Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eșec pe centura Mureșului. Nu vrea nimeni să o construiască

Licitația organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru finalizarea centurii municipiului Târgu-Mureș a fost anulată, niciun constructor nefiind interesat să depună o ofertă.

Asociația Pro Infrastructură (API) a detaliat istoria acestui proiect lansat în 2012, reziliat în 2017 la 35% stadiu fizic, relicitat abia în iulie 2019 și acum, după 13 luni, licitația fiind anulată.

Principalele motive pentru acest eșec le-am anticipat: prețul estimat de CNAIR pentru finalizarea lucrărilor mult subestimat; documentația tehnică execrabilă pusă la dispoziție de CNAIR la licitație; riscurile imense izvorâte din multele necunoscute ale documentației aruncate de CNAIR în responsabilitatea constructorului; răspunsurile halucinante la neclaritățile constructorilor interesați oferite de CNAIR.

Practic am revenit în decembrie 2017, când nu aveam constructor și nici proiect tehnic corespunzător. Responsabilii din CNAIR pentru acest dezastru sunt semnatarii documentației din cadrul licitației și cei care au răspuns în bătaie de joc la solicitările de clarificări”, motivează API.

Organizația a propus două soluții pentru punerea acestui proiect pe linia de plutire. Primul este pregătirea profesionistă a proiectului și lansarea ulterioară a execuției lucrărilor pe baze solide.

Al doilea e lansarea execuției lucrărilor pe baza documentației tehnice existente cu următoarele condiționalități: revizuirea prețului estimat în conformitate cu realitățile economice; provizionarea unor sume consistente care să fie utilizate pentru acoperirea eventualelor riscuri ce decurg din documentația tehnică existentă; flexibilizarea cerințelor CNAIR în ceea ce privește proiectarea soluțiilor tehnice de către viitorul constructor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premieră: prima Dacia Duster cabrio coupe din România, realizată în București

Articolul următor

Piața Revoluției din Baia Mare va fi modernizată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share