Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lanț de 16 combinate și proiecte de energie, printre planurile Chimcomplex

A fost o zi de luni în care echipa de management a Chimcomplex și-a expus planurile de viitor, cu ocazia transferului companiei de pe piața AeRo pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București.

 

Victor Avram – Chief Executive Officer (CEO) a prezentat situația actuală a companiei și a punctat cum va grupul de companii structurat în viitor.

Tranzacționarea pe Piața Reglementată și sunetul clopoțelului sunt repere extrem de importante pentru Chimcomplex. Cu toate acestea rămânem concentrați pe activitatea de zi cu zi. Astfel, în ultimele 6 luni am livrat produse esențiale în 54 de țări, de pe cinci continente, pentru aproximativ 600 de clienți. De asemenea, avem în derulare în stadiu final de realizare 11 investiții cu o valoare însumată de aproximativ 60 milioane de euro, atât pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, cât și pe cea de la Onești. (…) Am ajuns aici pentru că avem încredere în ceea ce facem și știm că facem bine. Industria chimică se află în centrul evoluției unei Românii complexe și dinamice, un lider în reciclarea chimică și economie circulară. Rolul nostru în acest context ne-a ghidat în această transformare accelerată. În 2021, Chimcomplex a realizat producții foarte bune și ne-am reconfirmat poziția de cel mai mare producător național de hidrogen. Am demonstrat prin rezultatele din ultimele trimestre că am integrat cu succes activele achiziționate la finalul anului 2018 de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Sinergiile dintre cele două combinate Borzești și Oltchim au generat o EBITDA în creștere. Rezultatele puternice ne-au oferit lichidități suplimentare pe care le-am folosit atât pentru a face investiții, cât și pentru rambursări anticipate ale datoriilor. Ne-am consolidat ca echipă și cultură organizațională, iar perspectivele noastre sunt foarte bune, avem alături clienții, partenerii de afaceri și pe dumneavoastră”, a spus acesta.

Legat de pespective, Victor Avram a subliniat că: ”Ne adaptăm noii realități și schimbăm modelele de business. Migrarea către energia verde, necesitatea de a preveni schimbarea climaterică și de a proteja mediul înconjurător devin prioritare. Chimcomplex are o importanță crucială, pentru că România deține active semnificative în domeniul industriei chimice, care pot fi valorificate pentru un câștig național în contextul Green Deal”.

Directorul general a vorbit și despre restructurarea grupului și consolidarea Companiei Române de Chimie.

“Avem obiective clare pe termen scurt și mediu care țin de consolidarea unei Companii Române de Chimie puternice și nu ne vom opri până toate cele 16 combinate necesare închiderii lanțului de business nu vor fi sub aceeași umbrelă”, a arătat acesta.

Victor Avram a prezentat apoi Grupul CRC format din 18 companii structurate în 9 divizii. Le prezentăm mai jos, păstrând și mare parte din mențiunile pe care CEO Chimcomplex le-a menționat:

  • Divizia Chimică, nava amiral al grupului, include platformele chimice Chimcomplex, Sucursala Onești și Sucursala Râmnicu Vâlcea; Ambele au 22 linii de producție în chimia organică și anorganică;
  • Divizia Energetică. A6 Dej, cel mai mare producător național de energie verde din biomasă; la Vâlcea va apărea prima fabrică de trigenerare, pe lângă abur și energie electrică având posibilitatea să producem și frig industrial. Am achiziționat activele viabile de la CET Râmnicu Vâlcea, și acolo intenționăm să construim un grup de cogenerare, de fapt vor fi patru grupuri cu o putere instalată de aprox. de 200 MW. La Onești avem în funcțiune două fabrici de cogenerare. Nu în ultimul rând, la București va exista o unitate de trading care se va ocupa de tranzacționarea energiei.
  • Divizia Cercetare compusă de centre de cercetare avansată și de inginerie la București, la Râmnicu Vâlcea și CRC Alchemy.
  • Divizia Comercială – CRC Trade se va ocupa de trading.
  • Divizia Mentenanță. Serviciile Industriale Române vor asigura serviciile suport industriale pentru companiile din grup și include companiile Sistemplast Râmnicu Vâlcea, A5 Impex Onești, Eurohouse și UZUC Ploiești.
  • Divizia Logistică și Transport. CRC Logistic include Caromet Caraș-Severin, INAV București și Someș Logistic.
  • Divizia Verde. GreenComplex va fi specializată în producerea de chimicale verzi, energie verde și hidrogen.
  • Divizia Albă, formată din trei entități, va fi specializată în afaceri de mediu.
  • Divizia Financiară.

“Vedem o piață extraordinară pentru a genera o creștere profitabilă pe termen lung prin creșterea cotei de piață în industria chimică”, a încheiat Victor Avram.

 

Eficiență și independență energetică prin proiecte

 

Dumitru Coman – Chief Technical Officer (CTO) a continuat prezentarea companiei cu insistarea asupra proiectelor pe care grupul le va dezvolta în viitor, inclusiv prin atragerea de capital de pe bursă.

Ne aflăm în fața unui moment special pentru un proiect remarcabil, proiectul “Chimcomplex de integrare a chimiei de succes din România, sub emblema Companiei Române de Chimie – CRC. Strategia de Dezvoltare a Chimcomplex are la bază orientarea spre eficiența tehnologică, spre eficiența energetică și spre chimia verde și sustenabilă. Performanța în electroliza saramurii, bazată pe nanotehnologie a plasat în ultimii ani Chimcomplex între primele 5 cele mai eficiente companii din Europa în domeniul consumului de energie, dintr-un total de 97 de fabrici de clorosodice. Pentru Chimcomplex, inovația și cercetarea au fost și vor rămâne motorul dezvoltării continue a proceselor de fabricație. Peste 50 de brevete și patente ale specialiștilor din Chimcomplex au asigurat diferențierea față de concurență. În prezent, Chimcomplex produce și comercializează 33 de tipuri de polioli – polieteri care acoperă practic toată gama de aplicații, iar alte 20 de produse experimentale, rezultat al cercetării românești, sunt deja disponibile pentru implementare la scară industrială. Tehnologiile de fabricație utilizate sunt în întregime bazate pe brevete ale cercetătorilor din România”, a punctat acesta.

Dumitru Comna s-a referit apoi la proiectele energetice care vin să susțină producția, în viitor potențial independentă energetic, a grupului de firme.

“Performanța în eficiență energetică la Chimcomplex are la bază un concept inovativ de integrare a producției de energie de înaltă eficiență realizată prin turbine de gaz și cu valorificarea energetică a hidrogenului electrolitic provenit din apă. Astfel, atât instalațiile de cogenerare de înaltă eficiență aflate deja în funcțiune, cele de la Onești, cât și cele aflate în diferite stadii de execuție, cele de la Râmnicu Vâlcea, au un randament energetic global validat de peste 90%. Prin comparație, în România, centralele termoelectrice au un randament energetic global mediu de sub 50%. Proiectele energetice ale Chimcomplex vor contribui la realizarea țintelor de reducere a emisiilor de CO2 prin soluții tehnice și tehnologice care vor asigura cele mai mici valori ale emisiilor, respectiv emisii de dioxid de carbon sub 235 g CO2/kWh”, a menționat directorul tehnic.

A amintit apoi de producția de hidrogen, Chimcomplex fiind cel mai mare producător din Europa de Sud-Est. Compania produce hidrogen din apă de peste 60 de ani (astăzi, peste 6.000t/an), captează și utilizează CO2 în chimia verde de aproximativ 50 de ani (astăzi, peste 10.000 t/an).

Printr-un program de investiții ambițios, toate aceste atuuri competitive vor fi valorificate.

“De ce CRC este un proiect remarcabil? Pentru că vom asigura o dezvoltare sinergică atât pe verticală, cât și pe orizontală în industria chimică din România. Ce ne propunem?  Ne propunem, în primul rând, un program de investiții pe următorii 5 ani care să consolideze și să dezvolte performanțele afacerii Chimcomplex.

Astfel, un pachet de investiții de peste 350 milioane de euro va genera: o creștere a capacității de producție a poliolilor la 200.000 t/an. În felul acesta, Chimcomplex își va consolida poziția importantă între producătorii europeni cu o pondere de peste 99% din producția totală europeană de polioli, inclusiv prin investiții în fabricația de propenoxid, var industrial, într-un pilot de polioli, în polioli verzi pe bază de uleiuri vegetale și CO2, în tratarea apei reziduale sau în modernizarea sistemelor de utilități;

O a doua categorie de investiții va fi cea orientată spre dezvoltarea electrolizelor cu membrane schimbătoare de ioni de ultimă generație la Rm. Vâlcea și Onești. Trei astfel de noi instalații, cu o capacitate a fiecărui modul de peste 122.000t/an NaOH), vor genera în acest mod o creștere cu peste 50% a capacității de producție a electrolizelor; Noile electrolize vor asigura pe de o parte și o reducere a consumului de energie cu peste 40.000 de MWh/an care va însemna în mod corespunzător și o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 în cadrul electrolizelor;

De asemenea, instalațiile de cogenerare cu turbine de gaz de înaltă eficiență realizate în trei etape 49 + 33 + 85 MW, toate acestea vor genera o consolidare a fluxurilor tehnologice și de utilități ale Chimcomplex.  Proiectul de Cogenerare de 49 MW din care 33 MW vor fi puși în funcțiune în anul 2022 reprezintă, în același timp, cea mai mare instalație de cogenerare de înaltă eficiență (>90%) pusă în funcțiune în România.

Suplimentar, pachetul de investiții de peste 350 de milioane de euro, mai cuprinde: instalații de desulfatare a saramurii la Onești și Rm. Vâlcea, cu o capacitate de peste 85.000t/an sare, modernizarea fabricației de Oxo Alcooli prin creșterea consumului de hidrogen verde și de CO2 captat pentru utilizarea în chimie, instalații la Oneștide Silicați de sodiu 45.000 t/an și derivate (silicat de magneziu și silicea coloidală), o nouă instalație de plastfianți bazată pe fabricația de DOTP 20.000 t/an care va asigura o integrare a  produselor rezultate cu cele provenite din reciclarea chimică în care Chimcomplex își dorește să dezvolte fabricații atât pentru reciclarea deșeurilor din plastic, din PET, cât și cele provenite din poliuretani, modernizarea infrastructurii logistice va asigura, de asemenea,  reducerea costurilor aferente (depozite chimice, vagoane, rampe etc)”, a trecut prin programul de investiții Dumitru Coman.

Acesta însă va fi continuat cu alte investiții pe care grupul intenționează să le implementeze. “În completarea acestui pachet de investiții, până la 500 milioane de euro, Chimcomplex intenționează să promoveze un pachet adițional de investiții, bazat pe panouri fotovoltaice pentru energie regenerabilă, reciclarea chimică,  relansarea producției de VCM / PVC, metanol verde prin Syngas. Toate aceste investiții vor fi realizate la nivelul celor mai bune tehnologii disponibile pe plan mondial BAT și va asigura, pe de o parte, reducerea consumurilor energetice, creșterea randamentelor tehnologice de producție, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reciclarea deșeurilor pentru o economie circulară durabilă și sustenabilă”, a spus CTO Chimcomplex.

Dumitru Coman nu a uitat nici de importanța resursei umane, subliniind că: “Și totuși, cea mai mare investiție din Chimcomplex va fi în oameni, în viitorii specialiști pasionați care să poată să ducă performanța afacerii la cele mai înalte standarde. Doar oamenii pun în valoare resursele naturale ale României”.

 

Companie cu potențial de creștere

 

Finalul discursurilor din partea companiei i-a aparținut lui Adrian Dumitriu – Chief Financial Officer (CFO), care a insistat asupra potențialului de creștere pe care Chimcomplex îl prezintă.

“Suntem o companie care are o istorie de peste 65 de ani, avem avantaje competitive, dăm valoare materiilor prime și resurselor naturale din România, plecăm în industria chimică de la sare și reușim în întegrare, în procesările noastre în interiorul celor două platforme să creăm valoare adăugată, astfel încât punem în piață produse cu o valoare de peste 20 de ori, ajungem la peste 3.000 de euro/tonă de sare cu produsele pe care le fabricăm, avem know-how, avem brevete, avem o zonă de cercetare și realizăm în permanență produse noi. Să nu uităm că suntem o companie axată pe export și că 70% din ceea ce produce Chimcomplex este destinat vânzărilor în afara țării, cu o pondere importantă în Uniunea Europeană”, a precizat acesta referindu-se la plusvaloarea pe care echipele Chimcomplex o adaugă materiei prime.

Adrian Dumitriu a trecut apoi la comportamentul bursier al Chimcomplex.

“În piața de capital în 2021, Chimcomplex a fost capul de afiș. Informațiile publice ne arată că acțiunea Chimcomplex a fost cea mai profitabilă de la Bursa de Valori București cu un randament de 1200%. Evoluția din 2021 reprezintă o recunoaștere întârziată a performanțelor companiei. Să nu uităm că la nivelul septembrie 2021, Chicomplex indica o EBITDA trail pe 12 luni în urmă de 140 de milioane de euro. Și acum dacă luăm în considere indicatorii din industria noastră (chemical specialty) valoarea companiei este egală cu x15.5 ori EBITDA și aplicând acest raport la 140 milioane de euro obținem o valoare estimată de peste 2,1 mld de euro. Astăzi, valoarea de capitalizare bursieră este de 1.7 mld euro, cu alte cuvinte potențialul de creștere există. Piața a reacționat cu întârziere. La finalul anului 2018, Chimcomplex a achiziționat activele Oltchim. Net Book Value legat de activele imobilizate, capitalul social al companiei Chimcomplex, cele două elemente nu au fost considerate de piața de capital la adevăratul potențial”, a spus acesta.

Iar perspectivele sunt promițătoare în contextul european guvernat de Green Deal.

“În prezent producem și vindem 110 KTO de polioli pe an și putem să dublăm această producție, vom ajunge în foarte scurt timp undeva la 200.000 de tone de polioli/an. O fabrică de polioli de această anvergură este evaluată undeva la 1,5 miliarde de euro. Când s-a făcut tranzacția, Winterhill, o companie din Marea Britanie, evaluase activele de la Oltchim undeva la 1,1 miliarde de euro, în momentul în care ar fi fost puse în funcțiune. Noi am cumpărat aceste active, în cadrul unei licitații internaționale, undeva la 127 milioane de euro. Ceea ce vreau să arăt este că potențialul de creștere există. Și potențialul este dat nu doar de baza de active, ci am să reiterez ce au menționat antevorbitorii mei, că avem un potențial foarte mare, undeva 20% din active sunt folosite în integralitate, dar să ne uităm și la ce ne arată piața. Suntem în plin proces de decarbonare, este prioritatea numărul 1 la nivelul Uniunii Europene, pe 15 decembrie 2021, Comisia Europeană a lansat un document în care a stabilit ca prioritate accelerarea reabilitării termice pentru sectorul imobiliar din Uniunea Europeană, responsabil pentru 40% din consumul energetic și o treime din emisiile de CO2. Poliolii/spumele poliuretanice, pentru că până la urmă orice spumă poliuretanică întâlnim două treimi acest poliol produs și de Chimcomplex, reprezintă cea mai eficientă soluție de izolare termică a clădirilor. Din această perspectivă considerăm că potențialul de creștere este foarte mare. Să nu uităm că sunt undeva la 110 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene pentru aceste reabilitări termice ale clădirilor.
Energia verde este extrem de importantă. După cum s-a arătat, avem planuri de dezvoltare în domeniul energiei verzi, pe de altă parte din perspectiva produselor verzi, să nu uităm că cea mai eficientă paletă de turbine eoliană se produce din spumă poliuretanică, și la fel în spuma poliuretanică polioli produși de Chimcomplex. Totodată, după cum am arătat, suntem un mare producător de hidrogen cvasi-verde, pentru că este obținut din apă. Aici, avem un alt avantaj competitiv, acest hidrogen este cel mai eficient energetic, în cazul nostru ca urmare a specificității industriei, costul energetic pe tona de hidrogen obținută din electroliza pe baza de apă amestecată cu sare este de 46 de ori mai mic decât costul hidrogenului obținut din electroliza tradițională pe bază de apă. Suntem încrezători în viitor, așteptăm investițiile cu finanțare din fondul de modernizare. S-a amintit de proiectele noastre energetice, proiecte care au în vedere nu doar asigurarea independenței energetice a companiei și a companiilor din grup, cât și dezvoltarea unui sector de business, respectiv producția de energie electrică pentru piață. Vom veni într-un viitor apropiat cu o prezentare publică a proiectelor noastre de inevstiții. Din perspectiva dezvoltării, pe lângă sectorul tradițional de chimie, pe lângă integrările prezentate de antervorbitorii mei, avem în vedere să devenim un jucător relativ important și în piața de energie cu emisii scăzute de CO2”, a explicat Adrian Dumitriu.

Directorul financiar crede că grupul poate avea o contribuție și la piața internă și la echilibrarea balanței comerciale a României.

“Dacă m-aș referi la importanța noastră cu privire la economia națională, să nu uităm că în momentul de față, la 11 luni, România are un deficit al balanței comerciale de 21 miliarde de euro, din care 10 miliarde sunt generate de chimie. Am menționat că 70% din producția Chimcomplex este destinată exportului. Pe de altă parte, dacă ne uităm la deficitul balanței comerciale și la impactul chimiei, observăm că există un potențial de creștere foarte mare și pentru piața internă. Până la urmă, toate dezvoltările pe care le facem, vor ajuta la reducerea importurilor de produse chimice”, consideră acesta.

Adrian Dumitriu ne-a asigurat că surprizele vor continua în ceea ce privește programul de dezvoltare construit în jurul Chimcomplex.

“Închei, spunând că suntem încrezători în viitor, vă asigur că vom continua evoluțiile bune de până acum și sunt sigur că veți auzi multe legate de Chicomplex în perioada care urmează. Chiar dacă nu totul este chimie, să nu uităm că în realitate tot ce ne înconjoară este chimie. 90% din produsele manufacturate din jurul nostru sunt rezultatul industriei chimice”, a conchis acesta.

 

Bucățica lipsă din puzzle-ul Bursei

 

Evenimentul care a marcat transferul acțiunilor Chimcomplex pe Piața Reglementată a fost onorat și de Lucian Isac, directorul general Estinvest, societatea care a sprijinit acest transfer.   

“Am sentimentul că ce se întâmplă acum cu Chimcoplex este exact bucățica de puzzle care lipsea Bursei de Valori pentru dezvoltare. Pe lângă partea de investitori, pentru care ne zbatem cu toții să îi atragem pe piață, emitenții sunt la fel de importanți. Or, un emitent ca Chimcomplex, într-un domeniu așa de important al industriei românești, vine să diversifice gama de instrumente financiare pe care le oferim investitorilor pentru a investi, și aici mă refer nu numai la investitorii de retail, ci și la investitorii instituționali”, a spus acesta.

Declarațiile lui Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, le puteți lectura AICI.

Vă reamintim că Ștefan Vuza ne-a acordat un interviu recent, pentru cover-story-ului ediției nr. 107 a Transilvania Business. Îl puteți (re)citi AICI.

Ligia VORO

Sursa foto: BVB

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

HEINEKEN România anunță schimbări în echipa de management a companiei

Articolul următor

PAB Romania va executa un proiect de infrastructură de circa 165 milioane de lei în Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share