Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sisteme de ventilație pe bani europeni implementate în două școli orădene

Aproximativ 5 milioane de euro au fost investiți în partea de construcție și instalații în două unități de învățământ din Oradea. Banii vin de la Uniunea Europeană cu cofinanțare din partea primăriei Oradea.

Cele două școli au fost renovate în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor existente” , obiectivul general fiind reducerea consumului energetic, gestionarea inteligentă a energiei și utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice de învățământ din Municipiul Oradea.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, în unitățile de învățământ vor fi implementate sisteme de ventilație cu recuperare de căldură Atrea, care răspund tuturor normelor europene în vigoare.

Instituțiile de învățământ din Oradea în care vor fi puse în funcțiune sistemele Atrea sunt Colegiul Național Onisifor Ghibu și Școala Gimnazială Dacia. În cele două unități de învățământ din Oradea vor fi instalate peste 120 de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură în sălile de clasă, cancelarie, laboratoare și săli de sport. Debitul de aer a fost gândit astfel încât să asigure un minim de 25 m3/h de aer proaspăt pentru fiecare copil. De asemenea, sunt foarte silențioase, nivelul de zgomot nu depășește 35 dB la debitul de aer de 700 m3/h – cât este necesar pentru o sală de clasă cu maximum 30 de copii.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură au devenit esențiale în creșterea gradului eficienței energetice într-o clădire. Însă cel mai important lucru, după criza sanitară, este ca sălile de curs să aibă o ventilație corectă care scade cu 80% rata de răspândire a virusurilor. În România, majoritatea instituțiilor de învățământ au fost construite înainte de 1990, iar performanța energetică este foarte slabă, fapt ce determină costuri mari ale energiei. Astăzi, autoritățile au posibilitatea accesării fondurilor europene, cum este și cazul celor două școli din Oradea. Când copiii se vor întoarce la școală vor studia în săli de clasă cu o temperatură constantă, cu aer proaspăt și curat, fără riscul transmiterii virusurilor, iar părinții vor putea fi liniștiți fiindcă școala va fi un mediu sigur”, a declarat Dorin Șalamac, director general Atrea România.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Florentin Tuș, reales în fruntea patronilor maramureșeni

Articolul următor

Management nou la Global Business Services și resurse umane la Groupe Renault România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share