Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eșec pe centura Mureșului. Nu vrea nimeni să o construiască

Licitația organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru finalizarea centurii municipiului Târgu-Mureș a fost anulată, niciun constructor nefiind interesat să depună o ofertă.

Asociația Pro Infrastructură (API) a detaliat istoria acestui proiect lansat în 2012, reziliat în 2017 la 35% stadiu fizic, relicitat abia în iulie 2019 și acum, după 13 luni, licitația fiind anulată.

Principalele motive pentru acest eșec le-am anticipat: prețul estimat de CNAIR pentru finalizarea lucrărilor mult subestimat; documentația tehnică execrabilă pusă la dispoziție de CNAIR la licitație; riscurile imense izvorâte din multele necunoscute ale documentației aruncate de CNAIR în responsabilitatea constructorului; răspunsurile halucinante la neclaritățile constructorilor interesați oferite de CNAIR.

Practic am revenit în decembrie 2017, când nu aveam constructor și nici proiect tehnic corespunzător. Responsabilii din CNAIR pentru acest dezastru sunt semnatarii documentației din cadrul licitației și cei care au răspuns în bătaie de joc la solicitările de clarificări”, motivează API.

Organizația a propus două soluții pentru punerea acestui proiect pe linia de plutire. Primul este pregătirea profesionistă a proiectului și lansarea ulterioară a execuției lucrărilor pe baze solide.

Al doilea e lansarea execuției lucrărilor pe baza documentației tehnice existente cu următoarele condiționalități: revizuirea prețului estimat în conformitate cu realitățile economice; provizionarea unor sume consistente care să fie utilizate pentru acoperirea eventualelor riscuri ce decurg din documentația tehnică existentă; flexibilizarea cerințelor CNAIR în ceea ce privește proiectarea soluțiilor tehnice de către viitorul constructor.

Total
40
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premieră: prima Dacia Duster cabrio coupe din România, realizată în București

Articolul următor

Piața Revoluției din Baia Mare va fi modernizată

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
40
Share