Coresi Business Park este proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov
Coresi Business Park, proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov, România, a obținut recent certificatul de sustenabilitate BREEAM Very Good pentru primele sale două clădiri, devenind astfel prima dezvoltare verde din Brașov. BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul design-ului, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România, a coordonat procesul de certificare. Cele două companii lucrează acum împreună pentru certificarea celei de-a doua faze din proiect.
Clădirile T39 și T42, parte din prima fază de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obținut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru construcții noi si proiecte de renovare majoră. În perioada 2012-2016, clădirile au trecut printr-un amplu proces de renovare, completat de livrarea a 14.000 mp de spații moderne de birouri care în prezent sunt închiriate în totalitate și găzduiesc chiriași internaționali precum IBM, Waters, Raiffeisen Bank, eValue, Siemens. Ascenta Management a oferit soluții personalizate de amenajare care să asigure o partiționare flexibilă și practică în spații de birouri individuale, de grup sau deschise, obținând o eficiență medie netă de 85% în ocuparea spațiului brut.
“Transformarea unei părți din fosta platformă industrială Tractorul Brașov în spații moderne de birouri, de clasa A, ne-a permis să păstrăm emblematicul Turn de birouri, proiectat de Octav Doicescu în 1920, și să livrăm birouri neconvenționale, contemporane cu elemente arhitecturale industriale, cum ar fi tavane înalte și ferestre de mansardă. În același timp, reconversia a generat economii semnificative: 10.000 m3 de materiale de construcții, inclusiv beton și cărămidă, au fost economisite prin păstrarea structurilor industriale existente și 50.000 m3 de materiale reziduale, precum betonul concasat rezultat în urma demolării, au fost reutilizate. De asemenea, chiriașii noștri se pot bucura de 20.000 mp de spații verzi amenajate ce fac din Coresi Business Park un campus modern de afaceri.” Comentează Silviu Savin, Partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park.
Spațiile transformate în birouri de clasa A au o arhitectură contemporană cu înălțime de la podea la tavan neobstrucționată, variind de la 3 m până la 6 m în conversiile tip mansardă și beneficiază de lumină naturală, podele supra-înalțate, soluții complete de HVAC și sisteme ventiloconvectoare cu patru țevi, echipamente tehnice de top, alimentare cu energie electrică sigură și nelimitată. Reducerea răcirii și supraîncălzirii clădirilor, contribuind astfel la scăderea consumului de energie, a reprezentat o prioritate în timpul procesului de renovare și s-a realizat prin optimizarea proporțiilor fațadei și utilizarea unor materiale izolante moderne care asigură o performanță termică ridicată pe tot parcursul anului.
Procesul de evaluare și certificare a început în 2013 și a fost coordonat de BuildGreen. Compania a oferit servicii de consultanță și evaluare conform normelor BREEAM, consultanță în proiectare și achiziții sustenabile, precum definirea strategiei de sustenabilitate, modelare termică și energetică, evaluarea ciclului de viață a clădirii și a costurilor aferente, evaluare acustică și soluții pentru îmbunătățirea luminii naturale.
BuildGreen și Ascenta Management lucrează în prezent pentru certificarea BREEAM a celei de-a doua faze din Coresi Business Park, ce va cuprinde trei clădiri cu regim mic de înălțime. Prima clădire, denumită L1, este deja construită și urmează să fie livrată în Q2 2016, în timp ce următoarele două sunt în curs de dezvoltare.
“Suntem mândri să contribuim la certificarea sustenabilă a proiectului Coresi Business Park și, mai mult decât atât, suntem onorați de încrederea pe care dezvoltatorul ne-a acordat-o în acest demers. Fiind primul proces de certificare încheiat cu succes din Brașov, certificarea Coresi Business Park oferă un exemplu pozitiv pieței locale și stabilește premisele pentru o abordare mai riguroasă a dezvoltării sustenabile în orașele secundare. Principalele avantaje ale clădirilor T39 și T42 includ poziționarea excelentă și dispunerea pe un singur nivel cu o suprafață generoasă, ceea ce conduce la creșterea eficienței spațiului și accesibilitate sporită”, susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.
Coresi Business Park este un centru de afaceri de clasa A, dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov. Proiectul constituie una dintre cele mai ample inițiative de regenerare urbană, ce transformă 12 hectare de vechi clădiri industriale într-o zonă de afaceri cu aspect contemporan. Prima fază a Coresi Business Park cuprinde aproximativ 25.000 mp de spații de birouri neconvenționale, cu elemente arhitecturale industriale. Clădirile restaurate și transformate oferă toate facilitățile de clasa A. Masterplanul Coresi Business Park cuprinde un mix echilibrat de conversii de spații industriale în spații de birouri de clasa A și clădiri noi, în următorii 10 ani suprafața totală a parcului urmând să ajungă la 100.000 mp construiti (2015-2025). În completarea spațiilor de birouri existente, proiectul va cuprinde 10 clădiri moderne de birouri, noi, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E).
BREEAM este una dintre metodologiile de prim rang folosite pentru evaluarea și certificarea clădirilor, lucrărilor de infrastructură și master-planurilor la nivel mondial. Metodologia acoperă proiecte în diferite stadii de dezvoltare, cum ar fi Construcții Noi (New Construction), Renovări/Remodelări (Refurbishment) și Clădiri Existente (In-Use). La nivel global, există peste 541,700 proprietăți certificate BREEAM și aproximativ 2,238,300 clădiri au fost înregistrate pentru evaluare de la lansarea sistemului în 1990.
BREEAM inspiră dezvoltatorii să inoveze, să exceleze și să utilizeze în mod eficient resursele. Prin atenția sporită acordată durabilității și eficienței, clădirile care dețin un certificat BREEAM sunt mai atractive pentru investitori și generează medii sustenabile și mai sănătoase pentru ocupanții lor.
Ascenta Management este dezvoltatorul Coresi Business Park, unul dintre cele mai mari centre de afaceri din afara Bucurestiului si o initiativa majora de regenerare urbana. Echipa de management a fost implicata in proiect inca din faza de achizitie, contribuind la elaborarea unui masterplan riguros si asigurand implementarea coerenta a acestuia pe parcursul dezvoltarii. Pe langa cresterea continua a activelor cheie din Brasov, compania vizeaza de asemenea noi achizitii de pe piata locala, in special proiecte de birouri. Modelul de afaceri Ascenta Management ofera o alternativa dinamica la abordarea investitorilor traditionali (yield investors), bazandu-se pe raspuns prompt la nevoile clientilor si pe o relatie personalizata cu fiecare chirias. Echipa multidisciplinara Ascenta detine expertiza pe segmentele property&facility management, inchirieri, financiar si marketing. Membrii sai sunt un mix de tineri specialisti cu competente tehnice si manageri seniori, cu background investiţional şi academic international.
Fondată în 2010, BuildGreen a fost prima companie din România care a oferit servicii de consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă în plan local și, până în prezent, s-a consacrat drept lider al pieței – atât prin prisma dimensiunii portofoliului (peste 30 clădiri certificate până în prezent în România), cât și ca rată de succes – BuildGreen a obținut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din România (BREEAM Excellent), toate certificările au înregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietățile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent). Printre clienții și partenerii cu care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Mulberry Development (Ovidiu Sandor), Immochan, NEPI, Globalworth Asset Management, EBRD, Aberdeen Asset Management, Portland Trust, S Group Holding, Genesis Development, PADECO, BogArt, Strabag, Bluehouse Development.
Citește și:
Bătaie cu apă în Centrul Reșiței
Summer Craft organizează astăzi un eveniment inedit chiar în Centrul Civic al municipiului Reșița: în Piața 1 Decembrie…
4 iulie 2025
Parc industrial inaugurat la Seini. Șase contracte semnate
În orașul din Maramureș a avut loc un moment important pentru dezvoltarea regiunii: semnarea contractului de concesiune cu…
3 iulie 2025
Autobuzul autonom Karsan a circulat pe străzile Bistriței
Primăria Bistrița și operatorul local Transmixt au organizat prezentarea și testarea modelului e-ATAK, vehicul care aduce în prim-plan…
3 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
Tramvaie dotate cu sisteme ce reduc riscurile de coliziune, la Oradea
Oradea a primit deja primul tramvai echipat cu sistemul de ultimă generație care avertizează coliziunea frontală. Tram Forward…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Investiții
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Turism
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Educație
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
