Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ITIM va furniza componente pentru acceleratorul de particule din Geneva

Un camion de piese pentru Large Hadron Collider (LHC) Geneva va pleca de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (ITIM) către orașul elvețian.  

“Am fost în vizită la ITIM Cluj și am rămas profund impresionat de ce am văzut acolo. Nu știam nici eu ce lucruri extraordinare se fac în inima Clujului în domeniul cercetării. Știați că la noi sunt produse componente pentru proiectul Atlas din cadrul Acceleratorului de Particule din Geneva – Large Hadron Collider?

La ITIM se produc detectoarele folosite în acest experiment, piese care conțin electronică foarte sensibilă, făcută să funcționeze în condiții extreme și care sunt construite la precizie micrometrică. Un camion întreg de astfel de piese va pleca în curând de la Cluj spre Geneva. Acesta e doar unul dintre proiecte.

De la soluții de eficiență energetică, prelungirea vieții bateriilor sau îmbunătățirea portanței avioanelor și până la supercomputere, propulsie cu plasmă sau criptografie, toate fac parte dintre preocupările acestui institut. Aici zace potențialul extraordinar al României”, a relatat deputatul Radu Molnar.

Acesta a propus ca zona Clujului să aducă mari proiecte pentru a deveni un centru regional pentru cercetarea în domeniul comunicațiilor cuantice. “Cercetarea fundamentală în România deja este cronic subfinanțată, iar rezultatele în acest domeniu oricum se văd în ani, chiar decenii. Să finanțezi cercetarea înseamnă sa pregătești succesul viitoarei generații, nu o faci pentru a scoate profit acum pe loc”. ITIM a depus mai multe pentru proiectele din acest domeniu inițiate de către Ministerul Cercetării.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fondatorul Studium Green își face fermă de aluni în Satu Mare

Articolul următor

Tinerii medici și profesori din Baia Mare vor primi până la 300 de apartamente

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share