Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Volatilitate și impredictibilitate legislativă în domeniul energiei

Aceasta a fost una dintre concluziile conferinței „Digitalizare și eficiență energetică”, organizată de Energynomics, marți, 14 mai 2024, la Hotel Ramada din Oradea.

Partenerul conferinței a fost Camera de Comerț Italiană pentru România – (CCIpR). Evenimentul a fost moderat de Gabriel Avăcăriței, redactor șef Energynomics.

Roberto Musneci, președintele CCIpR, a accentuat faptul că în domeniul energiei există o volatilitate și o nepredictibilitate legislativă. Și asta nu este o caracteristică doar în acest domeniu.

Roberto Musneci

Conform calculelor și monitorizărilor făcute de CCIpR, președintele Roberto Musneci, a observat că la fiecare două – trei zile a fost introdusă o normativă legislativă nouă.

Problema este că avem de multe ori o abordare tactică, mai mult decât o abordare strategică”, a observat Roberto Musneci.

Acesta a vorbit și despre rolul Camerei de Comerț, de a elabora o serie de probleme ale membrilor și de a le transmite către autorități în ideea de a-i proteja.

Camelia Stoian, Sales & Account Manager Credit Risk Services ICAP CRIF, a adus în discuție o categorie nouă de riscuri, riscurile ESG, dar și raportul de sustenabilitate al companiilor, care trebuie făcut până în 2026.

„Obiectivele pe care Uniunea Europeană și le-a propus pentru 2030 sunt foarte ambițioase și, deși România se află între primele zece țări la consumul de energie din surse regenerabile, ținta europeană este mult sub targetul propus, ceea ce înseamnă că procentul de 44% este un procent mare dintr-o chestie foarte mică. Asta înseamnă oportunitate de dezvoltare de proiecte pe zona de energie. Ceea ce însemnă că se dau bani din toate părțile pentru această tematică și puteți accesa fonduri europene, finanțări”, a observat Camelia Stoian.  

Camelia Stoian

Aceasta a vorbit și despre platforma dezvoltată de ICAP CRIF – – Synesgy, prin care companiile pot să se evalueze răspunzând la un chestionar, aflând astfel unde se află din punct de vedere al ESG.

 

Finanțări în eficiență energetică

O parte a conferinței a fost destinată finanțărilor în domeniul eficienței energetice.

Au răspuns celor prezenți: Andrei Nae – expert sustenabilitate BCR, Dan Bota – Head of Multinational Corporate Client Intesa Sanpaolo Bank și Valentin Boldeiu – Head of EU Funds Unicredit Bank.

Dan Bota a ridicat și el problema multelor modificări legislative.

„Când vorbim despre sectorul energetic vorbim despre faptul că România beneficiază de un mixt de resurse de energie pe care foarte multe alte țări nu le au. Atunci când vorbim despre importanta strategică a energiei pentru țară, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, care țin și de riscuri. Unul dintre riscurile identificate a fost riscul legislativ. În ultimul an și jumătate am avut 17 modificări legislative care au reglementat sau au schimbat regulile jocului la distanță de două săptămâni. Lucrul acesta a venit, uneori, ca răspuns la unii factori externi. Dar câteodată, nevoia de stabilitate este mai mare, mai ales când vorbim despre investiții, despre business plan”, a subliniat reprezentantul Intesa Sanpaolo Bank.

Acesta a punctat și la ce se uită o bancă atunci când este vorba despre finanțări în domeniul energiei: fezabilitatea proiectului, calitatea managementului și parteneri.

Andrei Nae, reprezentantul BCR, a precizat că banca pe care o reprezintă și-a propus ca până la finalul anului 2026, 25% din creditele corporate acordate să fie destinate finanțărilor verzi. Bancherul a adus în discuție și avantajele pentru companiile care accesează finanțări pentru energie verde: reducerea costurilor, scăderea dependenței față de resursele de energie achiziționate din piață, amortizarea cheltuielilor cu proiectele din economiile de energie.

Valentin Boldeiu – de la Unicredit Bank a precizat că există o similitudine între industria bancară și industria energetică.

Ambele sunt la fel de stricte. Nici sistemul bancar nu poate greși, așa cum nici sistemul energetic nu poate greși. Că este verde, că nu este verde, este foarte clar că vorbim de niște constrângeri tehnice, matematice, fizice, chimice, care nu pot fi ignorate. La fel, în sistemul bancar, nu se pot ignora anumite legități. Pentru că, în momentul în care se întâmplă un strănut în sistemul bancar, avem o mare răceală în economia reală”, a explicat reprezentantul Unicredit Bank.

Acesta a subliniat că accesarea finanțărilor pentru proiecte de eficiență energetică constă într-un joc bun de echipă și calibrarea bună a proiectelor, iar cele mai de succes proiecte de investiții sunt cele sustenabile în sine și cele care creează plus valoare.

Exemple de bune practici

În cadrul conferinței au fost prezentate și câteva proiecte de succes în domeniul eficienței energetice.

Cristian Dragomir – Bidding manager Waldevar Energy – a ținut să accentueze faptul că eficiență energetică nu înseamnă reducerea consumului.

Aurel Nicodin

Eficiență energetică, înainte de orice, înseamnă să consumăm eficient, nu să diminuăm consumul. Pentru că investim în fabricile noastre, în surse de producție. Ar trebui să ne concentrăm și pe armonizarea consumului cu producția. Soluții de eficiență energetică sunt foarte multe. Și de digitalizare pe măsură. Avem aici mulți reprezentanți ai unor fabrici autohtone. Diferența se poate face prin monitorizarea consumurilor”, a precizat Cristian Dragomir.

Aurel Nicodin, Facility Services Manager Celestica, a povestit despre soluțiile aplicate în compania pe care o reprezintă pentru creșterea efeicienței energetice și reducerea consumului de energie. Ultima dintre acestea fiind un parc fotovoltaice peste parcarea din întreprindere.

Gabriela Tulbureanu – OV Systems Designer Photon Energy a prezentat proiectele dezvoltate de compania pe care o reprezintă.

„Dezvoltăm proiecte fotovoltaice de toate formele și dimensiunile, în toate etapele de dezvoltare. Fiecare proiect de energie solară este unic, motiv pentru care serviciile noastre sunt adaptabile pentru a se potrivi nevoilor specifice ale clienților și partenerilor noștri. Proiectele noastre actuale sunt de peste 1.200 MW la nivel global, dintre care 600 de MW sunt în Australia”, a punctat Gabriela Tulbureanu.

Giuliano Raccanelo, administrator Fortza.ro, a prezentat fabrica de structuri fotovoltaice pe care o administrează în Mediaș și inovațiile făcute în cadrul acesteia.

Decebal Tudorache, vicepreședinte vânzări DATACOR, a vorbit despre proiectele DATACOR și planurile de viitor ale companiei. Unul dintre proiectele dezvoltate, finalizat de curând, fiind cel al montării de panouri fotovoltaice pe acoperișul companiei Faist Mekatronic din Oradea.

Despre Faist Mekatronic și despre soluțiile de eficientizare energetică și de reducerea a consumului de energie în cadrul fabricii a vorbit Mihai Lasca, Engineering Manager.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Două echipe studențești reprezentând Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (FSEGA-UBB) Cluj au reușit să se califice în runda finală a competiției internaționale de studii de caz MBC. 

Studenții din Cluj au făcut strategii pentru competitivitatea ÖBB

Articolul următor
Acțiunile celor două companii din Ardeal au crescut, în 11 iulie, cu peste 3% pe fondul listării producătorului și furnizorului de energie Hidroelectrica.

Hidroelectrica anunță rezultatele operaționale pentru T1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share