București Gastronomie Ultimele stiri

Gastronomia și vinurile din România, promovate intern și extern printr-o Gală de Ziua Națională

Aproximativ 200 de membri ai corpului diplomatic acreditat la București, senatori și deputați din Parlamentul României au sărbătorit luni, 2 decembrie, pentru prima dată, valorile oenologice și culinare românești, în cadrul unei Gale organizate la Palatul Parlamentului cu ocazia ședinței solemne a Senatului dedicată Zilei Naționale.

 

Un meniu special – cu bucate românești reinterpretate în manieră modernizată de o echipă coordonată de Chef Nico Lontras, Chef Vasile Nicolae, Chef Ioan Șușală – a fost asortat cu vinuri de elită produse în mai multe regiuni viticole din România, prezentate de somelieri profesioniști.

Cuvântul inaugural al serii a fost rostit de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, iar în asistență a fost prezent președintele României (1996-2000) Emil Constantinescu.

 

Gastronomia și vinurile – componente de identitate culturală națională, coeziune socială și dezvoltare durabilă

Evenimentul a reprezentat ultima etapă pe 2019 a unei serii de manifestări inițiate în 2017 – odată cu primul Congres național dedicat gastronomiei și vinurilor din România – de jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro) împreună cu Chef Nico Lontras (2Chefs). “Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România” adoptat de participanții la prima ediție a Congresului, completat ulterior cu un “Ghid de bune practici” dezbătut la edițiile următoare, a stat la baza inițiativei parlamentarului Mihai Mohaci care a culminat, în aprilie 2019, cu declararea prin Lege (79/2019) a primei duminici din luna octombrie drept Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România. În paralel, pe parcursul celor doi ani, inițiatorii au publicat zeci de articole și multe cărți dedicate acestui subiect (culegeri de rețete aparținând unor bucătari profesioniști sau bloggeri culinari, culegeri de recomandări de vinuri, reeditări de cărți istorice de gastronomie, etc) și au organizat numeroase dezbateri și conferințe publice.

“Scopul nostru este acela de a promova gastronomia și vinurile din România drept valori reale ale culturii naționale, componente esențiale ale identității naționale apte să genereze coeziune socială, dezvoltare durabilă și plusvaloare economică semnificativă”, a declarat Cezar Ioan.

“Gala – ca de altfel și Ziua gastronomiei și vinurilor – este abia începutul unui complex program de acțiuni planificate de noi: în anii următori, avem pregătite concepte, parteneriate și evenimente destinate să ofere exemple concrete autorităților centrale și locale, asociațiilor și operatorilor privați din domeniul producției alimentare – și în special opiniei publice. Etapa următoare prevede, de asemenea, promovarea în străinătate – lucru deja început prin expunerea către membrii corpului diplomatic de la București”, a anunțat Cosmin Dragomir.

 

Ce a conținut meniul de Gală

Meniul pregătit de echipa Chefilor Nico Lontras, Vasile Nicolae și Ioan Șușală cu ocazia Galei din 2 decembrie a inclus pateu de rață cu dulceață de merișoare, păstrăv afumat de Bucovina cu răzălăi (găluște) și sos de leuștean, sarmale de vită în frunze de viță-de-vie cu sos de gulaș, și alivancă reinterpretată de Pastry Chef Ana Consulea (Zexe Brasserie), cu dulceață de vișine. Vinurile asociate au fost prezentate oaspeților de către o echipă de somelieri voluntari, membri ai Organizației Somelierilor din România (OSR 2011): Pelin Frizzante ZZPelin de la Domeniile Urlați (vin de întâmpinare a oaspeților), Cuvee Cristian de la Domeniul Bogdan (BIO), Cuvee Nedeea Alb de la Vinarte, Băbească neagră Riserva de la Domeniile Panciu, Fetească neagră Terra Romana de la SERVE Ceptura și Tămâioasă românească dulce Late Harvest de la Licorna Winehouse. Ospătarii au fost coordonați de echipa Blid – Locantă Românească.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Senatului României și a fost organizat de Asociația Curaj înainte în parteneriat cu GastroArt, Vinul.ro, 2Chefs și face parte din proiectul: Identitate Gastronomică Națională, finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.

Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă către parteneri: Eisberg #simply fresh, Microgreens România, City Grill, Horeca School, TeamFresh, Cookman, Nordic Food, Organizația Somelierilor din România – OSR 2011. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul oferit de chefii Constantin Ghimpu și Bogdan Piele, de la Militari Residence Ballroom.

Related posts

Pepiniera ROZA MUR, un furnizor serios de pomi fructiferi de calitate!

Ligia Voro

Bucureștiul și Brașovul, destinații recomandate de Forbes

Stefana Muresan

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Nora Dumitrescu

Rezolvarea problemei exodului creierelor și a instabilității economice prin branding

Ligia Voro

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Maramureșenii care lucrează în Italia vor să fie protejați de sindicate

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Visit Târgu Mureș – the eclectic cultural city

Transilvania Business

Un nou proiect major la Oradea, pasaj suprateran peste calea ferată Oradea – Arad

Traian Dan

E.ON prezintă în premieră un produs pentru controlul inteligent al energiei la domiciliu

redactia

Două comune din Bihor vor să îşi construiască propriul drum de legătură. Se va fluidiza traficul pe centura Oradiei

redactia

A fost stabilită data oficială Black Friday 2020 – 13 noiembrie

Traian Dan

A început construirea noii unități Techtex din Maramureș

Nora Dumitrescu

Județele din Transilvania și Banat, fruntașe la servicii poștale private

Nora Dumitrescu

Credit de 14 milioane de euro pentru viitorul Radisson Blu Cluj

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] “Teleki-Bolyai” Library, an extraordinary book fund

Transilvania Business

Tradiţiile şi meșteșugurile româneşti, promovate la Bran timp de trei zile

Ligia Voro

Efectele Coronavirusului se vor simți și în România. „Pe canalul comercial. Mai devreme sau mai târziu”

Papuc Irina

Porr Construct a câștigat un contract de 50,5 milioane lei cu CFR SA

Stefana Muresan

Sala Sporturilor din Brașov devine „spital de campanie“ pentru tratarea pacienților cu Covid-19

Papuc Irina

Licitaţie de aproape 36 milioane euro pentru procurarea a 17 tramvaie

Papuc Irina

Premierul României, în inspecție la două fabrici din Maramureș

Nora Dumitrescu

Uzina Mecanică Cugir, Star Transmission și Elit, cei mai mari contribuabili la bugetul local al orașului Cugir

Stefana Muresan

Kotys, zeița tracă a furtunii, dă numele celui mai puternic supercalculator din mediul universitar din țară, cumpărat de UBB Cluj cu bani europeni

redactia

Continuă înscrierile pentru „Capitala europeană a inovării”: 1 milion de euro este premiul pentru orașul câștigător

Papuc Irina

Leave a Comment