrul TPR au loc demonstrații gastronomice, iar în incinta acestuia există o zonă de distracție şi agrement pentru copii și părinți.