Biopesticidele sunt substanțe prezente în natură, cum ar fi ciupercile (fungi), bacteriile Bt, extractele de plante, acizii grași sau feromonii. Utilizarea biopesticidelor este în creștere rapidă la nivel mondial și sunt din ce în ce mai prezente în Managementul Combaterii Integrate a Bolilor Dăunătorilor și Buruienilor (Integrated Pest Management – IPM) pentru a spori randamentele și calitatea programelor de combatere, împreună cu impactul lor redus asupra mediului.
Biopesticidele oferă beneficii suplimentare, cum ar fi modurile de acțiune complexe și noi pentru gestionarea rezistenței și pentru a extinde durata de viață a produselor pesticide convenționale. Ele adaugă, de asemenea, flexibilitate într-un program clasic de combatere, cu intervale reduse de la ultimul tratament la recoltare, o foarte bună gestionare a reziduurilor de pesticide pentru produsele exportate și un profil eco-toxicologic excelent pentru om, animale și entomofauna utilă.
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) definește biopesticidele ca anumite tipuri de pesticide derivate din surse naturale, cum ar fi animalele, plantele, ciupercile, bacteriile și anumite minerale. Uleiul de canola, usturoiul, uleiul de mentă sau de crizanteme, de exemplu, au aplicații pesticide și sunt considerate biopesticide.
Biopesticidele sunt deja recunoscute ca o opțiune eficientă de combatere a bolilor, dăunătorilor și chiar a buruienilor pentru culturile ecologice, cu precădere pentru culturile de legume, pomi fructiferi, viță de vie, plante ornamentale de apartament sau gradină, gazon, dar și pentru majoritatea culturilor de câmp unde se are ca obiectiv obținerea de recolte bio.
La ora actuală sunt înregistrate la nivel european destul de multe substanțe active cu profil de biopesticid, utilizate în variate produse, ca repelenți pentru cervite în silvicultură, repelenți pentru țânțari sau căpușe, dar și produse biopesticide pentru agricultura comercială, în special pentru combaterea dăunătorilor. Pe măsură ce sunt identificate și sintetizate mai multe surse naturale de biopesticide, numărul de astfel de produse înregistrate va continua să crească. În prezent, EPA recunoaște trei mari clase de biopesticide:
1. microbiene
2. biochimice
3. protectoare încorporate în plante (PIP)
Cererea pentru biopesticide este în creștere constantă în toate țările lumii, iar la nivel european este o alternativă sigură de înlocuire a multor substanțe active de pe lista destul de vastă a celor care vor fi excluse pe termen mediu și lung.
Opinia publică dar și utilizatorii de pesticide convenționale își pun tot mai des întrebări pertinente cu privire la impactul acestora asupra mediului și posibilele riscuri pentru sănătate dar și siguranța lucrătorilor, toxicitatea față de păsări, contaminarea apei de suprafață și freatică.
Un lucru este cert, iar fermierii și consumatorii finali ai produselor agricole, în marea lor majoritate, sunt conștienți de acest lucru: fără produsele clasice de protecția plantelor sintetizate chimic (pesticide) nu se poate concepe o tehnologie de combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor eficientă și care să asigure o producție globală rezonabilă, care pe termen mediu și lung trebuie să satisfacă hrana omenirii în creștere exponențială.
Firmele mari multinaționale, care investesc în cercetare sute de milioane de euro pe an, pun la dispoziția oficialităților, fermierilor și consumatorilor, studii minuțioase cu privire la profilul ecotoxicologic al substanțelor active puse pe piață și își asumă responsabilități majore cu privire la modul de gestionare al acestora, oferind informații clare legate de recomandările de utilizare și protecția utilizatorului.
Produsele de protecția plantelor sunt, de fapt, medicamente pentru plante, indispensabile pentru menținerea sănătății acestora, cu condiția respectării stricte a etichetei (la fel ca la medicamente), unde sunt prezentate toate detaliile de utilizare: doza omologată la hectar, momentul optim de aplicare, numărul de tratamente recomandat și alternanța substanțelor active, intervalul de la ultimul tratament și până la recoltare etc.
La nivel european, ECPA (Asociația Europeană de Protecție a Plantelor), iar, la nivel national, AIPROM (Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România) oferă studii ample cu privire la modul de utilizare responsabil al produselor de protecția plantelor, dar si impactul major pe care îl poate avea asupra agriculturii naționale și europene scoaterea de pe piață a unor substanțe active, unele dintre ele neavând practic înlocuitor.
Ambele categorii de produse pentru protecția plantelor, biopesticidele și produsele clasice sintetizate chimic, își găsesc, cu siguranță, locul în cadrul tehnologiilor de combatere integrată a bolilor, dăunătorilor și buruienilor la nivel de fermă, atunci când sunt aplicate alternativ și respectând cu strictețe Bunele Practici Agricole.
de Dr. Gheorghe BOȚOMAN
Citește și:
PT315 și PT314, hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de…
3 iulie 2025
Cea mai tânără câștigătoare a programului TalentA inspiră noua generație de fermieri
Sprijinirea femeilor în agricultură reprezintă o investiție strategică în viitorul unor sisteme alimentare reziliente, incluzive și sustenabile. Ca…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Tinerii antreprenori ai Ardealului, adunați de D’Olive la Păltiniș
Șapte întreprinzători din regiune constituiți într-un grup de inițiativă (mastermind) au fost consiliați de către mentori cu experiență…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Naiada și Pelin – vinurile verii la Domeniile Ostrov
Producătorul dobrogean Domeniile Ostrov a anunțat selecția vinurilor reprezentative pentru vara 2025: gamele Naiada (Alb și Rosé Cuvée)…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Investiții
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Turism
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Educație
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
