Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cinema și fine dining la TIFF

(Cluj-Napoca, 14–24 iunie)

Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14–24 iunie) a făcut cunoscute filmele secțiunii Film Food.

“Deseori, mâncarea înseamnă mai mult decât ce vedem în farfurie. Gastronomia poate să reflecte istoria, dar și felul în care arată societatea în prezent sau cum ascunde ea povești fantastice de viață.

Fiecare proiecție din cadrul Film Food este urmată de câte o cină specială la restaurantul Da Pino, pregătită de chefi de renume, ca o extensie a experienței cinematografice avute. Anul acesta, este vorba despre Radu Dumitrescu, Florin Dumitrescu și Paul Oppenkamp”, conform reprezentanților TIFF. Biletele au fost puse în vânzare online.

Duminică, 16 iunie

18:30 Proiecție film: “Buddha Jumps Over the Wall”, regia Pedro Peira, Spania, 2024, 83’ | Cercul Militar
20:30 Cină pregătită de chef Radu Dumitrescu la Da Pino, prezentată de Ursus

„Buddha sare peste zid” este numele unei supe din înotătoare de rechin specifică bucătăriei chineze Fujian, considerată o delicatesă. Se spune că atunci când un călugăr budist a simțit prima dată mirosul acestei supe nu s-a putut abține și a sărit un zid pentru a ajunge la ea, și că însuși Buddha ar fi procedat la fel dacă s-ar fi aflat în locul lui.

Acesta este și titlul documentarului regizat de Pedro Peira, care urmărește călătoria chef-ului David Yárnoz în Taiwan, unde a deschis un restaurant spaniol. Ajuns acolo, se împrietenește cu Kai Ho, un chef local, și împreună încearcă să găsească noi modalități prin care să inoveze preparate clasice.

Pentru ca proiecția filmului să aibă o continuare firească, spectatorii sunt așteptați apoi la Da Pino, la cina pregătită de chef Radu Dumitrescu. Acesta spune despre sine că nu este genul de chef clasic și, chiar dacă a avut dintotdeauna o pasiune pentru bucătărie, s-a apucat de asta abia când a venit momentul potrivit, respectiv acum 15 ani.

Insistă că gustul trebuie format din copilărie și că, întotdeauna, “less is more”. „Sunt de părere că ingredientul trebuie să fie vedeta și bucătarul mai puțin. Călătoresc mult pentru a-mi lua inspirație și pentru a conștientiza zi de zi că mâncarea este un stil de viață și că unește oamenii ca nimic altceva”.

Luni, 17 iunie

18:30 Proiecție film: “Așteptându-l pe Dalí” / A Chef for Dalí, r. David Pujol, Spania, 114’ | Cercul Militar
20:30 Cină pregătită de chef Florin Dumitrescu la Da Pino, prezentată de Lidl

“Regizorul David Pujol are la activ atât un documentar despre Salvador Dalí, cât și o miniserie despre Ferrán Adrià, unul dintre cei mai influenți chefi contemporani, așa că nu e de mirare că a ajuns să facă un film prin care să aducă cele două genii creative împreună.

„Așteptându-l pe Dalí” ți-l prezintă pe Fernando, un bucătar talentat care fuge din Barcelona în satul Cadaqués după ce ia parte la niște manifestări împotriva dictatorului Franco. Acolo se angajează ca chef principal al restaurantului El Surreal, deschis de un fan al artistului suprarealist, care nu-și dorește decât ca acesta să vină să ia masa acolo într-o zi.

Responsabil pentru experiența culinară de după proiecția filmului este Florin Dumitrescu, cunoscut din postura de jurat al unor show-uri televizate ca „MasterChef” sau „Chefi la cuțite”. Considerat drept unul dintre cei mai talentați și carismatici bucătari din România, acesta și-a început cariera ca stagiar în restaurante la doar 14 ani.

Așa că s-ar putea spune că și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în bucătărie, în căutarea mixului perfect dintre preparatele clasice și tehnicile moderne. La cina specială din cadrul Film Food, Dumitrescu va folosi ingrediente Lidl pentru a crea un meniu inspirat de vibe-ul mediteraneean al filmului”, arată organizatorii.

Marți, 18 iunie

18:30 Proiecție film: “Gustul dulce al succesului /  Sugar and Starts”, r. Sebastien Tulard, Franța, 110’ | Cercul Militar
20:30 Cină pregătită de chef Paul Oppenkamp la Da Pino, prezentată de Nespresso

“Nu este ușor să devii un nume în lumea elitistă a patiseriei, cu atât mai mult dacă ai avut parte de o copilărie dificilă și a trebuit, de multe ori, să te lupți doar pentru simpla supraviețuire. Cu toate astea, Yazid Ichemrahen a reușit la 22 de ani, cu foarte multă ambiție și talent, să fie unul dintre cei mai apreciați chefi patiseri ai generației sale.

Filmul “Gustul dulce al succesului”, bazat pe autobiografia sa, este o incursiune fascinantă în povestea lui de viață, și îți arată, în același timp, ce presupune să faci patiserie la cel mai înalt nivel. Imediat după ce a terminat liceul, chef Paul Oppenkamp a plecat în jurul lumii pe vase de croazieră de lux, ca să înțeleagă mai bine industria gastronomică.

La doar 24 de ani a ajuns executive chef pe The World, cel mai mare vas rezidențial din lume. Acolo a cunoscut-o pe soția sa, Mihaela, împreună cu care a deschis în 2012, în București, The Artist, devenit rapid unul dintre cele mai apreciate restaurante de fine dining din România. De-a lungul anilor, ne-am creat propria identitate, respectând misiunea noastră: «Inspirată de bucătăria mondială, influențată de sezon, condusă de inovație, călătoria noastră culinară este calea creativității spune acesta”, potrivit TIFF.

Festivalul de la Cluj-Napoca, din perioada 14-24 iunie, este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Genoveva Turcu anunță primul ROAD SHOW românesc al investitorilor din Dubai

Articolul următor

„În politici trebuie să investești” - Simion Crețu, director general ADR Centru

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share