Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campusul clujean Hasdeu, alimentat din panouri fotovoltaice

Valoarea proiectului din Hasdeu se ridică la 6,5 milioane de lei, majoritatea fiind nerambursabilă.
Complexul universitar din Cluj-Napoca va avea cămine alimentate cu energie solară | Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a demarat un proiect de creștere a eficienței energetice prin capacități de producere a energiei regenerabile pentru autoconsum la căminele și cantina din complexul B. P. Hasdeu.

Acest proiect urmărește creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și reducerea emisiilor de carbon generate de sectorul energetic, consolidând angajamentul UBB Cluj față de sustenabilitate și protecția mediului.

Valoarea proiectului din Hasdeu se ridică la 6,5 milioane de lei, majoritatea fiind nerambursabilă. Manager este prorectorul Dan Lazăr. Principalul obiectiv este noul parc fotovoltaic de producere a energiei electrice din surse solare. Acesta va avea o capacitate de 1,02 MW, urmând a fi amplasat pe clădirile UBB.

Pentru proiect instituția a cerut o finanțare nerambursabilă de 1,1 milioane euro / MW, fără taxa pe valoarea adăugată, cu realizarea investiției până la 31 decembrie 2026. Alte obiective sunt generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în medie pe durata de viață a investiției (20 de ani) cu 713 tone CO2 anual și promovarea resurselor regenerabile.

„UBB își consolidează rolul de instituție de învățământ superior care promovează inovația și responsabilitatea față de mediu. Implementarea energiei regenerabile nu doar că aduce beneficii economice pe termen lung, dar și creează un model educațional și inspirațional pentru generațiile viitoare de studenți și cercetători.

Acest demers se aliniază perfect strategiei noastre de dezvoltare sustenabilă și contribuie activ la protejarea resurselor naturale, amintind totodată că UBB este prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal UBB Goes Green, asumat ca direcție strategică a universității noastre”, a declarat rectorul interimar Adrian Petrușel.

“Această investiție reprezintă un pas important în direcția sustenabilității și alinierea universității noastre la standardele internaționale privind protecția mediului. Prin utilizarea energiei solare, nu doar că reducem impactul nostru asupra mediului, dar și contribuim la educația și conștientizarea studenților cu privire la importanța energiilor regenerabile”, a spus prorectorul Dan Lazăr.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Da Vinci

Show da Vinci la Cluj. Gioconda, mașini zburătoare și schițe inginerești

Articolul următor

Life in Codes devine Partener Specializat Atlassian în Managementul Serviciilor IT în EMEA

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Citeste mai mult

Innovation Labs Hackathon la Timișoara

Innovation Labs Hackathon 2025 Timișoara: Pregătește-ți startup-ul pentru o investiție de 500.000 € Pe 22-23 martie, Innovation Labs…
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share