Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Mondială, către primarii Sălajului: “Să profitați la maximum de autostradă!”

Edilii orașelor sălăjene au primit “temele” pe care le au de făcut pentru ca acestea să devină competitive | Foto: CJS

Pentru ca orașele acest județ să se dezvolte vor trebui să profite de prezența Autostrăzii Transilvania (A3) și să își țină tinerii acasă, spun specialiștii care au pus umărul la Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă (SIDD) a Sălajului.

Definirea unei viziuni comune, oportunitățile de dezvoltare a județului și comunităților locale au fost abordate la întâlnirile pe care președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, le-a avut cu autorii SIDD, edilii din Zalău – Ionel Ciunt, Jibou – Dan Ghiurco, Șimleu Silvaniei – Cristian Lazăr și Cehu Silvaniei – Ervin Balint.

“Succesul județului este conectat cu succesul aglomerărilor urbane – capacitatea reședinței de județ și a celor trei orașe de a fi factori de polarizare va fi esențială în viitorul foarte apropiat. Se produce o schimbare imensă de paradigmă, având în vedere că, în scurt timp, Sălajul va fi conectat la fluxurile naționale și internaționale, prin autostradă.

Lupta care se dă, astăzi, în România, este pe o resursă extrem de importantă: capitalul uman, iar competiția este una acerbă. Sălajul poate să devină pol de atracție pentru resursa umană educată dacă îi convinge pe tineri să nu mai plece, pe cei plecați să revină ori să contribuie la dezvoltarea locală, iar pe cei care nu sunt de-ai locului, să se conecteze prin afaceri, activități culturale, turistice”, a declarat Călin Hinţea, decanul Facultății de Științe Politice Cluj, specialist implicat în elaborarea SIDD.

A3, șansa Sălajului

La discuții a participat Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială. “Când vă gândiți la competitivitate, să nu vă limitați la populația pe care o aveți la nivel de județ, pentru că forța unei comunități nu este dată doar de oamenii care sunt fizic acolo.

Prioritatea zero pentru orice localitate din România, mai cu seamă pentru cele mici, o reprezintă crearea de oportunități pentru investitori. Autostrada va schimba profund perspectiva și potențialul Sălajului, de aceea este foarte important să gândiți de pe acum modul în care să profitați la maximum de această investiție majoră. Trebuie să vă poziționați strategic pentru a crește rapid pe viitor”.

Dinu Iancu-Sălăjanu a subliniat importanța unui parteneriat cu administrațiile locale. “Toți cei patru primari au planuri concrete și viabile pentru comunitățile pe care le conduc. CJ Sălaj va fi un partener activ și va susține toate proiectele ce pot contribui la creşterea calităţii vieții.

Discuțiile purtate vor conduce la punerea în practică a SIDD. De comun acord am stabilit că planul integrat va subsuma strategiile de dezvoltare a municipiului, ale celor trei orașe și ale comunelor sălăjene. Va cuprinde hărți, scheme, plan de situație și tabele cu explicațiile aferente”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Egis va stabili fezabilitatea "TGV-ului" Cluj - Bistrița

Articolul următor

Varso Tower: Box leases 10-floors in the EU’s tallest building

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share