Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul se impune în fața Bucureștiului pe piața imobiliară. “E subevaluată cu 30%”

Prețurile apartamentelor la Cluj-Napoca sunt cu mult peste cele celor din capitală | Foto: West City

Cluj-Napoca este pe prima poziție în topul național al marilor orașe ca prețuri ale apartamentelor, cu o medie de 1.960 euro/mp, la o distanță semnificativă de București, cu 1.630 euro/mp, conform unui raport al Nordis Group.

Prețul pe metru pătrat în România este subevaluat cu 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economică și oportunitățile de investiții din țară, comparativ cu piețele imobiliare din alte țări europene, conform unui raportului realizat de Social Monitor, la solicitarea Nordis Group.

Piața imobiliară locală este în transformare, iar volumul tranzacțiilor a crescut constant în intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vândut cu 16% mai multe apartamente decât în anul precedent. Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost vândute 183.000 de apartamente, de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzacții au vizat Bucureștiul.

Potrivit celui mai recent raport al European Systemic Risk Board, media prețului pe metru pătrat de construcție este în Europa superioară față de media prețului din România pentru aceeași suprafață. “La momentul actual este mult mai accesibil pentru români să cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, se poate achiziționa o locuință în România, în timp ce în 2008 erau necesare 393.

În 2022 se va menține trendul dinamic al pieței imobiliare, care a caracterizat și anul precedent având în vedere rata inflației prognozată pentru anul acesta, dar și creșterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menține cererea ridicată pentru locuințe de uz personal și achiziții în scop investițional”, menționează studiul național.

Imobilele care se află în topul numărului de tranzacții în 2021 sunt cele din segmentul rezidențial. Piața rezidențială nouă iese în evidență cu un avans de 12% față de anul precedent. România ocupă locul 2 în topul european, după Austria, în privința numărului de locuințe care au început să fie construite.

Nordis este un grup de dezvoltare imobiliară cu vânzări de 80 de milioane de euro anul trecut. Acesta are patru șantiere în lucru – ansambluri și imobile în zone cu potențial turistic ridicat (Mamaia, Sinaia, Brașov) și în București. Grupul specializat în dezvoltarea imobilelor și ansamblurilor premium este format din diviziile Development, Construct, Architecture, Hotels, Nobileo, Travel și Property Management.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Începe “marea digitalizare” la Baia Mare. Proiectul MaraRoads: 3 milioane de lei

Articolul următor

Trofeul Porumbul de Aur, câștigat cu hibridul Pioneer P1535

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share