Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Undă verde pentru Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială

Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA)
Construirea institutului presupune o investiție de 25 de milioane de euro | Foto: UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit undă verde de la Guvernul României pentru realizarea clădirii ce va găzdui laboratoarele de cercetare în inteligență artificială (IA).

Guvernul României a aprobat printr-o hotărâre realizarea Clădirii pentru Laboratoarele de Cercetare în Inteligență Artificială a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (ICIA – UTCN). Construcția presupune o investiție de 25 de milioane de euro.

“Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), parte integrantă a Hub-ului Român de Inteligență Artificială, o propunere orientativă de intervenție prevăzută în mod explicit în Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Scopul ICIA este de a răspunde provocărilor locale, naționale și internaționale în domeniul tehnologiilor inteligenței artificiale (IA), prin activități orientate spre direcțiile de cercetare cu potențial aplicativ ridicat, care vizează creșterea calității vieții prin produse inovative cu o înaltă valoare adăugată”, a menţionat rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA)

Clădire amplasată în campusul universitar

Inițiativa UTCN este în concordanță cu strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică. Aceasta are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în tehnologiile emergente, în jurul unui institut de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic.

ICIA va fi înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație și care va asigura masa critică de competențe și rezultate relevante în IA. Clădirea ce va găzdui ICIA va fi construită în incinta campusului universitar și va avea șase etaje. Suprafața desfășurată a construcției va fi de 13.850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.028 mp.

Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru Deep Learning și stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare) ce vor genera soluții inovatoare.

Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA)

Domeniile care vor fi acoperite:

  • Internet of Things, sisteme ciberfizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă și conectată, soluții de tip oraș inteligent
  • senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente
  • arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce, video)
  • robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii nonindustriale
  • securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă
  • e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură (smart agri)
  • e-administrație / e-guvernare
  • e-sănătate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță, telemedicină și modelare de programe informatice.
  • tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural

ICIA va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.

Crearea acestui institut va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Noi echipamente de siguranță și securitate din fonduri europene vor sosi la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC)

Se reduc timpii de așteptare la control bagaje pe Aeroportul Avram Iancu

Articolul următor

S-a semnat contractul pentru prelungirea pistei Aeroportului Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share