Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timișoara pregătește majorarea semnificativă a unor impozite și taxe. Persoanele fizice, taxate la fel cu cele juridice

Municipalitatea timișoreană are nevoie de bani în plus la buget, iar pentru aceasta propune majorarea impozitelor pe proprietățile imobiliare. Majorări importante sunt pentru persoanele fizice care au asemenea spații pe care le închiriază, aici impozitele vor ajunge la același nivel cu cel plătit de proprietarii persoane juridice.

”Se stabilesc impozitele și taxele locale pentru anul 2022, după cum urmează: Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10 % asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii (…) Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, prevăzut la alin.(2) al prezentului articol, precum și impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, prevăzut la alin.(4) al prezentului articol, se majorează în conformitate cu prevederile art.489 alin.1 și alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu o cota adițională de 50% din cota de impozit stabilită”, se arată în proiectul de hotărâre de consiliu local, depus pe pagina oficială a Primăriei Timișoara.

Decizia majorării a fost luată pentru a acoperi necesitățile municipalității în condițiile creșterii cheltuielilor, dar, de fapt, în mare parte se poate vedea viziunea primarului, care a decis deja eliminarea chichiței prin care persoanele fizice foloseau impozitele mai mici aplicate pentru spațiile închiriate, mult mai mici decât dacă ar fi deținut spațiul ca și persoană juridică.

„Deoarece marea majoritate a cauzelor care au dus la creșterea cheltuielilor în anul 2021 se vor menține și în anul 2022, cu impact negativ asupra dezvoltării economice și sociale în cadrul Municipiului Timișoara, raportat la necesitățile bugetare locale, pentru anul 2022 se impune o creștere a veniturilor proprii ale bugetului local din impozite și taxe locale, în scopul satisfacerii necesităților bugetare locale, asigurării cheltuielilor publice și dezvoltării economice și sociale în cadrul Municipiului Timișoara”, se scrie în documentația aferentă HCL.

Impozitele pe autovehicule au un capitol doar al lor în hotărâre. Totuși, nu vom avea o majorare, aceasta a fost deja impusă de anul precedent.

”Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează în conformitate cu prevederile art.489 alin.1 si alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizată, cu o cotă adiționala de 50% față de nivelul impozitului stabilit”, se spune în proiect.

O altă surpriză, de această dată pentru mediul de afaceri este …. terminarea pandemiei. Facilitățile fiscale introduse dispar și reapare taxa pentru promovarea turistică, de 2% la tarifele de cazare. De asemenea, se majorează puternic taxa de ocupare a domeniului public, de la nivelul de 0,10 lei/mp/zi, aplicată pentru a ajuta mediul HoReCa afectat de coronavirus, se revine la nivelul de 3 lei / mp / zi în zona centrală, respectiv 2 lei / mp / zi în alte zone.

Teoretic, pe tema majorărilor ar urma organizarea unei dezbateri publice pe tema noului proiect.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sistemul de colectare a deșeurilor din Timiș, mai tare ca în vestul Europei. Consiliul Județean Timiș vrea împărțirea pe patru pubele

Articolul următor

ANL a finalizat în Timiș 30 de noi locuințe pentru tineri și a ajuns la 749 de unități locative realizate în județ

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share