Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de promovare a zonei Cluj-Sălaj, mare câștigător al concursului de turism rural de la Bergamo

Asociația Grup de Acțiune Locală (GAL) Napoca Porolissum a câștigat premiul 1 la Conferința Internațională “Sustainable tourism for rural development” STRD 2017, care a avut loc la Fiera Bergamo, în perioada 15-17 februarie 2017. În cadrul acesteia au fost prezentate și alese cele mai bune exemple de cazuri practice de turism durabil pentru dezvoltare rurală.
Proiect simplu, dar de efect, promovat de români
gal2
În concurs au fost înscrise proiecte din 24 de țări din Europa, printre care se numără Estonia, Lituania, Ungaria, Muntenegru, Germania, Belgia, Finlanda, Italia, Spania, Cipru și Suedia, iar fiecare participant a prezentat câte o imagine reprezentativă pentru demersul său.
Proiectul de cooperare transnațională propus de GAL-ul transilvănean, numit ENPORT (European Network for Promoting Outdoor Rural Tourism) a avut ca scop schimbul de experiență pentru dezvoltarea turismului în aer liber de pe teritoriul celor trei parteneri implicați: Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (Partener Coordonator), Grupul de Acțiune Locală Lider Cluj și Grupul de Acțiune Locală Pays Vichy-Auvergne.
Actorii locali implicați în proiect au participat la activități comune și au stabilit axe de colaborare pe termen mediu și lung. În cadrul proiectului, clujenii au promovat două produse, gândite pentru sprijinirea turismului rural din zonă: un ghid cu trasee turistice, dintre care trei de drumeție și trei de biciclete, care leagă teritoriile celor două GAL-uri din România, scris în română, franceză și engleză, cu specificații tehnice ale traseelor și cu descrierea celor mai importante obiective și puncte de interes turistic întâlnite pe parcursul acestor trasee, cum ar fi: pensiuni, agropensiuni, restaurante, biserici de lemn, puncte de belvedere, castele, cetăți fortificate etc.
În ultima parte a ghidului au fost prezentate produsele turistice ale grupului de acțiune locală din Franța, Pays Vichy: O noapte deosebită în pădure, O zi de senzații tari; Un sejur distractiv pentru tineri; Un weekend eclectic; Îndrăzniți un golf și 100% Ciclo Sioule.
Al doilea produs turistic realizat în cadrul proiectului a fost o hartă cu traseele turistice promovate prin proiectul de cooperare transnațională.
Cum se împacă ideile bune cu birocrația
Proiectul câștigător, ENPORT, a fost implementat în 2015 prin axa LEADER din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007- 2014.
„Au fost mai multe premise de la care a pornit acest proiect: frumusețea peisajelor naturale, ospitalitatea oamenilor, locurilor, tradițiile populare specifice fiecărei zone, obiceiurile, porturile, obiectivele turistice, dar și produsele tradiționale locale care îți lasă gura apă. Toate acestea ne-au făcut să începem această cooperare, prin măsura din PNDR 2007-2014, cu scopul de a promova toate aceste elemente existente în teritoriul fiecărui partener, prin activități turistice în aer liber: drumeție, plimbări cu bicicleta, tocmai pentru a le descoperi în profunzime și pe viu”, a explicat președintele GAL Napoca-Porolissum, Adina Pășcoiu.
Ea a recunoscut că, deși nu au apărut piedici mari în calea implementării proiectului, birocrația și nesiguranța cheltuielilor eligibile le-au dat bătăi de cap partenerilor și au făcut ca, în final, contractele cu AFIR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să fie semnate cu întârziere, ceea ce a determinat reducerea termenului de implementare și mult stres.
De fapt, românii și-au dat seama de potențialul pe care îl are zona lor după ce au fost de câteva ori în Franța, la partenerii lor de acolo, și au realizat cât de apreciate sunt activitățile în aer liber – cicloturismul, mountainbike, parcurile de aventură, pescuitul, caiac-canoele, golful etc., în zona Allier, unde se organizează tabere pentru copii de toate vârstele, cu handicap sau nu, precum și drumeții pe Muntele Burbonez, un loc cu un peisaj natural deosebit, cu mici ferme ce oferă turiștilor cazare și mâncăruri tradiționale.
În concluzie, românii s-au gândit la un sistem care să atragă spre activități în aer liber oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale.
Turism rural, la viitor anticipat
gal3
Proiectul premiat în 2017 va continua și prin PNDR 2014-2020 și se va numi ENPORTBETA.
Susținătorii lui spun că „EnportBeta este un proiect de cooperare transnațională, menit să integreze mai multe organizații din diferite țări europene, cu scopul de a stabili un cadru care va conduce la o dezvoltare mai eficientă a turismului rural. Cadrul va consta în crearea unui produs (comun), care va crește consolidarea capacității organizațiilor implicate în proiect”.
ENPORT, ca și ENPORTBETA, continuarea sa, este finanțat din fonduri FEADR, iar pașii următori pe care inițiatorii și-i propun sunt de a lărgi aria de colaborare și de a promova și în alte state produsele turistice locale. Mai mult, aceștia par a fi deciși să profite de oportunitățile oferite de deschiderea către alte țări pentru a promova și produsele tradiționale din Cluj-Sălaj.
Ideea a apărut după participarea la Târgul Internațional de Turism MAHALA de la Lyon, la care clujenii au amenajat și un stand cu produse locale: miere, dulcețuri din fructe de pădure, siropuri deosebite, cum ar fi cel de floarea-soarelui, care a fost foarte căutat de francezi. De asemenea, la târg, mai mulți actori locali au îmbrăcat costume populare și au dat astfel culoare standului românesc, care a devenit un punct de reper în timpul evenimentului.
Practic, reprezentanții grupurilor de acțiune locală din Ardeal au gândit și au implementat un sistem care, în primă fază, aduce turiști în satele din Cluj și Sălaj acoperite de acestea pentru ca, ulterior, să atragă atenția asupra produselor locale din zonă. Dincolo de premiul obținut în 2017 pentru acest proiect, stă garanția că acesta va continua încă cel puțin trei ani și va atrage fonduri și implicare pentru satele din regiune.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Slănina, vedeta unui eveniment cu 10.000 de vizitatori

Articolul următor

Transgaz, sediu secundar la Brașov pentru proiectare și cercetare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share