de Alin ZAHARIE
Unul din factorii esențiali în ceea ce privește productivitatea agricolă este cel al cercetării, fie că vorbim de sectorul vegetal sau de cel zootehnic. Cele două sectoare merg mână în mână, și aici ne referim la activitatea Stațiunii de Cercetare și Creștere pentru Dezvoltarea Bovinelor Tîrgu Mureș cu sediul în Sângeorgiu de Mureș. Stațiunea deține 316 hectare și 300 de capete de bovine.
Înființată în anul 1947, având ca obiect de activitate producerea plantelor furajere, stațiunea este condusă din anul 2000 de către dr. ing Ioan Oroian.
„Unitatea noastră are două componente, sectorul de cercetare, cu două laboratoare, cel de cercatere vegetală, respectiv laboratorul de cercetare zootehnică, la care se adaugă sectorul de producție, respectiv ferma zootehnică și ferma zootehnică”, ne-a declarat dr. ing. Ioan Oroian.
În ce privește sectorul vegetal, stațiunea deține un câmp experimental pe o suprafață de peste 30 ha, cu un sol brun roșcat de pădure, reprezentativ zonei Transilvaniei.
„Sectorul de cercetare vegetală este implicat în două programe naționale de ameliorare, pentru cultura păioaselor, coordonat de Institutul Fundulea, și programul pe hibrizii de porumb, coordonat de Stațiunea din Turda. Pe lângă colaborările pe care le avem cu Institutul Fundulea și Stațiunea Turda, avem foarte multe colaborări cu firmele străine, printre care KWS, Syngenta, care apelează la noi să le testăm produsele. Pe lângă aceste două activități, sectorul de cercetare vegetală este implicat în mod activ în producerea de semințe. Producem anual în jur de peste 200 de tone se sămânță de grău, de triticale, soia, din verigi biologice superioare. Sămânță produsă în câmpurile noastre, atestate calitativ, pe care o folosim pentru producția proprie, respectiv pentru vânzare căre fermieri. În medie, în fiecare an, producția valorificată este undeva la 200 de tone. Din păcate, colectivul din cadrul cercetării vegetale este unul foarte mic, format doar din doi ingineri”, a precizat Ioan Oroian.
Sorgul, alternativă la furajarea cu porumb
Una din preocupările stațiunii o reprezintă găsirea de soluții alternative în ce privește îmbunătățirea tehnologiei de furajare la bovine, precum și soluții pentru combatearea anumitor boli la animale.
„În condițiile încălzirii globale, o alternativă la porumbul siloz este sorgul, atât cel pentru boabe cât și sorgul pentru siloz. Am avut hibrizi de sorg cu o producție de 6.000 kg/ha, unde valoarea nutritivă este aproape identică cu cea a porumbului. Am avut loturi experimentale pe tineret la îngrășat, în urmă cu doi trei ani unde ritmul de creștere a fost identic ca și cel furajat cu porumb siloz. Avantajul este că sorgul este mult mai rezistent la condițiile de secetă și este mai puțin pretențios la condițiile de fertilizare. Am propus o temă de cercetare în acest sens pentru viitoarea sesiune care va fi pentru programe sectoriale, să îmbunătățim tehnologia de furajare la bovine folosind ca alternativă la porumb sorgul. La ora actuală sunt o serie de hibrizi de sorg, atât pentru boabe cât și pentru siloz. Tot în sectorul vegetal, am avut o colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, pe problema artemisiei, pelinul cum i se mai spune popular. Nouă ne-a revenit sarcina să punem la punct tehnologia de cultură a pelinului, extractul care se obține din această plantă se folosește în tratarea coccidiozei la puii broiler, pui pentru carne. În cursul anului trecut s-a finalizat lucrarea și s-a depus documentația pentru a breveta acest produs care se obține din artemisie”, a declarat Ioan Oroian.
Centru pilot pentru îmbunătățirea calității laptelui
Activitatea din sectorul zootehnic are la bază un efectiv de 300 de capete, din care 260 de capete Bălțată Românescă, completate de un nucleu de vaci din Rasa Pinzgau de Transilvania.
„În ce privește activitatea de cercetare zootehnică, am avut în decursul anilor câteva proiecte de cercetare, două finalizate în 2010. E vorba de un proiect care are în vedere obținerea producției calitative a laptelui. În acest sens am reușit să facem o dotare la nivel de fermă, o sală de muls AlfaLaval. Acest tip de sală este de origine suedeză, una dintre cele mai performante. 80 % din sălile de muls la nivel european sunt AlfaLaval. Acest centru pilot se vrea un exemplu pentru fermierii din zonă în ce privește posibilitățile de obținere a unui lapte de calitate, conform, așa cum impune Uniunea Europeană. Al doilea proiect pe care l-am avut în această perioadă a fost unul pe optimizarea tehnologiei de îngrășare la rasa Bruna de Maramureș în condițiile din centrul Transilvaniei. Este un proiect care s-a desfășurat tot în ferma stațiunii prin achiziționarea de tăurași din zona Maramureșului. Nu în ultimul rând, am avut un proiect care s-a finalizat în anul 2014 privind ameliorarea populației de Bălțată Românească din stațiune. În urma acestui studiu, am decis să formăm o linie de Bălțată Românească, care durează undeva la trei, patru generații. Ca întemeietor de linie, am nominalizat un taur de Bălțată Germană, un taur foarte valoros, care face parte din Top 5 al taurilor de Bălțată Germană. Se caracterizează prin faptul că are o valoare de ameliorare foarte mare de peste 125 % pentru longevitatea productivă și o valoare foarte mare de ameliorare pentru corectarea defectelor de uger la Bălțată. Taurul este la Semtest, de la care folosim materialul seminal. Această linie se dorește a fi una de de lapte-carne cu potențial genetic de peste 7.000 kg, echivalent maturitate lapte”, a subliniat Ioan Oroian.
Revigorarea Rasei Pinzgau de Transilvania
Un proiect îndrăzneț al stațiunii îl reprezintă cel de revigorare a Rasei Pinzgau de Transilvania, demers început prin achiziționarea unui efectiv de 25 de capete din județul Suceava.
„La ora actuală, avem pe rol un program sectorial, finanțat de Ministerul Agriculturii, și anume conservarea fondului genetic la Rasa Pizgau de Transilvania. Ideea a plecat de la un simpozion pe problema conservării și păstrării raselor autohtone, întocmirea unui studiu privind stadiul în care se află Rasa Pinzgau de Transilvania. Am reușit să identificăm cu mare greutate un nucleu de 25 de capete, care se află în prezent în ferma stațiunii. Am constatat că Pinzgau de Transilvania este o rasă rustică, mixtă lapte-carne, cu producție și dezvoltare corporală mică. Este o rasă speficică zonei montane, pe care o consider rasa familiei. Producția maximă constatată din controlul făcut de noi e undeva de 7-9 litri. Pentru o familie, eu zic că este o rasă care este de apreciat, mai ales că în zona de munte condițiile pedoclimatice sunt mult mai vitrege decât în zona noastră. Este foarte rezistentă la boli. Dacă la Bălțată apar frecvent tulburări digestive, în special la vițeii nou născuți, la efectivul de Pinzgau de Transilvania pe care îl avem, nu am constatat probleme de îmbolnăviri. La ora actuală avem 10 produși, viței obținuți în stațiune. Ideea este să mărim acest nucleu, în așa fel încât să evităm procesul de consangvinizare, undeva la maxim 70 de capete”, a precizat Ioan Oroian.
Animalele achiziționate de stațiune din Rasa Pinzgau de Transilvania provin din zona Dorna Codrenilor, județul Suceava, efectiv cu ajutorul căruia se speră la un prim pas în ce privește relansarea rasei, mult văduvită de rasele ameliorate, care au dus la scăderea drastică a vacilor din rasa Pinzgau de Transilvania.
„În zona de munte, în Apuseni și în Bucovina, nu am găsit exemplare care să se încadreze în standardul rasei. Doar undeva în jurul Dornei Codrenilor, județul Suceava, am reușit cu mare greutate să identificăm nucleul care în cele din urmă l-am achiziționat. Sunt mulți crescători din zonă care doresc să reia tradiția creșterii acestei rase, dar, din păcate, la ora actuală nu mai prea este material biologic. Am avut o satisfacție până la urmă că, după achiziția animalelor am apelat la Oficiul Județean de Zootehnie să vină să le aprecieze, iar concluzia a fost aceea că efectivul pe care noi l-am achiziționat se încadrează în standardul rasei, ceea ce este un lucru extrem de bun. Am achiziționat un număr de 25 de capete. Ne-am propus undeva la 40 de capete, dar nu am găsit mai mult de 25 și ne-am limitat la cât am găsit. Nu am luat decât exemplare care am considerat că se încadrează în standardul rasei. Am avut o bună colaborare cu ing. Doru Costea de la Oficiul Județean de Zootehnie Suceava și, datorită ajutorului domniei sale, am reușit, fiind localnic, să găsim aceste aninale. Fără colaborarea cu dânsul, cred că era imposibil să găsim aceste animale. Efectivul acum este mic și, după ce ajungem la o mărime optimă, să încercăm să creem niște centre pilot, câteva gospodării cărora să le putem asigura material biologic, vițele și tăurași, cu montă naturală”, a punctat Ioan Oroian.
De ce interesul pentru rasele autohtone?
„Fenomenele extreme, în special cele climatice, ne vor pune în situația în care, peste câteva zeci de ani vom fi nevoiți să apelăm la aceste rase autohtone, deoarece rasele ameliorate nu vor rezista. Dau aici exemplul rasei Holstein, o uzină de lapte. Dacă Bălțata, o rasă locală, are 5, chiar 8 lactații, poate și 10, la Holstein, la ora actuală, mai mult de 1,5-2 lactații nu rezistă, pentru că se epuizează. În condițiile acestea noi vom fi obligați să recurgem la rasele locale, atât cât le mai avem. Procesul de relansare este unul de durată, dar era nevoie de acest început”, a spus ing. dr. Ioan Oroian.
Citește și:
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
AOAR lansează Ghidul de Criză pentru Companii – Ediția 2025
România traversează una dintre cele mai dificile perioade economice din ultimii ani. În acest context tensionat, în care…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
