Peste 180 de fermieri din 8 judeţe transilvănene, reprezentanţi ai 10 companii multinaţionale cu produse pentru protecția plantelor – Bayer, Belchim, Nufarm, DuPont, DuPont Pioneer, Syngenta, Monsanto, BASF, Azomureş şi Dow AgroSciences – şi o echipă de nota 10 – cea a societăţii DAFCOCHIM din Tîrgu Mureş, au fost principalele cifre-reper ale celei de-a şaptea ediţii a Simpozionului DAFCOCHIM, organizat în perioada 16-19 ianuarie 2017, în incinta primitoare a Spirit Hotel Thermal Spa din oraşul-staţiune Sárvár, hotel de 5 stele situat în apropierea graniţei dintre Ungaria şi Austria.
Parteneriat DAFCOCHIM – fermieri – multinaţionale
Şi în acest an, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu căldură şi prietenie de administratorii companiei DAFCOCHIM, Liviu Cojoc şi Radu Fodor, care au apreciat atât colaborarea avută de-a lungul anilor cu agricultorii transilvăneni, dar şi cu principalele companii multinaţionale din domeniul protecţiei plantelor.
„Cred că ediţia din acest an a Simpozionului DAFCOCHIM organizat în Ungaria a fost cea mai reuşită dintre toate ediţiile, un adevărat regal de prezentări tehnice foarte utile agricultorilor, iar tehnologiile şi tehnicile prezentate, de înaltă valoare, foarte multe de tip inovator, reprezintă un argument în acest sens. Nu în ultimul rând, subliniez calitatea excepţională a factorului uman, atât a speakerilor cât şi a participanţilor la simpozion, care sunt „open mind”, adică „minţi deschise” sau, cum se mai spune, terenuri fertile pe care ideile inovatoare îşi găsesc o valorificare”, a declarat Liviu Cojoc, administrator al companiei DAFCOCHIM.
„Transmit mulţumiri tuturor fermierilor şi agricultorilor cu care am colaborat pe parcursul anului 2016, cărora le promit o relaţie onestă, fructuoasă, de parteneriat alături de compania DAFCOCHIM şi în acest an. De asemenea, mulţumesc şi colegilor din echipa DAFCOCHIM pentru modul în care s-au implicat în organizarea simpozionului din acest an, precum şi conducerilor companiilor multinaţionale care ne-au onorat cu prezenţa lor şi au contribuit, prin prezentările avute, la nivelul ridicat al simpozionului”, a subliniat Radu Fodor, administrator al companiei DAFCOCHIM.
Marinel Ştefan, gânduri pozitive pentru fermieri
Din echipa de organizare a simpozionului nu putea lipsi Marinel Ştefan, managerul DAFCOCHIM AGRO, profesionistul care gestionează cu pricepere şi devotament relaţia cu fermierii transilvăneni. „Bun venit la cea de-a şasea ediţie pe care o organizăm în Ungaria şi pentru că suntem la început de an aş dori să vă urez un călduros La Mulţi Ani, multă sănătate şi recoltă bogată în 2017! DAFCOCHIM s-a înfiinţat în 1994 în domeniul comercializării produselor chimice pentru industria grea, iar din 1996 cu tot ce înseamnă comercializarea inputurilor pentru agricultură: pesticide, seminţe, îngrăşăminte. Vă mulţumesc în numele meu şi al colegilor mei pentru că ne sunteţi parteneri de încredere, dar şi proprietarului acestei firme, domnul Liviu Cojoc, precum şi domnului Radu Fodor”, a afirmat Marinel Ştefan, care a mulţumit fiecărui coleg în parte: Bogdan Chiru, Ştefan Liviu, Oana Moldovan, Oana Olimpiu, Rareş Suciu, Ilie Coroja – membri ai echipei de vânzări, Alina Oltean, Ştefan Monica, Ovidiu Laslo – reprezentanţi ai Departamentului Economic, şi Szasz Jozsef – director al Diviziei Chimice.
Simpozion moderat de dr. ing. Gheorghe Boţoman
Cele trei zile ale simpozionului au fost moderate de dr. ing. Gheorghe Boţoman, vechi prieten şi susţinător al companiei DAFCOCHIM şi unul dintre cei mai valoroşi profesionişti care îşi desfăşoară activitatea în Familia Protecţiei Plantelor din România.
„De fapt, ciclul de simpozioane organizate de DAFCOCHIM nu a ajuns la numărul 6, ci la numărul 26. S-a început undeva la Tîrgu Mureş, la un restaurant care se numea „Europa”, s-a continuat la un restaurant mai mare din Tîrgu Mureş care se numea „President”, am trecut pe la Eger şi suntem acum la Sárvár. Faptul că în sală sunt cei mai performanţi fermieri din zona Transilvaniei este o mândrie pentru DAFCOCHIM şi faptul că în sală sunt prezente cele mai reprezentative companii multinaţionale furnizoare de inputuri este, de asemenea, o mare mândrie pentru fermierii clienţi ai DAFCOCHIM. Îi felicităm pe fermieri şi le mulţumim companiilor multinaţionale. La acest regal de prezentări tehnice participă reprezentanţi ai zece companii de renume care vor prezenta virtuţile produselor pentru protecţia plantelor”, a menţionat, într-una din intervenţiile sale, dr. ing. Gheorghe Boţoman, care ocupă şi funcţia de consilier tehnic al echipei DAFCOCHIM AGRO.
De asemenea, au mai susţinut prezentări şi Ovidiu Săvâşcă – directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş, şi Daniela Lupei – directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Mureş, care au transmis fermierilor informaţii importante despre diverse scheme de finanţare.
Regalul prezentărilor tehnice a fost dublat de bucatele şi băuturile alese pregătite de gazdele de la Spirit Hotel Thermal Spa, precum şi de momentele autentice de folclor oferite de artiştii Sergiu Cipariu, Nelu Pop, Anca Branea, Sabina Leonte şi Vass Annamaria.
Soluţii integrate de la Bayer CropScience
„Grupul Bayer este un gigant la nivel mondial, în domeniul farmaceutic şi ştiinţe ale vieţii, cu un număr de angajaţi de 116.000, cu peste 46 de miliarde de euro cifră de afaceri şi un buget de cercetare-dezvoltare de peste 4 miliarde de euro. Divizia CropScience din care facem şi noi parte este o parte a acestui grup mare, cu o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro şi cu o prezenţă în peste 120 de ţări. Bayer CropScience îşi propune să ofere soluţii integrate pentru dumneavoastră pornind de la seminţe şi genetică, continuând cu tratamentul seminţei, după care vorbim de managementul controlului buruienilor, de asemenea, controlul dăunătorilor, al bolilor şi ţinta noastră sunt producţiile mai ridicate şi mai sănătoase.”
Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience Români
Portofoliu echilibrat propus de Belchim Crop Protection
„Mulţumesc companiei DAFCOCHIM pentru că ne-a oferit oportunitatea de a fi alături de dumneavoastră, partenerii noştri, cărora vă urez un an 2017 plin de împliniri. Compania noastră are un portofoliu echilibrat şi, de asemenea, avem produse inovatoare cu care vom veni în viitorul apropiat şi în România, iar strategia noastră pe termen lung este să ne concentrăm pe produse inovative pe care să le avem în portofoliu. Cu acest portofoliu de produse inovative dorim să menţinem oferta noastră atractivă pentru distribuţie şi pentru dumneavoastră, partenerii noştri, astfel încât relaţia să fie una de câştig reciproc, de tip win-win.”
Frédéric Charpentier, European Sales Manager, Belchim Crop Protection
Nufarm, alături de fermierii ardeleni
„Sunt onorată ca în fiecare an să mă văd cu dumneavoastră, fermierii, este o mare bucurie să fiu aici şi, chiar dacă mă repet, vă mărturisesc că fermierii ardeleni sunt cei mai dragi sufletului meu. M-am întâlnit de fiecare dată cu mare bucurie şi plăcere cu dumneavoastră şi mulţumesc pe această cale partenerului nostru DAFCOCHIM AGRO pentru că a înlesnit această întâlnire specială cu dumneavoastră, într-un spaţiu atât de special. Sunt copleşită şi onorată să fiu într-o companie atât de selectă, a celor mai importanţi şi mai puternici producători de produse pentru protecţia plantelor din lume şi alături de cei mai redutabili producători de seminţe din lume.”
Daliana Ast, director naţional vânzări, Nufarm România
Colaborare şi schimbare, cu DuPont România
„Când vorbeşti de o companie atât de mare, există emoţie şi, înainte de a vorbi despre DuPont, aş dori să mulţumesc gazdelor noastre, compania DAFCOCHIM. Nu voi vorbi astăzi despre produse, va face asta colegul meu Horia Pop. Două mesaje am astăzi pentru dumneavoastră: colaborare cu fiecare dintre dumneavoastră, cu celelalte companii multinaţionale care sunt aici şi, de asemenea, schimbare. V-aţi întrebat vreodată despre faptul că noi, la nivel genetic, la nivel de celulă, nu mai suntem cei de ieri? Schimbarea este prezentă în fiecare moment şi ar trebui să învăţăm să extragem beneficii din schimbare.”
Vasile Iosif, director general, DuPont România
Hibrizii Pioneer, în top
„Mulţumesc colaboratorului nostru DAFCOCHIM pentru oportunitatea oferită, pentru prilejul de a fi, din nou, alături de dumneavoastră pentru a vă spune câteva cuvinte despre ce înseamnă hibrizii Pioneer. Dacă compania DuPont a fost înfiinţată în 1802, după aproximativ 130 de ani, în 1922, a fost creat primul hibrid de porumb. Vă puteţi imagina unde ar fi fost astăzi agricultura lumii dacă nu ar fi fost descoperit fenomenul heterotic şi nu s-ar fi ameliorat hibrizii de porumb. Credeţi că am fi ajuns să vorbim de România la 10-11-15 tone şi, nu în ultimul rând, la 17 tone la un hibrid Pioneer în Insula Mare a Brăilei?”
Maria Cîrjă, director marketing România şi Republica Moldova, DuPont Pioneer
Oferta Syngenta, complexă
„Mulţumesc conducerii companiei DAFCOCHIM pentru acest regal oferit fermierilor şi ne bucură foarte mult invitaţia la simpozion. Vă mulţumesc dumneavoastră, pentru că sunteţi partenerii companiei DAFCOCHIM şi, implicit, şi partenerii noştri, partenerii Syngenta şi, bineînţeles, ai celorlalţi oaspeţi din industrie, pe care îi salut. Suntem o companie tânără. Dacă ne uităm în spate, ne-am născut în 2000, am celebrat recent 15 ani de activitate. Suntem o companie tânără şi spunem noi cu un portofoliu complex. Nu complet, pentru că nimeni nu are un portofoliu complet. Nu putem să atingem toate nevoile dumneavoastră, însă avem un portofoliu complex.”
George Drăgan, director general, Syngenta România
Monsanto, un secol de istorie
„Monsanto are peste 100 de ani de istorie în spate, compania şi-a început activitatea în cu totul alt domeniu, treptat a trecut în partea de fertilizare, în agricultură, şi ulterior în domeniul seminţelor, ajungând astăzi lider mondial la seminţe, atât la culturi de primăvară, dar şi în alte culturi. Pentru noi, important este să menţionăm faptul că tot timpul de când am construit această echipă în România am avut un singur obiectiv, şi anume să oferim cel mai bun sfat fermierilor din România. Monsanto este o companie prezentă în toate zonele de la nivel mondial unde se face agricultură, iar în România suntem prezenţi preponderent pe partea de porumb şi rapiţă.”
Octavian Chihaia, Country Manager, Monsanto România
„Poveşti cu vinuri româneşti”, la BASF
„Şi în acest an, BASF continuă concursul dedicat micilor producători de viţă de vie. Când spun mici producători, vorbesc de fermierii care au sub 100 de hectare. Este acel concurs intitulat „Poveşti cu vinuri româneşti” care va fi organizat în două etape: faza regională în data de 9 martie, la Alba Iulia, şi contăm pe micii producători să participe la acest concurs. Detalii sunt pe site-ul BASF, participanţii trebuie să aducă probele cu o săptămână înainte de concurs. Va fi un juriu alcătuit din persoane cunoscute în acest domeniu, care vor alege cele mai bune vinuri la faza regională. Vor fi patru faze regionale în toată ţara, iar în final, în luna mai va fi faza naţională.”
Liviu Bădărău, director naţional de vânzări
Fertilizanţii Azomureş, mai scumpi
„Preţurile din 2016 nu cred că o să le mai vedem în următorii zece ani. A fost o conjunctură internaţională, am fost sub presiune, a fost o presiune pe plan global asupra preţurilor. Din păcate, preţurile la fertilizanţi vor creşte. Motivul? Gazul e unul din motive. Mai avem gaz plătit până în luna iunie, iar corecţiile la preţ se fac trimestrial. Ca o comparaţie, preţul de ieri de la gaz era cu 40 % mai mare decât era în august 2016. Următoarea scumpire va fi, cel mai probabil, în săptămâna următoare. Nu pot să spun exact data. Până la sfârşitul lunii va fi o scumpire, undeva de 3-4 %.”
Călin Pop, director comercial, Azomureş
21 de produse, oferite de DowAgroSciences
„Practic, avem o ofertă completă la cereale păioase. Când spun o ofertă completă mă refer la două aspecte: atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnologic. În prezent, Dow AgroSciences România deţine în portofoliu 21 de produse de protecţia plantelor, adaptate specificului local şi condiţiilor climaterice din ţara noastră, atât erbicide cât şi fungicide şi insecticide, pentru toate culturile agricole şi horticole. Investiţiile anuale în cercetare, în valoare de sute de milioane de dolari, ne-au permis lansarea în ultimii cinci ani a câte unui produs în fiecare an, soluţii inovative, încercând astfel să acoperim cât mai bine nevoile economice şi tehnologice ale fermierilor români.”
Iulia Nicola, Country Manager România, Dow AgroSciences
Grupaj realizat de Alex TOTH, Alin ZAHARIE, Dorel VIDICAN; foto: Cristina GÂNJ (Bristena)
Citește și:
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania…
11 iulie 2025
Produs de Cluj, model de bune practici. Două evenimente în paralel la Dej
Tot mai multe instituții din România solicită asociației clujene parteneriate pentru organizarea de târguri tradiționale și spectacole. Asociația…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Fermierii vor acciză simbolică la vinul liniștit
Aceștia avertizează că supraaccizarea va afecta competitivitatea producătorilor români și consumul intern, ducând la creșterea importurilor de vin…
8 iulie 2025
Festivalul Creației și Artelor de la Cluj: 120 de producători și 200 de artiști
Zecile de ateliere din Parcul Etnografic Romulus Vuia (PERV) au primit numeroși vizitatori dornici să creeze obiecte artizanale…
8 iulie 2025
Tinerii lideri din agricultură, în vizită educațională în China
Un grup de tineri fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA) organizat de Clubul Fermierilor Români…
7 iulie 2025
Agricover Credit și EFSE își extind parteneriatul strategic în practici agricole sustenabile
Finanțarea de 100 milioane lei va stimula investițiile pe termen lung în noi tehnologii și practici durabile pentru…
7 iulie 2025
Marketing și comunicare pentru zootehnia românească
Grupul Agrointeligența și ID Media Communication lansează un parteneriat strategic pentru sprijinirea companiilor din sectorul zootehnic din țara…
4 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
