Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting a început, la Năsăud, la Colegiul Silvic „Transilvania” un proiect pilot de acvaponie unde elevii şcolii şi fermierii din zonă sunt învăţaţi să producă legume folosind doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită, scrie timponline.ro.
„Acvaponia înseamnă cultura legumelor pe fluenţi care provin din cultura piscicolă. Aici, la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud am implementat un punct de dezvoltare şi diseminare a rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest proiect împreună cu partenerii elveţieni pentru ca să afle desppre acest procedeu toată această zonă a Transilvaniei. Ne-am gândit că, într-un colegiu, vin copiii la şcoală, părinţii vin la copii, iar directorul este foarte receptiv la nou şi a dovedit lucrul acesta. Ne-am gândit că putem să le transmitem astfel oamenilor realizările care sunt în favoarea zonelor defavorizate din România. Un producător îşi poate crea singur acasă o structură care să îi permită să aibă atât legume, cât şi peşte. Legumele sunt ecologice fiindcă peştele nu suportă pesticidele. Sistemul constă într-un spaţiu protejat pentru cultura legumelor şi nişte dotări în care se pot dezvolta culturi piscicole. Am folosit şi la Năsăud Tilapia, o specie de peşte care suportă o densitate mare pe metru cub de apă. Peştele creşte şi se dezvoltă în apă, are metabolismul lui, rezultă reziduuri care conţin nitraţi şi nitriţi folosiţi 100% de plante de cultură, după care apa purificată de nitraţi/nitriţi şi filtrată prin filtre se întoarce la peşte şi ciclul se reia. Se obţine cultură de legume şi, în acelaşi timp, o producţie de peşte care poate satisface nevoile unei familii”, a explicat pentru Timp Online Marian Bogoescu, directorul Institutului Horting şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Potrivit acestuia, pe plan mondial, în Japonia, China, SUA, acest sistem ocupă mii de hectare, însă la Năsăud este un lot demonstrativ destul de mic întrucât aici oamenii doar trebuie să vadă că se poate şi să înveţe, practic, cum se poate realiza un astfel de sistem.
Acvaponia e un domeniu nou şi revoluţionar în ceea ce priveşte obţinerea produselor naturale. Aici vorbim de îmbinarea producţiei piscicole cu cea de legume şi zarzavaturi.
Citește și:
“Bijuteria” din Lomb, noul loc de evenimente al Clujului
Recent edificatul Centru de Excelență pentru Mobilă (CEM) devine o locație tot mai accesată pentru evenimente și întâlniri…
6 mai 2024
E gata infrastructura Centrului de Patologie Neurovasculară Cluj
Antreprenorul Construcții Erbașu București (CEB) a avansat cu lucrările la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie (CPNN). “La nivelul…
5 mai 2024
Hotelul Black Tulip s-a redeschis la o jumătate de an de la incendiu
Complexul de turism din Dej marchează astfel intrarea sa integrală în funcțiune, mai târziu decât anunțau inițial proprietarii.…
5 mai 2024
Oradea va avea o autobază nouă și depou de tramvaie modernizat
Săptămâna trecută, Primăria Oradea a depus spre finanțare un mega proiect de peste 56 de milioane de euro…
5 mai 2024
Clădirea Hexagon Offices a primit certificarea WELL Health-Safety
Complexul de birouri deținut de grupul KESZ pe Calea Turzii reprezintă prima investitiție din România a companiei ungare.…
3 mai 2024
75 milioane € pentru obiectivele turistice din Ardealul de Nord
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat în Cluj, cele patru apeluri…
3 mai 2024
Întreprinzătorii din Maramureș și-au stabilit strategia anuală
Membrii asociației s-au reunit la restaurantul La Tour, din Baia Mare, deținut de unul dintre componenții organizației, Sorin…
3 mai 2024
Oradea se află și în acest an pe harta Conferințelor Energynomics
Municipiul Oradea nu lipsește în ultima vreme de pe harta conferințelor mai importante. De data aceasta, Energynomics va…
3 mai 2024