Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, a anunțat investiții de 2,5 miliarde euro în industria chimică

Cea mai mare companie de pe AeRO, Chimcomplex Borzești a trecut de astăzi pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, sub simbolul bursier CRC. Compania are o capitalizare de 8 miliarde de lei, după cum a subliniat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Ștefan Vuza, președinte Chimcomplex Borzești, prezent la eveniment a spus următoarele: “E o zi istorică pentru Chimcomplex și, cu siguranță, că vom avea un parteneriat de succes cu BVBși zic acest lucru pentru că noi și Bursa de Valori București își împletesc interesele perfect, precum sunt și elementele Coloanei Infinitului a lui Brâncuși și, vă rog, să remarcați că ambele entități au pornit de la același simbol din Oltenia. CRC din octaedru cu cele trei culori – sunt trei octaedre, dar aici am reprezentat doar unul – și BVB cu octaedru din Coloana Infinitului albastru. Dar care sunt aceste intrerese comune: creșterea numărului de investitori, noi, CRC, suntem și vom rămâne o companie națională cu acționariat românesc întotdeauna, în care vom atrage și mulți investitori români, creșterea numărului de companii, vă anunțăm că vom lista încă două companii din grup pe bursă și finanțări verzi – vom lansa în doar câteva luni cel mai puternic plan de green-bonduri, sub umbrela companiei GreenComplex care face parte din grupul Compania Română de Chimie, în valoare de 110 milioane de euro, prin care vom finanța patru linii de produse verzi”.
După această introducere acesta a enumerat mai multe argumente care să îi determine pe investitori să finanțeze cea mai frumoasă companie din industria chimică, după cum a menționat președintele Chimcomplex.

“Anul acesta, Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaționale și după cum am informat deja investitorii, în urma selecției de oferte am semnat în decembrie contractul cu Rotschild ca Senior Adviser, iar acum suntem deja în proces de obținere a ratingului, urmând ca bondurile să fie emise în luna mai, evident după îndeplinirea tuturor formalităților impuse de legislația în vigoare, convocare, aprobare de către AGEA. În doua jumătate a anului pornim demersurile în vederea unei operațiuni de majorare de capital social, care, cu siguranță, va depăși cu mult așteptările investitorilor. Cele două acțiuni de capital amintite au ca scop începerea investițiilor, cu scopul strategic de relansare a liniilor de produse  chimice în conservare sau de lansare de linii noi de produse chimice pe care astăzi România le importă la prețuri exagerate. Vă reamintesc că ambele platforme chimice folosesc în prezent doar 20% din capabilitățile sale de producție, multe din instalații și secții fiind în conservare, urmând ca după finalizarea investițiilor de upgrade să lansăm în producție aceste noi fabricații. Amintesc aici fabrica de PVC unde cu numai 15 milioane de euro upgrade se va lansa în producție un grup de fabrici care are ca valoare peste 380 de milioane de euro și pentru România va însemna reducerea importurilor cu peste 2 miliarde de lei. Planul strategic 2022-2030 prevede în total 2,5 miliarde de euro investiții și reprezintă cel mai mare pachet investițional din industria chimică din România de după Revoluție, fiind împărțit în trei etape. Primul pachet este compus, așa cum am precizat, din emisiunea de bonduri, de 350 milioane de euro, care este cea mai mare emisiune de bonduri internaționale din România de până acum, urmată de cea de pe piața de capital de 225 milioane de euro. Pentru claritate, aceste două finanțări împreună cu EBITDA din următorii ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiții, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde de lei sau 725 milioane de euro. Aceste investiții record se vor realiza în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiții va fi anunțat publicului la timpul potrivit, conform reglementărilor de pe piața de capital”, a punctat acesta.

 

Ștefan Vuza: Mergeți împotriva curentului!

 

Ștefan Vuza a mai adăugat ca argumente suplimentare performanțele obținute la Oltchim, în doar trei ani de la achiziția activelor combinatului de la Râmnicu Vâlcea, precum și perspectivele industriei chimice.

“Așadar, avem motive serioase de a investi în Chimcomplex, aceste argumente ale viitorului sunt întărite și de performantele ultimelor trei ani și vă reamintesc: Chimcomplex a salvat în 2018 întreaga platformă Oltchim de la faliment și în doar în 3 ani de muncă, de restructurare a reușit să repornească platforma chimică și să atingă volume de producție istorice. Oltchim a renăscut precum pasărea Phoenix din propria cenușă. Știu că foarte puțini creditau reușita acestui proiect, dar mai știu că nu erau familiarizați cu sinergiile dintre cele două combinate și potențialul lor imens. Chiar dacă am repornit multe din secțiile în conservare, Chimcomplex este un uriaș care încă doarme. Prin pasul de astăzi începem marile programe de investiții și vom avea o cerere exponențială, o creștere exponențială, conform principiului șirului Fibonacci de care am mai vorbit, care este în fapt legea de creștere naturală a universului. Dacă mă întrebați cum se poate să crească atât de mult industria chimică, care este numită industria industriilor, eu vă răspund simplu: industria chimică are toți cei patru ași din cei patru necesari pentru a se dezvolta: avem o țară cu materii prime, avem know-how, acum avem și banii, și avem și piața. Estimez că grupul CRC va depăși primul miliard de euro valoarea producției marfă în doar câteva sute de zile, respectiv în 3 ani, iar ca cifră de afaceri ne propunem să ajungem la 10 miliarde de euro, doar pe verticală, până la final de deceniu, deci nu sunt luate în calcul cifrele pe orizontală. Noi, Chimcomplex, am avut în 2021 o creștere puternică pe bursă și vom continua să rămânem printre premianți și în anii care vor urma, fiind soluția perfectă pentru investitorii pe termen lung și ne pare rău că suntem imperfecți și nu putem satisface capriciile investitorilor speculativi. Închei prin a reaminti un secret care a stat la baza reușitei companiei noastre: Mergeți împotriva curentului!”, a spus acesta.

Vă reamintim că Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, ne-a acordat un interviu recent, pentru cover-story-ului ediției nr. 107 a Transilvania Business. Îl puteți (re)citi AICI.

Declarațiile echipei de management le regăsiți AICI.

 

Ligia VORO

Sursa foto: BVB

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Panfora Oil&Gas începe construcția primei sonde de explorare lângă Curtici

Articolul următor

Compania de Investiții va finanța modernizarea spitalului din Șimleu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share